Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő a győzelem helyett a 2. hely megtartásáért harcolt Sergio Pérezzel szemben, de azt mondta, nem érzett magán különösebb terhet a csata során és így is élvezte a futamot, majd egy apró megjegyzéssel odaszúrt kicsit Max Verstappen csapattársának.

Tovább nőtt a világbajnoki címvédő hátránya Max Verstappen mögött Mexikóban, ahol riválisa behúzta a győzelmet, miközben Lewis Hamiltonnak azért kellett tepernie, hogy a másik Red Bullt vezető Sergio Pérez nehogy megelőzze a frissebb gumin és elvegyen tőle 3 további pontot.

Miután a rajtnál Verstappen az élre állt és hamar tekintélyes előnyt épített fel, Hamilton számára jobbára az volt a kérdés, meg tudja-e tartani a 2. helyet. A kerékcserékhez közeledve kezdte fenyegetni a pozícióját Pérez, de a korábbi kiállással a Mercedes átmenetileg elhárított a veszélyt azon az áron, hogy a táv második részében a később váltó mexikói volt előnyben a gumikkal – ez végül csak arra volt jó utóbbinak, hogy megközelítse Hamiltont, komoly támadást nem tudott indítani az előzés szempontjából kifejezetten nehéznek számító vonalvezetésen.

Hamilton 2. lett Mexikóban Forrás: AFP/Pedro Pardo

„Az autójuk messze a miénk fölé tornyosult a hétvégén. Nem igazán tudtunk mit kezdeni ellenük. – mondta Hamilton az autóból kiszállva. – Mindent beleadtam, a végén remek csatát vívtam Sergióval."

Amikor arról kérdezték, ezalatt milyen terhet érzett, azt felelte:

„Az autójuk gyorsaságát viszont mutatja, hogy Sergio ilyen közel végzett hozzám és szorosan tudott követni. Nagyszerű munkát végzett és nagy nyomás alá helyezett. Így is élveztem a futamot."

A televíziós interjúzónában megismételte, hogy a mexikói pályán az elrontott időmérő ellenére fölényben volt a rivális istálló, és vélhetően nem rosszindulatúan, de egy megjegyzéssel odaszúrt Péreznek arra utalva, hogy idén többnyire csak az egyik Red Bull ellen kellett harcolnia.

A rajtnál elment Verstappen Hamilton mellett Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

„Másodikként indultam és másodikként végeztem, nem panaszkodhatok. Jól rajtoltam, úgy gondolom, maximálisan kihasználtam a lehetőségeket. De jesszus, a [Red Bull] tempója hihetetlen volt ma. Sehogy sem tudtam harcolni ez ellen."

„Szerintem elrontották az időmérőt, valami félresiklott náluk a gumikkal, vagy hasonló. Mi akkor nem gyorsultunk be" – utalt a vádakra, hogy esetleg altatott a Mercedes a nagydíj korábbi szakaszában, és az előzetes várakozások ellenére elfoglalta az első rajtsort.

Négy versennyel a szezon vége előtt a Mercedes előnye 1 pontra olvadt a Red Bull-lal szemben a konstruktőri tabellán, amihez nagyban hozzájárult Valtteri Bottas nullázása. A pole pozícióból induló finnt a rajtnál forgatta ki Daniel Ricciardo.

„A rajt nem volt rossz, de Max nyilván kapott egy kis szélárnyékot, és nagyon későn fékezett – árulta el a Sky Sportsnak. – Utána, az egyes kanyar csúcspontján Daniel eltalálta [az autó] jobb oldalának hátulját, én pedig megpördültem. Ezt követően trükkössé vált a futam, nehéz volt előrébb jönni.

Bottas később pont Ricciardo mögé ragadt be, utána pedig elrontották a kerékcseréjét. A 32 éves pilóta azzal vigasztalódhatott, hogy a leggyorsabb kört elvette Verstappentől, de a futam így is rémálomszerűen alakult számára, így abban bízhat, hogy Brazíliában javítani fog. „A következő futam legalább egy hét múlva lesz, és remélhetőleg jobb munkát fogunk végezni."

Mindent egy helyen az Eb-ről