Vágólapra másolva!
2026-ban számos változás lép életbe a Forma-1-ben, és van tervben van egy sokadik szabálymódosítás, amely talán mindegyiknél jobban megosztja a mezőnyt. Ennek tárgya, hogy hány versenyző kapjon pontot egy-egy futam után?

2026 történelmi év lesz a Forma-1 históriájában, hiszen az 1950-ben indult versenysorozat talán a soha korábban nem esett át olyan radikális változtatáson, mint két év múlva fog. Új karosszéria-szabályok, új erőforrások (kötelezően elektromos-hibrid hajtás), és kettővel több csapat a rajtrácson. Az Audi érkezése már biztos, a német gyári csapatnak már az első versenyzője is megvan Nico Hülkenberg személyében

Azonban továbbra is vannak még eldöntendő kérdések, melyek egyike a versenyek végén kiosztható pontok száma. Jelenleg az első tíz helyezett versenyző kap pontot, ami nem nagyon tetszik a "kicsiknek", akik úgy érzik, hogy hiába teljesítenek jól egy-egy versenyhétvégén, ha csak 11. helyen zár egy autójuk az ugyanolyan, mintha utolsó lenne ugyanúgy senki nem figyel rájuk. Ha pedig 20 helyett 24 autó áll majd a rajtrácson, még nehezebb lesz pontszerzőként felhívni magukra a figyelmet.

Ferrari, F1, Frederic Vasseru
Fréderic Vasseur megérti és átérzi a problémát
Fotó: AFP 

Így érhető, ha a kicsik (Alpine, Haas, Stake F1, Visa Cash App és Williams) teljes mellszélességgel állnak ki a szabálymódosítás mellett, miszerint 10 helyett 12 versenyző kapjon pontot. Eközben a nagyok (Red Bull, Mercedes, McLaren, Ferrari és Aston Martin) húzódoznak megszavazni a változtatást. Ezért is fontos pillanat, hogy a Ferrari csapatfőnöke, Fréderic Vasseur megértéséről biztosította a "12-esek" táborát.

"A magam részéről nem vagyok a módosítás ellen. Dolgoztam az Alfa Romeónál (jelenleg ez a Stake F1 néven futó csapat), így pontosan átérzem ezeknek a csapatoknak a frusztrációját. 

Hiába produkálsz egy fantasztikus hétvégét, ha a nagyok közül valaki nem esik ki, a legjobb esetben is csak 11. lehetsz. Amiért pontosan egy nagy nulla a jutalmad, éppen annyi, mintha utolsó, 20. lettél volna

- mondta az 55 éves csapatfőnök a Kínai Nagydíj után.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a változtatás nem jelentené automatikusan a probléma megoldását.

Oké, tegyük fel, hogy jövőre már 12 versenyző kap pontot. Akkor meg hat csapat lesz előtted, és, ha 13. leszel, megint mondhatod, hogy dehát mi is megérdemelnénk a figyelmet

- fejtette ki a francia.

Hogy jövőre lesz-e változás a pontozásban, vagy csak 2026-től (vagy nem is lesz), az leghamarabb a csapatok és a kereskedelmi jogokat birtokoló cég júliusi közös ülésén dőlhet el.

Kapcsolódó cikk:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.