A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szerdán hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat

Vágólapra másolva!
Idén is meghaladja a 120 ezret a felsőoktatási intézményekbe jelentkezettek száma, ami nagy áttörés a korábbi, 100 ezer körülihez képest - közölte hétfőn a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az új felvételi rendszernek is köszönhetően, a tavalyihoz hasonlóan idén szintén meghaladja a 120 ezret a felsőoktatási intézményekbe jelentkezettek száma, ami nagy áttörés a korábbi, 100 ezer körülihez képest

- közölte hétfőn a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, amiről az MTI tájékoztatott.

Varga-Bajusz Veronika az M1-nek elmondta, hogy szerdán hirdetik ki a ponthatárokat, a jelentkezőket SMS-ben értesítik. Kiemelte, két évvel ezelőtt kezdődött a felsőoktatási felvételi rendszer megújítása, rugalmasabb, szélesebb körű eljárást bevezetve. Az idei év annyiban más, hogy az ötödik érettségi tárgyat az egyetem határozza meg.

vidám, diákok, fiatalok,
Fotó: Shutterstock/Prostock-studio

Már látható, hogy olyan különbségek jelentek meg, amelyek korábban kevésbé, hiszen intézményenként eltérő ponthatárokat hirdetnek az egyetemek.

"Ez új fajta személyre szabottságot mutat az egyetemek és a leendő hallgatók között" - jegyezte meg az államtitkár. Idén is a gazdaságtudományi képzések voltak a legnépszerűbbek a felvételizők körében, második helyre a pedagógusképzés került. A harmadik helyen állnak a műszaki képzések, de az első hatban szerepel az orvostudományi és az informatikai terület is.

Varga-Bajusz Veronika arról is beszámolt, hogy idén 

a vidéki egyetemek népszerűsége már elérte a budapestiekét, minden második jelentkező vidéki egyetemet jelölt meg.

Ezért ebben az évben először Debrecenben lesz a központi Pont Ott Parti, ami egy napra esik a Campus Fesztivál nyitórendezvényével és az Európai Egyetemi Játékok zárórendezvényével. Véleménye szerint az új magyar felvételi modellel új erőre kaptak a vidéki egyetemek, amelyek térségfejlesztési szerepet is vállaltak. Ezzel együtt sokkal versenyképesebbek, rugalmasabbak lettek, így tudtak egyre erősebb, jobb alternatívát kínálni a jelentkezőknek.

A felvételizők szerdán 20 órától kapnak értesítést SMS-ben az eredményükről, egy-másfél órán belül kell megkapnia mindenkinek az értesítést.

Akinek most nem sikerül bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová. Tavaly is mintegy 5 ezer hallgatót vettek fel ennek keretében, van tehát még további lehetőség. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy egyre többen ismerik fel, megéri diplomát szerezni. A 30 év feletti jelentkezők száma például mostanra megduplázódott.

Idén minden ötödik jelentkező a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt képzési területek valamelyikét választotta

- műszaki, természettudományi, mérnöki-informatikai területet -, ennek kiterjesztett változatára - amibe beletartoznak az egészségtudományi és a pedagógusképzések - minden harmadik felvételiző adta be a jelentkezését - ismertette a KIM államtitkára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!