Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Amerikai Nagydíj első és egyetlen szabadedzésén a Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz teljesítette a leggyorsabb kört.

A négyhetes szünet után a szezon negyedik sprinthétvégéjén tért vissza a mezőny, a felújított austini aszfaltcsíkon így mindössze egyetlen gyakorlás állt a pilóták rendelkezésére. Az F1-es Amerikai Nagydíj szabadedzésén visszatért Liam Lawson, aki az RB Forma-1-es csapatában, a menesztett Daniel Ricciardo helyén szerepel az idény hátralévő részében. Ahogyan arra számítani lehetett, a száraz körülmények között hamar a pályára hajtott a mezőny, a versenyzők többsége kemény keverékű gumikon próbálkozott először – csak a Sauberek különcködtek. Látványos csúszkálásból és balesetveszélyes megforgásból nem volt hiány az első körök során, elsősorban a két Mercedes jóvoltából: Lewis Hamilton ijesztő pörgés után mentette meg az autóját a komolyabb sérüléstől. A keményeken nagyjából az etap feléig körözött a mezőny zöme, ezeken a gumikon a két Ferrari volt a leggyorsabb, mielőtt változtatásokra visszatértek a bokszutcába.

Forma-1, F1, Amerikai Nagydíj, 2024, szabadedzés, Ferrari, Charles Leclerc
A ferraris Charles Leclerc jól kezdte az F1-es Amerikai Nagydíjat
Fotó: Getty Images via AFP / 2024 Getty Images

Izgalmas hajrát hozott az F1-es Amerikai Nagydíj szabadedzése

Az élcsapatok közül először a Red Bull két versenyzőjének autójára kerültek fel a lágy abroncsok, Max Verstappen és Sergio Pérez pedig az élmezőnybe is ugrott ezeken. A Sauberen – amelynél Csou Kuan-jü a hajrában műszaki hibával is küzdött – és a Red Bullon kívül a többiek bő negyvenöt perc után kezdtek csak el a keményen kívül lágy gumikeverékre váltani. A McLaren versenyzői vártak ki a legtovább, bő öt perccel a szabadedzés vége előtt pedig váratlanul 

virtuális biztonsági autós fázis lépett érvénybe rövid ideig – rendkívül szokatlan és érthetetlen módon.

Az utolsó másodpercekben aztán emiatt Charles Leclerc nem tudott az élre állni, és Carlos Sainztól már nem lehetett elvenni az első helyet: a Ferrari spanyolja mögött 21 ezreddel a csapattárs Leclerc, majd Max Verstappen, a két McLaren és a két Mercedes zárt. Mindkét Haas pozitív meglepetést okozott, Sergio Pérez számára viszont rosszul kezdődött a hétvége.

Az F1-es Amerikai Nagydíj hétvégéje pénteken, magyar idő szerint 23:30-tól a sprintkvalifikációval folytatódik. Szombaton 20 órától a 19 körös sprintfutamot, éjféltől pedig a vasárnapi verseny rajtrácsát meghatározó időmérőt rendezik. Az 56 körös austini futamra vasárnap 21 órától kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!