Vágólapra másolva!
Kedden délben hivatalossá vált, amiről eddig csak pletykáltak. A Forma-1-es Red Bull csapattól távozó Adrian Newey a következő szezontól az Aston Martin istállóját erősíti majd.

A 65 éves szakember még azelőtt csatlakozik az Aston Martinhoz, hogy a 2026-os Forma-1-es szezon kezdetén bevezetnék az új futómű- és erőforrás-szabályzatot.

A RacingNews365 azt írja, hogy Newey ötéves szereződést írt alá, évente mintegy 30 millió fontot fog keresni, emellett a csapat részvényese is lett.

F1 Grand Prix of Great Britain
Adrian Newey májusban jelentette be távozását
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News

2006-os csatlakozása óta Adrian Newey 13 világbajnoki címhez - hat konstruktőri és hét versenyzői címhez - segítette a Red Bullt. 

A távozását a májusi Miami Nagydíj előtt jelentették be, Newey ezt követően azonnal visszalépett az autófejlesztéstől, hogy az RB17 hiperautó-projektjére koncentrálhasson, amelyet júliusban mutattak be Goodwoodban.

Newey-t korábban kapcsolatba hozták a Ferrarival, de végül az Aston Martin mellett döntött. Newey elmondta, hogy óriási inspirációt jelentett számára a következő lépés, valamint kiemelte, hogy a döntésében nagy szerepet játszott az a szenvedély és elkötelezettség, amit az Aston Martin többségi tulajdonosa, Lawrence Stroll képvisel. 

Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok az Aston Martin Forma-1-es csapatához. Hatalmas inspirációt és benyomást tett rám az a szenvedély és elkötelezettség, amelyet Lawrence mindenben tanúsít, amiben részt vesz. Lawrence eltökélt szándéka, hogy egy világverő csapatot hozzon létre. Ő az egyetlen többségi csapattulajdonos, aki aktívan részt vesz a sportban”

 – mondta a bemutatása után Adrian Newey.

„Elkötelezettsége megmutatkozik az új AMR technológiai campus és szélcsatorna silverstone-i fejlesztésében, amelyek nem csak a legmodernebbek, de olyan elrendezéssel rendelkeznek, amely nagyszerű környezetet teremt a munkához. Az olyan nagyszerű partnerekkel együtt, mint a Honda és az Aramco, 

az infrastruktúra minden kulcsfontosságú darabja megvan ahhoz, hogy az Aston Martin világbajnokságot nyerő csapattá váljon, és nagyon várom már, hogy segíthessek elérni ezt a célt”

 – tette hozzá a 65 éves mérnökzseni. 

Newey távozása a csapatfőnök Christian Horner zaklatási botrányára vezethető vissza. Mint ismert, Horner ellen márciusban indult belső vizsgálat egy női alkalmazottal szembeni hatalommal való visszaélés miatt, de a csapatfőnököt felmentették. Az eset mély nyomot hagyott Adrian Newey-ban is, ugyanis a szóban forgó alkalmazott Newey asszisztense is volt a Red Bull Technology-nál. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!