WRC: Neuville az első az Akropoliszon

Fotó: Amber PR
Vágólapra másolva!
Totális Hyundai-dominanciát hozott a dobogón az Akropolisz Rali, Neuville egy lépéssel közelebb az első világbajnoki címéhez.
Vágólapra másolva!
Fotó: M-Sport

Thierry Neuville a hétvégén egy jó lépéssel közelebb került ahhoz, hogy első rali egyéni világbajnoki címét megszerezze. A Hyundai belga pilótája ugyanis megnyerte a nagyon küzdelmes Akropolisz Ralit, amelyhez foghatóan nehéz verseny kevés volt mostanában a Rali Világbajnokságban. A második és harmadik helyen is Hyundai-pilóta ért célba, ami különös annak a hírnek a fényében, amely szerint a Hyundai 2025 végén megszűnik gyári csapatnak lenni és privát kézbe adja a csapatot. A dobogó második és harmadik fokára Dani Sordo és Ott Tanak állhatott fel.

Fotó: McKlein / Toyota GAZOO Racing

Eddig is tudni lehetett, hogy az Akropolisz Rali borzasztóan nehéz, de idén igazán kifogott a csapatokon. Sokat romlottak az utak, többen kiestek, s a nagy lemorzsolódás miatt a negyedik helytől már Rally2-es autóversenyzőket találunk.

Fotó: Hyundai Motorsport

Az, hogy mennyire kegyetlen is volt ez a rali jól mutatja, hogy a nyolcszoros világbajnok Sebastien Ogier, a Finn Rali győztese, sokáig Neuville nyomában hajtott a második helyen. Az utolsó szakaszon, a Power Stage-en, azonban többször megpördült autójával. A Toyota franciája végül visszafordította autóját a kerekeire és befejezte a ralit, s a szombaton gyűjtött 15 pontját viheti haza.

Fotó: McKlein / Toyota GAZOO Racing

„Nem hallottam Ogier balesetéről, s mikor megláttam az autóját, még akkor sem voltam biztos abban, hogy ő volt az. Ettől kezdve tudtam, hogy már csak biztonságban célba kell érnem az autóval” – szögezte le a versenygyőztes autóversenyző.

Fotó: Hyundai Motorsport GmbH / Austral

Az elején Ogier vezette a ralit, de visszacsúszott autója turbófeltöltőjének meghibásodása miatt. Ott Tanak és Dani Sordo is küzdött az Akropolisz Rali kihívásaival, szombaton a kerekeik sérültek meg és ezzel elúszott a győzelmi esélyük. Neuville ekkor került az élre, de őt sem kerülte el műszaki meghibásodás. Ezután okosan lavírozva és kisebb kockáztatással biztonságban célba ért. Neuville ezzel 34 pontosra növelte előnyét az egyéni ponttáblán Tanak előtt, miközben Ogier a harmadik helyre esett vissza. A gyártók között a Hyundai 35 pontosra növelte előnyét a Toyotához képest.

Különlegesre sikerült az első tíz helyezés sorsa. A negyedik helytől kezdve ugyanis csak Rally2 pilótákat találunk, éppúgy, mint az ezt megelőző Finn Ralin. A negyedik helyezett Sami Pajari lett a WRC2 kategória győztese is és a finn versenyzőt kategóriatársai követik az első tízben.

Fotó: M-Sport

Folytatás három hét múlva Dél-Amerikában a Chile Ralival (2024. szeptember 26-29.).

2024-es Akropolisz Rali eredménye
1. Thierry Neuville (BEL) i20 N Rally1 HYBRID 3:38:04,2
2. Dani Sordo (ESP) i20 N Rally1 HYBRID 3:39:41,0
3. Ott Tanak (EST) i20 N Rally1 HYBRID 3:41:01,5
4. Sami Pajari (FIN) GR Yaris Rally2 3:45:05,3
5. Robert Virves (EST) Fabia RS Rally2 3:45:05,3
6. Yohan Rossel (FRA) C3 Rally2 3:45:36,1
7. Kajetan Kajetanowicz (POL) Fabia RS Rally2 3:47:58,2
8. Fabrizio Zaldivar (PRY) Fabia RS Rally2 3:49:32,1
9. Joshua McErlean (IRL) Fabia RS Rally2 3:50:31,4
10. Roberto Dapra (ITA) Fabia Evo Rally2 3:51:49,1
Amber PR

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!