A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Senki nem gondolta volna, hogy pont ebben az országban nőtt a legnagyobb mértékben a vagyon

Vágólapra másolva!
Törökország mérföldekkel megelőzte a világ többi részét az éves globális vagyoni rangsorban – ami az ország magas inflációját tekintve különösen meglepő lehet.
Vágólapra másolva!

Törökország az egy főre jutó vagyon megdöbbentő, több mint 157%-os növekedését érte el 2022 és 2023 között, minden más nemzetet messze maga mögé utasítva ezzel

– írja a svájci UBS bank a Global Wealth Report 2024-es rangsorára hivatkozva.

Az egy felnőttre jutó átlagos vagyonnövekedés tekintetében Törökországot 

Oroszország és Katar követi 20%-kal, valamint Dél-Afrika valamivel több mint 16%-kal. Az Egyesült Államokban az egy felnőttre jutó átlagos vagyon pedig közel 2,5%-kal nőtt.

Az infláció Törökországban közel 72%-os, az országban pedig 85 millió ember él, akik közül sokaknak vásárlóereje drámai mértékben csökkent az elmúlt néhány évben. Az elmúlt öt évben a török ​​líra az értékének közel 83%-át veszítette a dollárral szemben.

Törökország
Képünk illusztráció Fotó: Unplash

 

Azoknak a törököknek azonban, akik ingatlannal rendelkeznek, az értéke nőtt.

A UBS jelentése a nettó vagyont a következőképpen határozza meg: „a pénzügyi eszközök értéke plusz a háztartások tulajdonában lévő reáleszközök (főleg lakás), mínusz adósságaik”. 

Bizonyos tekintetben a magas infláció azt is megmagyarázza, hogy a vagyon miért nőtt sokkal többet helyi pénznemben, legalábbis többet, mint más országokban, mert érdemes szem előtt tartani, hogy a vagyont nominálisan mérik 

– mondta Samuel Adams közgazdász, a UBS Global Wealth Management munkatársa a CNBC-nek.

“Ha az infláció nagyon magas, akkor általában az történik, hogy ha olyan valós vagyonnal rendelkezik, mint a lakás, akkor a lakásárak az inflációval összhangban emelkednek, ha nem még gyorsabban is” - mondta. 

Tehát azok az emberek, akik rendelkeznek lakással vagy részvényekkel, amelyek szintén meglehetősen jól teljesítenek ilyen környezetben, hajlamosak arra, hogy a vagyonuk valamivel gyorsabban halmozódjon fel.

„Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenki ugyanolyan mértékben részesül haszonból” – tette hozzá Adams. 

A jelentés felhívta a figyelmet a „devizahatásra” is, amely a leginkább megváltoztatja a vagyon növekedését – a vagyon helyi pénznemben kifejezett növekedési adatai gyakran jelentősen eltérnek a dollárban kifejezettől.

„Törökország már most is kivételes, több mint 63%-os növekedése dollárban, több mint kétszeresére, közel 158%-ra nőtt török ​​lírában” – áll a közleményben. 

A jelentés további példái közé tartozik Japán, ahol dollárban kifejezve átlagosan kevesebb mint 2%-os átlagos növekedést ért el az egy felnőttre jutó vagyon 2022 és 2023 között, míg helyi pénznemben ez a növekedés 9%-os volt.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!