Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Osztrák Nagydíj időmérő edzését a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen nyerte, így a háromszoros világbajnok rekordot jelentő ötödik alkalommal indulhat az élről a spielbergi futamon. Az időmérő első szakasza hihetetlenül szorosan alakult, a Q2-t viszont óriási fölénnyel nyerte meg Verstappen. A Q3-ban aztán ismét jött egy fordulat, és kisebbé vált az előnye – de valamennyi megmaradt, így az élen zárt.

A 2024-es F1-szezon harmadik sprinthétvégéjén az Osztrák Nagydíj időmérő edzése azután kezdődhetett el, hogy korábban a szabadedzést, a sprintkvalifikációt és a sprintfutamot is Max Verstappen nyerte. A spielbergi időmérő 18 perces első szakaszában a Mercedesek kivételével mindenki hamar a pályára sietett, és az első mért körök után az első öt helyezettet mindössze négy század választotta el. Miután Lewis Hamilton és George Russell is körbeért, Russell 1:05,614-gyel állt az élen, a kieső helyeken pedig az Aston Martinok mellett egy-egy Sauber, Alpine és Williams voltak. Mire azonban az utolsó gyors köröket elkezdték a pilóták, Hamilton is bajban volt, így javítania kellett. Megtette, így végül a Sainz által 1:05,263-as idővel megnyert Q1-ből Albon, Stroll, Bottas, Sargeant és Csou búcsúzott, de úgy, hogy Albon lemaradása is kevesebb, mint fél másodperc volt Sainz mögött.

Forma-1, F1, Osztrák Nagydíj, 2024, Alexander Albon, időmérő
Alexander Albon 473 ezredre volt az első helytől az F1-es Osztrák Nagydíj időmérőjének első szakaszában, de így sem jutott tovább
Fotó: NurPhoto via AFP / Andrea Diodato / NurPhoto

A negyedórás Q2 elején a Ferrarik és az Alpine-ok kezdték meg a körözést, majd a folytatásban Verstappen autózott 1:04,577-es időt, amit megközelíteni sem tudott senki. A holland aztán ezen további 108 ezredet javított, így 547 ezredes előnnyel nyerte a második szakaszt, ahonnan Ricciardo, Gasly, Magnussen, Cunoda és Alonso esett ki.

Max Verstappen nyerte az F1-es Osztrák Nagydíj időmérő edzését

A 12 perces Q3 elején Verstappen 1:04,426-ra javított, így az első gyors körök után 361 ezreddel vezetett Norris, 528-cal Russell előtt. A hajrában aztán Verstappen további 112 ezredet faragott a vezető idején, és ugyan a többiek közül is sokan javítottak, ez bőven elég volt az első helyre. Mögötte Norris (404 ezredes lemaradással), Russell, Sainz, Hamilton, Leclerc, Piastri, Pérez, Hülkenberg és Ocon lett a sorrend – Leclerc nagyot hibázott az utolsó körében, Piastri harmadik időt érő körét pedig utólag elvették pályaelhagyás miatt.

A karrierje 40. F1-es pole-ját szerző Max Verstappen rekordot jelentő ötödik alkalommal szerezte meg az első rajtkockát a Red Bull Ringen (ebből egyszer Stájer Nagydíj néven szereplő hétvégén tette), idén pedig három versenyhétvége után indulhat ismét az élről F1-es futamon. A Forma-1-es Osztrák Nagydíj hétvégéjén a 71 körös spielbergi versenyre vasárnap 15 órától kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről