A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Mercedes pilótája, George Russell nyerte a Forma-1-es Belga Nagydíj vasárnapi futamát Spa-Francorchamps-ban. Mögötte a csapattársa, Lewis Hamilton futott be, míg a dobogó harmadik fokára a McLaren versenyzője, Oscar Piastri állhatott fel. A címvédő holland Max Verstappen az ötödik helyen ért a célba.

Mint ismert, a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Belga Nagydíj szombati időmérő edzésén, de a holland pilóta tízhelyes rajtbüntetése miatt Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője startolhat majd az első kockából a vasárnapi futamon.

Leclrec gyorsan elvesztette az első helyét Hamilton ellen
Fotó: JOHN THYS / AFP

Ilyen előzmények után meglepő módon - legalábbis a szabadedzések és az időmérő után - napsütésben jöhetett a rajt, amelyen Leclerc simán jött el az élről, míg Hamilton és Pérez hatalmasat csatázott a második és harmadik helyért, végül az előbbi jött ki belőle jobban. A címvédő Verstappen egy helyet tudod előre lépni a rajt után és a 10. helyen autózott az első körben. 

Ám nem sokáig, Albont és Ocont is gyorsan letudta a holland, a 2. körben már hetedik Norrist üldözte. Az élmezőnyben is történt változás, a 3. körben Hamilton már meg is fogta Leclert, így az élre állt. 

Az őrült első körök után kicsit megnyugodtak a kedélyek, Verstappen sem tudott már előrébb törni. 

Érdekesség, hogy nagyon együtt volt a mezőny a futam elején, az első Hamilton és a nyolcadik Verstappen között is csak hat másodperc volt a különbség. Közben a holland beragadt Norris mögé, míg Hamilton növelte az előnyét Leclerc előtt. A 11. körben Verstappen és Russel együtt jöttek a boxba, a Red Bull dolgozott rosszabbul, így a címvédő vesztett is egy kis időt. Egy-két körön belül mindenki kiment kereket cserélni, amely után nem volt nagy változás, de Piastri versenyen közben meg tudta előzni Pérezt. Sainz és Norris maradtak kint tovább, így 14 kör után ők álltak az élen. 

Norris a kerékcsere után Verstappen mögé érkezett csak, Sainz pedig még a 19. körben is a pályán volt, a Ferrari megpróbált rámenni az egy cserére. A verseny szűk felénél jött ki a Ferrari versenyzője, így nem volt valószínű, hogy nem jön még egyszer, közben Russell előzte meg Pérezt. 

Húsz körrel a vége előtt Norris hibázott, miközben Hamilton továbbra is az élen állt. A második Leclerc, a harmadik Piastri volt, Verstappen pedig az ötödik volt. Ezt követően jöttek az újabb boxkiállások, többek között Hamilton is kiállt az élről. Piastri viszont kinnmaradt és növelte a tempóját és volt esélye megelőzni a hétszeres brit világbajnokot. 

A 30. körben a pályán előzte meg Verstappen Pérezt, aki valószínűleg rászóltak, hogy engedje el a hollandot, majd Piastri az élről állt ki a boxba, ahol hibázott, így másodperceket vesztett. Tíz körrel a vége előtt Russell volt az élen, aki egy kiállással próbálta megnyerni a versenyt, mögötte a csapattársa, Hamilton volt, míg a harmadik helyen Leclerc állt. 

Piastri folyamatosan próbálta megelőzni Lecler-t, miközben Hamilton közeledett Russellhez, de nem túl nagy tempóban. A 36. körben Piastri megfogta Leclerc-t, én Hamilton nyomába eredhetett. Közben Sainz előzte meg Pérezt a 7. helyen. Hamilton a 40. körben érte utol Russellt, folyamatosan támadta a csapattársát, miközben Piastri is folyamatosan zárkózott a két Mercedesre. 

Az utolsó körhöz érkezve még mindig Russell volt az élen 32 körös gumikkal. Végül elképesztő izgalmak után Russell nyerte a futamot - idei második sikere volt -, mögötte Hamilton és Piastri érkezett. Max Verstappen csak az ötödik helyen végzett.

Végeredmény:
   Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps (44 kör, 308,052 km, a pontszerzők):
1. George Russell (brit, Mercedes) 1:19:57.040 óra
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 0.526 másodperc hátrány
3. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 1.173 mp h.
4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 8.549 mp h.
5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 9.226 mp h.
6. Lando Norris (brit, McLaren) 9.850 mp h.
7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 19.795 mp h.
8. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 43.195 mp h.
9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 49.963 mp h.
10. Esteban Ocon (francia, Alpine) 52.552 mp h.
   leggyorsabb kör: 1:44.701 perc (Pérez, 44. kör)
   pole pozíció: Leclerc

   A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 10 van hátra):
   versenyzők:
1. Verstappen 275 pont
2. Norris 197
3. Leclerc 174
4. Piastri 164
5. Sainz 160
6. Hamilton 143
7. Russell 141
8. Pérez 129
9. Alonso 47
10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 24
11. Nico Hülkenberg (német, Haas) 22
12. Cunoda Juki (japán, RB) 22
13. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB) 11
14. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
15. Pierre Gasly (francia, Alpine) 6
16. Kevin Magnussen (dán, Haas) 5
17. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 4
18. Ocon 4
   csapatok:
1. Red Bull 404 pont
2. McLaren 361
3. Ferrari 340
4. Mercedes 284
5. Aston Martin 71
6. RB 33
7. Haas 27
8. Alpine 10
9. Williams 4

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!