Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Elviselhetetlen a hőség, nehéz védekezni

Vágólapra másolva!
Borzalmas, elviselhetetlen a hőség az ország több területén. A meteorológiai szolgálat riasztást is kiadott, ugyanis a napi középhőmérséklet sem fog 27 fok alá csökkenni. Ma több helyen 37 fok is van.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok változékony, néha viharos és esős időjárása után visszatért a nyár, nem is akárhogyan. Szinte kibírhatatlanul magas a hőmérséklet, és felhő sincs az égen. Emiatt a meteorológiai szolgálat ki is adott egy riasztást az ország nagy részére. 

Másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron vármegye területére, ugyanis ezekben a vármegyékben kifejezetten brutális lehet a hőség, a középhőmérséklet akár 27 fok is lehet.

hőség, időjárás, hőségidőjárás, meleg, kánikula,  forróság, Budapest, 2024.06.19.
Képünk illusztráció 
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo

Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett lehet. Ma késő estig biztosan nem fog esni az eső, de a délnyugati szél megerősödhet. 

A napi csúcshőmérséklet a 37 fokot is elérheti. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Záporokkal indul július első hete, de visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél. A hőmérséklet visszaesik, szerdán már 30 Celsius-fok alatti csúcshőmérséklet várható, a keleti országrészben pedig tartósan borult maradhat az ég. 

Majd ismét melegedés kezdődik, sok napsütés mellett a hét végére visszatér a kánikula.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Számítani kell záporokra, zivatarokra. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-33 fok között várható, délkeleten lesz melegebb az idő.

Kedden a déli és a keleti tájak felett felhős, egyes körzetekben akár tartósabban borult maradhat az ég, míg másutt csökken a felhőzet, a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés valószínű. 

A minimum-hőmérséklet 14-21 fok között alakul, majd délutánra 23-30 fok közé melegszik fel a levegő, a tartósabban felhős, borongós déli tájakon valószínű a hűvösebb idő.

Szerdán 20 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet, csütörtökön a délutáni órákban 24-29 fok várható.

Pénteken sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. A nyugati, északnyugati irányú szelet helyenként még élénk, erős lökések kísérhetik. 

Hajnalban 11-20, délután 27-32 fok között alakul a hőmérséklet, és ismét melegszik az idő.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre van kilátás, csapadék nem valószínű. A hajnali 13-21 fokról általában 29-35 fok közé emelkedik a hőmérséklet, és újra beköszönt a kánikula. Vasárnap erőteljesebbé váló gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés valószínű. A hajnali 16-24 fokról 31-37 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A strandon és otthon is be kell tartani pár szabályt 

Az elviselhetetlen hőség miatt sokan döntöttek úgy, hogy kimennek a strandra. A HungaroMet a közösségi oldalán azonban felhívja a figyelmet az erős UV-sugárzásra. 

Óvni kell a bőrünket a káros ultraibolya sugarak ellen, ezért nem ajánlott a napon lenni 11 és 15 óra között, amikor a legerősebb a sugárzás. 

Ha otthon maradunk, akkor is érdemes vigyázni, mert a kánikula otthon is veszélyes tüneteket okozhat, főleg az emeletes társasházakban, panelokban. Korábban összegyűjtöttünk pár apró praktikát, amellyel könnyedén lehűtheti lakását

A felforrósodott levegő miatt hőgutát kaphatunk, vagy akár hányinger, szédülés is kialakulhat.

Dr. Mangó Gabriella szerint ezt a hét tipp megkönnyíti a túlélést a hőségben: 

  1. Jó megoldás a vizes borogatás. Egy kendőt, törölközőt vizezzünk be és borogassuk vele a csuklónkat, bokánkat, mellkasunkat negyed óráig. Egész nap viszont ne járkáljunk vizes ruhában!
  2. Örök klasszikus a klíma élesítése, de csak csínján vele! A túlzott használata megfázást okozhat. A lakást maximum 25 fokra hűtsük le, ha kint 30 foknál melegebb van.
  3. A ventilátor is jó megoldás, csak úgy helyezzük el a lakásban, hogy körkörösen, felfelé mozogjon a levegő, ne közvetlenül ránk fújja azt. Ha még jobb hatást akarunk elérni, helyezzünk a kosarára egy nedves ruhát, mert a vízzel a hőérzet javítható.
  4. Napi öt-hat liter vizet is érdemes meginni a nagy hőségben, amelyből legalább egy liter ásványvíz legyen, így az izzadással elvesztett ásványanyagot vissza tudjuk pótolni. A kánikulában otthon a zacskós levest is elővehetjük a konyhafiókból, hogy a sót pótoljuk a szervezetben, és kivételesen megengedett a sós nassi: ropit, pereceket is fogyaszthatunk.
  5. Este, amikor lehűl a levegő, szellőztessük át a lakást, nappal pedig ott, ahonnan besüt a nap, árnyékoljunk!
  6. Öltözzünk lazán, lógjon rajtunk a bő ruha, hogy a levegő átjárhassa, és iktassunk be sziesztát, mert a szervezetet megterheli a meleg.
  7. Ha otthon vagy a hőségben, naponta többször állj a tus alá, és langyos vízzel frissítsd fel magad.

Ne igyunk alkoholt

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt javasolja, hogy a kánikulában igyunk több folyadékot, lehetőleg vizet. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása kerülendő. Felhevült tettel ne ugorjunk vízbe, biciklitúrázáskor pedig a közterületi kutaknál mindenki bevizezheti magát. Mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan figyeljen magára és egymásra is, a gyermekeket, házi kedvenceket senki se hagyja parkoló autóban, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ma nagyon magas az UV-B sugárzás

A HungaroMet közlése szerint a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió, valamint Pest és Budapest környékének egészén vagy nagy részén kell számítani.

Az UV index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket.

Fontos, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről