Varga Mihály: A magyar EU-elnökség szimbóluma, a Rubik-kocka a kreatív magyar gondolkodásmódot fejezi ki

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnöksége azért választotta jelképének a Rubik-kockát, mert pontosan kifejezi azt a kreatív magyar gondolkodásmódot, ahogyan Magyarország a következő hat hónapban elvégzendő feladatokra tekint - közölte a pénzügyminiszter Brüsszelben kedden.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály, az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének alkalmából, az uniós tanács épületeiben felállított művészeti installációk átadásakor kiemelte: a bűvöskocka népszerűsége folyamatosan nő, minden hetedik emberi ismeri világon. 

A Rubik-kocka embereket köt össze, ami a mai világban önmagában is jelentős érték" 

- fogalmazott.

A tárcavezető kiemelte: 

Rubik Ernő feltaláló az ellentétek összekötőjeként jellemezte a kockát, ami egyszerre egyszerű és összetett, dinamikus és stabil. A kocka kifejezi a részek önállóságát és azt az egészet, amit az egyes részek létrehozhatnak.

"Ez a gondolat összefügg azzal, hogy miként képzeljük el az Európai Unió virágzó jövőjét a tagországok önállósága és az unió egysége által" - fogalmazott Varga Mihály, majd hozzátette: 

Magyarország úgy gondolja, hogy az erős Európai Unió erős tagállamokat és azok erős együttműködését jelenti.

A Rubik-kocka azt a jellegzetesen magyaros szemléletet fejezi ki, amely azonnal keresi a megoldás lehetőségét, amikor szembesül egy kihívással. A kocka arra ösztönöz mindenkit szerte a világon, hogy keresse a megoldást - hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Az EU-tanács magyar elnöksége által kiállított installációk egyike hologram-technológiát használ. A hologram Rubik-kocka oldalain magyar találmányokat, köztük a golyóstollat, a wolframszálas izzót, a szikvizet, a biztonsági gyufát, a C-vitamint, a távcsövet, a sakkozógépet, a szuperszonikus repülést, a telefonközpontot, a Kodály-módszert, a lágylézer terápiát, valamint az mRNS alapú koronavírus elleni vakcinát mutatja be.

Az uniós elnökség a magyar művészet világából is alkotásokat helyezett el az uniós tanács épületeiben. A Magyar Divat és Design Ügynökség válogatásában magyar tervezők bútorai, a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből kortárs festmények és szobrok, illetve a tanács fogadóépületének falán elhelyezett fénydobozon Moholy-Nagy László munkái által inspirált grafikai dizájn látható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről