A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Karácsony cserbenhagyja Budapestet: nem lesz rendvédelmi csapat a BKK-járatokon

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Vágólapra másolva!
A fővárosban az önkormányzati választás során az egyik kiemelt téma volt a közösségi közlekedésen a közbiztonság. A Magyar Nemzet cikke szerint azóta fokozottabb ellenőrzéseket tart a BKK a járatain. A Magyar Nemzet kérdésére ugyanakkor hárítottak, és azt mondták, hogy a rendfenntartás és annak ellenőrzése nem az ő hatáskörük. Úgy tűnik, hogy ezen Karácsony Gergely sem kíván változtatni a jövőben.
Vágólapra másolva!

Összevizelt ülések, bűz, zaklató kéregetők, szerhasználók és hajléktalanok – írja a Magyar Nemzet a budapesti közlekedésre egyre inkább jellemző állapotokról. Nemhiába, a közösségi közlekedés a főpolgármester-választási kampány egyik legfontosabb témája lett.

Választások2024,  Vitézy Dávid, VitézyDávid, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09. Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje, LMP,  Ungár Péter,  UngárPéter,
Vitézy Dávid vetette fel a rendészet kérdését
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet 

A Magyar Nemzet is felhívta a figyelmet, hogy már a Budapest Közlekedési Központ (BKK) közösségi oldalain is megjelentek azok a hozzászólások, amelyekben az utasok nemtetszésüket fejezik ki a bűz és mocsok miatt a járműveken.

A kampány során és azt követően több akciót is tartott a BKK. A tapasztalatokról szólva elmondható a cikk szerint, hogy szükség lenne egy olyan rendvédelmi csapatra, akik külön közösségi közlekedésre szakosodott emberekből állnak. A kampány során ezzel a javaslattal Vitézy Dávid állt elő. A lap arról is szólt, hogy kérdésükre a BKK-nál hárítottak, ahogy az az alábbi válaszból kiderül.

 A Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal (FÖRI) közös akcióink nem most kezdődtek, évek óta rendszeresen megtartjuk. Ez a stratégiai együttműködés nagyon hasznos, hiszen a BKK nem hatóság, nem jogosult arra, hogy az említett szabálysértéseket ellenőrizze, viszont a rendőrség és a FÖRI megteheti ezt

 – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére a BKK.

Ugyan a járműveken kamerák is működnek, de ezek nem bírnak komoly visszatartó erővel. 

A járműveken elhelyezett kamerák felvételeit sem tekintheti meg a BKK, azokat csak a járműveket üzemeltető szolgáltatók (BKV Zrt., ArrivaBus Kft.) hatósági megkeresés alapján adhatják ki 

– közölte a BKK. Ebből következik, hogy rendőrségi beavatkozásra, feljelentésre van szükség, hogy az utazás során rögzített felvétel elemezhető legyen, ez pedig súlyosabb esetekben történik csak meg, például egy verekedés után vagy egy lopással kapcsolatban tett rendőrségi feljelentés során. A BKK arra is kitért, hogy a rendvédelmi hatóságok feladata a rend ellenőrzése, ők az akciók során kizárólag az utazási jogosultságot, továbbá a szolgáltatás minőségét ellenőrzik – olvasható mindez a Magyar Nemzetben.

Mindezeken túl szeretnénk felhívni a figyelmet egy régi tévhitre: a BKK nem a közbiztonságért, hanem a közlekedés fenntartásáért felel. A BKK-nak nincs törvényi felhatalmazása, jogosultsága, hatásköre a közbiztonság, a közrend fenntartása. A jelzett probléma egy olyan társadalmi jelenség, ami messze túlmutat a BKK felelősségén és lehetőségein. 

– közölte a cég a lappal.

Az utasokat rendkívül zavarják a járatokon utazó kéregetők, hajléktalanok, akik sokszor maguk alá vizelnek, összepiszkítva az üléseket. Egy-egy közlekedési eszközön nemegyszer orrfacsaró bűz terjeng – számol be erről a Magyar Nemzet.

A lap arról is ír, hogy miért lenne szükség a Vitézy-féle rendészetre. A nemrég lefolyt kampány után a forgalmas járműveken összehangolt akciót szerveztek.  A BKK és a BRFK közös csapata először a H8-as és H9-es HÉV vonalát ellenőrizte, amelynek részeként tíz nap alatt 36 utast fogtak el és 42 embert állítottak elő a rendőrök. A soron következő akcióban a jegyellenőrök és a rendőrjárőrök összehangoltan ellenőrizték az M2-es metrót, illetve annak állomásait. 

Vitézy-rendészet

Mint arról beszámoltunk, az önkormányzati választási kampány után a BKK több alkalommal összehangolt akciót szervezett a forgalmas járműveken. A BKK és a BRFK közös csapata először a H8-as és H9-es HÉV vonalát ellenőrizte, amelynek részeként tíz nap alatt 36 utast fogtak el és 42 embert állítottak elő a rendőrök. A soron következő akcióban a jegyellenőrök és a rendőrjárőrök összehangoltan ellenőrizték az M2-es metrót, illetve annak állomásait. Három napon át a 9-es autóbusz, valamint a 72-es és a 83-as trolibusz vonalaira fordított kiemelt figyelmet a BKK. Külön csoportokban, összesen 12 jegyellenőr vizsgálta az utazási jogosultságot a vonalak teljes hosszán, a BKK munkatársai több mint 3300 utast ellenőriztek. Civil ruhában a BKV munkatársai is jelen voltak a vonalon, folyamatosan figyelték a járaton történteket, és szükség esetén azonnal értesítették a rendőrséget, vagy helyszínre hívták a közterület-felügyelőket.

Úgy tűnik, hogy egyre égetőbb a BKK-rendészet létrehozása a közbiztonság szavatolása érdekében, azonban Karácsony Gergely már jelezte, hogy nem támogatja az ötletet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!