Vágólapra másolva!
A Forma-1 tulajdonosai és a Miami Nagydíj promótere aláírtak egy előszerződést a 2021-es futamról. A helyszínt birtokló sportcsapat ügyvezető igazgatója szeretné, ha a futam időpontja közel lenne a Monacói Nagydíjéhoz.

Miami egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy 2021-től Forma-1-es versenyt rendező helyszín legyen. A futamot nem az eredetileg kijelölt helyszínen, hanem a város NFL-csapatának stadionja mellett rendeznék. Az F1 és a helyszín promótere kötöttek egy előszerződést, azonban az ott élők nem szeretnének futamot.

A Miami Nagydíjat eredetileg a város kikötőjében szerették volna megrendezni, azonban a tiltakozások és a különböző engedélyek megszerzésének nehézsége miatt erről végül lemondtak. Helyette a Hard Rock stadion körüli területet szemelték ki, ami a promóter Stephen Ross tulajdona.

A miami pálya látványterve Forrás: F1Mia.com

A tervezett vonalvezetés azokon a parkolókon menne keresztül, amiket a stadionhoz hasonlóan a város NFL-csapata, a Miami Dolphins birtokol. Ugyanakkor fél mérföld erejéig közutakat is használnának, hogy aztán visszatérjenek az aréna déli részéhez.

A Miami Nagydíj hivatalos honlapján megjelent egy közlemény, miszerint a Dolphins elnökhelyetteseként és ügyvezetőjeként tevékenykedő Tom Garfinkel, valamint az F1 kereskedelmi igazgatója, Sean Bratches aláírt egy előszerződést a 2021-es versenyre.

„Örömmel jelentjük be, hogy a Forma-1 és a Hard Rock stadion kötött egy előszerződést arról, hogy a sportág történetének első Miami Nagydíja a stadion területén fog zajlani – olvasható a közleményben. – Becsléseik szerint ez mintegy évi 400 millió dollárt és 35 ezer éjszakányi kiadott szállást fog jelenteni Dél-Floridának.”

A közleményben megköszönik azoknak az érintetteknek, akik támogatták a folyamatot, továbbá mindenkit biztosítottak afelől, hogy a verseny lehető legnagyszerűbb látványt fogja nyújtani „a világ egyik legvarázslatosabb régiójában”.

Garfinkel arra is kitért, hogy szeretné, ha a futamot májusban tartanák, többek között a Monacói Nagydíjjal egy hónapban.

„A legcsodálatosabb versenysorozat még soha nem látogatott Dél-Floridába – írta a Twitteren. – Képzeljük el, hogy májusban a világ minden pontjáról özönlenének ide az emberek. Barcelona, Monaco, Miami… Csináljuk meg!”

A tervek szerint így fog kinézni a bokszutca Miamiban Forrás: F1Mia.com

Ahhoz, hogy az időpontról lehessen egyeztetni, előbb a különböző engedélyeket kell beszerezni. Ugyan ehhez a helyszínhez kevesebb hozzájárulás szükséges, a Miami-Dade megyei bizottságnak mindenképpen áldását kell adnia a tervekre.

Szeptemberben a helyi lakosok által tartott ülésen többen hangot adtak a futammal kapcsolatos aggályaiknak. Maria Jordan, az esemény házigazdája kijelentette, hogy ellenzi az eseményt. „Az ülés megszilárdította az álláspontomat, mert kiderült, hogy ezt az itteni közösség nem szeretné.”

Mindent egy helyen az Eb-ről