Vágólapra másolva!
Véget ért az F1 legújabb szappanoperája: a Haas szabadon viheti autóit és felszerelését Monzába, miután volt szponzoruk, az Uralkali megerősítette, megkapták a nekik visszajáró kilencmillió dollárt és egy Forma-1-es autót.

Mint ismert, vasárnap estig nem teljesítette az előírt feltételeket a Haas Forma-1-es csapata, amely kamionjainak ezáltal Zandvoortban kellett maradnia. 

F1 Grand Prix Of The Netherlands 2024, Haas
A Haas F1-es csapata végre szabadon távozhatott Hollandiából 
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, hogy a zandvoorti versenyhétvége során az észak-hollandiai bíróság illetékes végrehajtói (rendőrök kíséretében) elkezdték lefoglalni a csapat helyszíni felszerelését.

 Ennek oka a Haas és korábbi főszponzora, az Uralkali közötti huzavona, amely évekkel ezelőttre vezethető vissza – az orosz vállalat sokáig eredménytelenül követelte vissza az általa előre kifizetett szponzori pénzeket.

Még júniusban egy svájci döntőbíróság ítélt úgy, hogy a Haasnak a 2022-ben az Uralkali átutalt szponzori támogatás egy részét vissza kell fizetnie, mivel Ukrajna orosz megszállásakor felmondták azt. A bíróság szerint a Haasnak jogában állt felmondani a szerződést, ugyanakkor az amerikai csapat az egész évre kifizetett 13 millió dollár csupán egy részét tarthatta volna meg, ezért azt az összeget, ami 2022. március 4. után járt volna nekik, vissza kellett utalniuk.

A Haas elindulhatott Monzába

Hétfőn kora délután oldódott meg az ügy, az Uralkali ugyanis közleményben jelezte, arról értesítették a holland bíróságokat, hogy megkapták az összeget és az autót is - egy Forma-1-es autó is járt a megállapodás szerint a vállalatnak - írja a Motorsport.

„Az Uralkali megerősíti, hogy a Haastól annak teljes tartozását megkapta (kamatokkal és kezelési költséggel együtt) a svájci döntőbíróság döntése nyomán. Emellett a nekünk a szponzori megállapodás szerint járó versenyautót is felvettük. 

Így az Uralkali értesítette a holland hatóságokat arról, hogy a Haas ingóságainak átmeneti lefoglalását megszüntethetik és a csapat szabadon elviheti azokat Hollandiából."

A Haas egyébként kitartott amellett, hogy már pénteken fizettek és csak annak megerősítése csúszott a hétvége utánra. A lap információja szerint a kilencmillió dolláros összeg egy közel-keleti bankszámlára került, a Haas ugyanis tartott attól, hogy közvetlen átutalással megsértenék az orosz vállalatokra kivetett szankciókat.

„Az Uralkali megerősítette, hogy megkapták a múlt pénteki átutalásunkat és ezennel a kamionjaink szabadon elhagyhatják Hollandiát és azonnal Olaszország felé vehetik az irányt” – szól a Haas hétfő délutáni közleménye.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az augusztus 30. és szeptember 1. között Monzában megrendezésre kerülő Olasz Nagydíjon ott lehet a Haas.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!