Rákot okozó hintőporok: csődöt jelentett Amerikában az AVON

Vágólapra másolva!
Az Avon likviditáshiányra hivatkozva csődött jelentett az Egyesült Államokban. Úgy tűnik, hogy nem tudják fedezni a talkum tartalmú hintőporok miatt korábban kirobbant perek hatalmas költségeit.
Vágólapra másolva!

Az Avon, a világszerte ismert szépségápolási vállalat csődeljárást indított az Egyesült Államokban, hogy ki tudja fizetni a több millió dolláross követeléseket. Az Avon Products Inc. szerint 

nem áll rendelkezésükre elegendő pénzügyi forrás a talkumhoz kapcsolódó 386 per költségeinek fedezésére, ezért csődöt jelentettek.

Eddig 225 millió dollárt (81 milliárd forint) költöttek a talkummal kapcsolatos jogi ügyekre, de a fennmaradó 386 ügy további finanszírozására már nincs elegendő forrásuk. A vállalat összesített adóssága 1,3 milliárd dollárra nőtt, ebből 78 millió dollár közvetlenül a talkumhoz kötődik. A talkum más vállalatok számára is  jelentett már problémát. A Chanel, a Revlon és a L’Oréal is eltávolította termékei összetevői közül a talkumot, mivel az Egyesült Államokban számos per indult az anyag lehetséges rákkeltő hatása miatt.

Az Avon Products, Inc felhalmozott tartozásainak nagy része jóval korábbi, Egyesült Államokban zajló talkum perekre vezethető vissza. Az Egyesült Államokban az AVON termékeiben található talkum miatti perek a 2016 előtt értékesített termékekre vonatkoznak, főként a több mint 40 évvel ezelőtt forgalmazott testpúderre.

Az Egyesül Államokon kívül más országokban nincs csődeljárás az AVON-nal szemben. 

Mi is az a talkum? 

A talkum egy természetes ásvány, amelyet a kozmetikumokban töltőanyagként használnak. Finom porrá őrölt magnézium-szilikát-hidrát, amely a szilícium-dioxid származéka. Az emberi szervezet nem képes hasznosítani, így az változatlan formában ürül ki.

Rákkeltő a talkum? 

Az Egyesült Államokban egyes bíróságok megállapították, hogy a Johnson&Johnson hintőpor használata összefüggésbe hozható petefészekrákkal, ami miatt sokan megkérdőjelezik a talkum biztonságosságát a személyes higiéniai termékekben. Felmerült az is, hogy a talkum belélegzése tüdőrákot okozhat, a kutatások azonban jelenleg nem támasztják alá ezt. A petefészekrák tekintetében is megoszlanak az eredmények, és további kutatások szükségesek a végleges következtetések levonásához. Az elővigyázatosság érdekében a fogyasztók kerülhetik a talkum használatát olyan helyzetekben, ahol hosszú távú expozícióval számolhatnak. Ha aggályaik vannak, érdemes talkummentes alternatívákat választani - írja az Egészségkalauz. 

Korábban arról is beszámoltunk, hogy vádalkut kötött a Boeing, a repülőgépipari óriást kormányellenes összeesküvéssel vádolták meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!