Vágólapra másolva!
Eljárás indult a világ egyik legnagyobb pénzügyi vállalata, a Visa ellen, amely a Forma-1-ben szereplő RB főszponzora is.

A Red Bull fiókcsapata az előző évben még Alpha Tauri néven versenyzett, idén viszont a két támogatója, a Visa és a Cash App névadó szponzor lett, amit jelentős fegyverténynek tekintettek a csapat és a sportág számára.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma most egy 1890-es trösztellenes törvény "a betéti tranzakciós piacon való monopolhelyzetével való" megszegése miatt indított ellenük eljárást. 

F1 Grand Prix Of Singapore
Eljárást indítottak az RB főszponzora, a Visa ellen az Egyesült Államokban
Fotó: NurPhoto via AFP

Az említett törvény, melynek megszegésével több szenátor és kongresszusi képviselő is megvádolta korábban a Forma-1-et, miután nem engedték, hogy az Andretti csatlakozzon a bajnoksághoz, tiltja az államok közötti és a külföldi nemzetekkel való kereskedés korlátozását - írja a RacingNews365.

Az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, Merrick Garland közleményben jelezte, hogy a minisztérium szerint a Visa illegális monopóliumot épített ki a bankkártyák piacán és visszaélt piaci erőfölényével, sőt arra kényszerítette a vállalkozásokat, hogy az ő hálózatukat használják, ezzel megakadályozva új szereplők piacra lépését. 

A bankkártyás tranzakciók mintegy 70%-át a Visa hálózatán keresztül hajtanak végre az Egyesült Államokban.

"Ugyanakkor a Visa a piacra belépni kívánó szereplőket törvénytelen megállapodásokba kényszerítik, magas díjakkal fenyegetve, amennyiben nem működnek velük együtt és nagy kifizetéseket ígérve, amennyiben igen. Ennek eredményeként a Visa a betéti piacon akkora hatalomra tett szert, amivel sokkal nagyobb díjakat követelhet ügyfeleitől, mint egy kompetitív piacon tehetné" – mondta Garland.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma úgy tudja, a Visa több mint hétmilliárd dollárt számít fel az átutalásokért Amerikában, „aminek jelentős része illegális tevékenységeik következtében folyik be hozzájuk. 

A vádakra reagálva a Visa azt állította, hogy a minisztérium figyelmen kívül hagyja a betéti rendszer „valóságát". 

Bárki, aki vásárolt már valamit az interneten, vagy fizetett már egy üzletben, az tudja, hogy a vállalatok folyamatosan bővülő világa egyre több és új módokat kínál a termékek és szolgáltatások kifizetésére.

Az eljárás figyelmen kívül hagyja a valóságot, miszerint a Visa csak egy a sok közül egy növekvő betéti piacon, melynek új belépői brillíroznak. Büszkék vagyunk az általunk kiépített fizetési hálózatra, az innovációinkra és az általunk biztosított gazdasági lehetőségekre" - mondta Julie Rottenberg, a Visa ügyvédje.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!