A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Migránskaraván tart az Egyesült Államok felé

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Egy nagyobb migránskaraván tart az Egyesült Államok felé azt remélve, hogy még a novemberi választások előtt elérik a déli határt, attól tartanak ugyanis, hogy Donald Trump korábbi elnök győzelme esetén lezárhatják a határt.
Vágólapra másolva!

Fennáll a veszélye annak, hogy a határátlépési engedélyeket blokkolhatják” – mondta Miguel Salazar, egy El Salvadorból származó és az Egyesült Államokba tartó migráns.

Elmondása szerint aggódik amiatt, hogy egy új Trump-kormányzat megakadályozza, hogy legálisan beléphessenek az Egyesült Államokba.

Nem világos, hogy pontosan hány migráns – különböző országból több tucatnyi – vesz részt a karavánban, de a Breitbart szerint akár több ezer emberről is szó lehet.

A csoport vasárnap indult el a dél-mexikói Ciudad Hidalgo városából, amely egy Guatemalával határos folyó mellett fekszik.

Néhányan megszólaló szerint hetek óta várakoztak a városban, hogy engedélyt kapjanak az északabbra fekvő városokba való utazásra.

Köztük volt Oswaldo Reyna, egy 55 éves kubai migráns, aki 45 nappal ezelőtt érkezett Guatemalából Mexikóba, és Ciudad Hidalgóban várta, hogy csatlakozhasson az új karavánhoz. A férfi kritizálta Trump megjegyzéseit a migráció kapcsán, mely szerint a bevándorlók megpróbálják „megszállni” az Egyesült Államokat.

Nem vagyunk bűnözők” 

– jelentette ki, majd hozzátette: „Keményen dolgozó emberek vagyunk, akik elhagyták a hazájukat, hogy előbbre jussanak az életben.”

Várhatóan más migránsok is csatlakoznak az észak felé tartó karavánhoz.

A Mexikón átutazni próbáló migránsok az elmúlt években nagy csoportokba szerveződtek annak érdekében, hogy csökkentsék a bandatámadások kockázatát, vagy esetleg azt, hogy a mexikói bevándorlási hivatal megállítja őket útközben. Az esetek többségében a karavánok Mexikó déli részén felbomlanak, mivel az emberek belefáradnak a több száz kilométeres gyaloglásba.

Az utóbbi időben Mexikó igencsak megnehezítette a migránsok számára a határoz való eljutást, nem engedik például, hogy buszokat és vonatokat használjanak. A vízum nélkül az országba érkező migránsok ritkán kapnak utazási engedélyt, és a bevándorlási hatóság több ezer bevándorlót tartott már fogva a Mexikó középső és északi részén lévő ellenőrzőpontokon, majd visszabuszoztatták őket az ország déli részén lévő városokba.

Régebben az ország rendőri kíséretet, szállást, ételt és italt is biztosított a migránsok számára.

Az nem világos, hogy a mexikói kormány segíti-e a karavánt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!