Vágólapra másolva!
A McLaren versenyzői szerint a Forma-1-es Amerikai Nagydíj előtt a Red Bullnál egy trükkös műszaki módosítással próbáltak előnyt szerezni, amivel átlépték a határokat.

Az Amerikai Nagydíj előtt felmerült a gyanú, hogy az egyik Forma-1-es csapat kihasznált egy szabályzattal kapcsolatos kiskaput, hogy előnyt szerezzen az időmérőkön és a versenyeken. Később kiderült, hogy a Red Bull volt az a csapat, amely trükkös megoldást találhatott arra, hogy a pilótafülkéből módosítson a parc fermé hatálya alatt a padlólemez elülső részének magasságán - amit a szabályzat egyértelműen tilt. 

A címvédő istállónál beismerték, hogy létezik a kérdéses eszköz, és azt is, hogy az FIA-val folytatott egyeztetések után módosítják azt. 

Christian Hornerék szerint nem követtek el szabálytalanságot - az FIA is jelezte, hogy erre nincs egyértelmű bizonyíték - ám az első számú riválisnál, a McLarennél ezt nem így látják.

F1 Grand Prix Of Singapore
A konstruktőrök között egyelőre a McLaren vezet a címvédő Red Bull előtt
Fotó: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto

"Szerintem egy dolog, hogy ott van az autóban, és egy másik dolog, hogy mennyire használják ezt ki, amiről fogalmunk sincs. Úgy gondolom, jó, hogy az FIA ilyet csinál. 

Van különbség az ilyen fekete-fehér dolgok és a határok feszegetése között, amikor új és innovációkat hozol létre a megengedett keretek között. 

Szerintem ebben végeztünk nagyon jó munkát a McLarennél. Biztosra megyünk, hogy ne menjünk ennél tovább" - szúrt oda a riválisnak Max Verstappen első számú üldözője, Lando Norris.

"Nyilvánvalóan feszegetjük a technikai szabályok határait. Mindenki ezt csinálja, ez teszi az F1-et F1-gyé. De az alapján, amit hallottam és amit mondtak nekem, az ilyesmi nem feszegeti a határokat, hanem egyértelműen átlépi azokat. 

Ha ezt használják, az határozottan nem a határok feszegetése, ez már kikerült a szürke zónából, a fekete zónában található

- erősített rá csapattársai szavaira a McLaren másik pilótája, Oscar Piastri.

F1 Italian Grand Prix 2024 Qualifying, Lando Norris, Oscar Piastri
Norris és Piastri burkoltan csalással vádolta a Red Bullt
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Hat versennyel a 2024-es idény vége előtt a 331 pontos Max Verstappen vezeti a világbajnoki összetettet a 279 pontos Lando Norris és a 245 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 237 pontos Oscar Piastri áll, mögötte Carlos Sainz 190, Lewis Hamilton 174, George Russell 155, Sergio Pérez pedig 144 ponttal rendelkezik.

A konstruktőrök között a McLaren 516 ponttal vezet, 41 ponttal megelőzve a második Red Bullt, és 75-tel a harmadik Ferrarit.

A 2024-es Forma-1-es szezon ezen a hétvégén, október 18. és október 20. között folytatódik az austini Amerikai Nagydíjjal.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!