Vágólapra másolva!
Vasárnap lenne 80 éves José Carlos Pace, korábbi brazil pilóta. A Forma-1-ben egyszeres futamgyőztes versenyző az 1977-es szezon közben egy légibalesetben halt meg.

Három brazil pilóta nyert világbajnoki címet a Forma-1 történetében, ráadásul Nelson Piquet (3), Ayrton Senna (3) és Emerson Fittipaldi (2) sem állt meg egyetlen vb-elsőségnél. Fittipaldi első összetettbeli sikerének évében, 1972-ben mutatkozott be az F1-ben egy honfitársuk, aki néhány évvel később jó eséllyel szállt harcba azért, hogy ő is világbajnok legyen. Az 1944. október 6-án született José Carlos Pace – akit éppen Emerson Fittipaldi bátyja, az idén meghalt Wilson csábított az autósport világába – a hazájában már a hatvanas években sikeres volt, de az egész világot érintő sorozatokban történő indulására a hetvenes évekig kellett várni.

Forma-1, Carlos Pace, Gordon Murray
Vasárnap ünnepelné a 80. születésnapját a korábbi brazil Forma-1-es pilóta, José Carlos Pace (jobbra)
Fotó: Getty Images/Paul-Henri Cahier

A brazil pilóta, José Carlos Pace 72 Forma-1-es futamon indult el a pályafutása során

Pace 1972-ben a Williams versenyzőjeként került a Forma-1-be, az első pontszerzését követően pedig az a hír fogadta, hogy a futam előtt öngyilkos lett az édesapja. A következő évben a Surtees csapat pilótája lett, és az 1973-as Osztrák Nagydíjon meg is szerezte az első dobogós helyezését. 1974 közepén igent mondott a közép- és élmezőny határán mozgó Brabham csapatot irányító Bernie Ecclestone hívására, és a brit istállóval 

a számára hazai, 1975-ös Brazil Nagydíj megnyerése mellett további három alkalommal állt pódiumra. 

Az 1975-ös szezonban sokszor nem volt szerencséje, három futamon is a második helyről esett ki, de így is hatodikként zárt összetettben az év végén.

Forma-1, Carlos Pace, Brabham, F1
José Carlos Pace leghosszabb ideig a Brabham csapatát erősítette
Fotó: Getty Images/Antonia Hille

A nagy tehetségnek tartott José Carlos Pace az utolsó top 3-as helyezését az 1977-es szezonnyitón érte el, az argentínai 2. hely után optimistán, a vb egyik esélyeseként várta a folytatást. Még két F1-es versenyen elindult, ám a Dél-afrikai Nagydíj után szűk két héttel, március közepén életét vesztette egy légibalesetben. Egy korábbi autóversenyző, a profi repülőgéppilótaként dolgozó Marivaldo Fernandes vezetésével 

éppen Sao Paulóba tartott, amikor egy vihar közben egy domboldalnak csapódott a gépük, és a fedélzeten tartózkodó mindhárom személy azonnal meghalt.

A hetvenes évek végén az egyik legjobb Forma-1-es pilótájának tartott José Carlos Pace 32 évesen vesztette életét, 1985 óta az ő nevét viseli a Brazil (2021-től Sao Pauló-i) Nagydíj jelenlegi helyszíne, a köztudatban Interlagosként emlegetett pálya.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!