Vágólapra másolva!
Hétvégén erős hidegfronti hatásra kell számítani. Akik frontérzékenyek és ráadásul magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvednek, különösen fontos, hogy odafigyeljenek gyógyszereik helyes szedésére.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origon is beszámoltunk róla, pénteken még 30 fokos hőség is lehet, de a jövő héten már fűthetünk. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egy hullámzó front érkezik Magyarországra, amely borongós, csapadékos időt hoz magával. Ráadásul 

az eső mellett viharos széllökésekre, sőt helyenként jégesőre is számíthatunk.

Orkán erejűvé szélre különösen a Dunántúlon és a hegyvidéki területeken élők készülhetnek, a széllökések akár a 60-70 kilométer/órás sebességet is elérhetik - írja a met.hu.

Jelenleg hazánktól nyugatra örvénylik az a frontálzóna, amelynek hidegfrontja majd szombaton vonul át felettünk. 

Kikre jelent veszélyt a közeledő hidegfront?

Az erős hidegfront hatása különösen érintheti a magas vérnyomással és szívproblémákkal küzdőket. A hétvégére előrejelzett front jelentős vérnyomás-emelkedést okozhat, ezért a frontérzékeny és hipertóniás betegek számára elengedhetetlen a gyógyszerek pontos szedése. A hirtelen vérnyomás-növekedés jele lehet az erős fejfájás, tarkótáji nyomás, mely esetén tanácsos orvoshoz fordulni. A front hatására fokozódhat a görcskészség, ami szívbetegeknél mellkasi nyomást, vesebetegeknél hasi görcsöt idézhet elő. 

Sudden pain: Every minute counts in a heart attack
Az erős hidegfront hatása különösen érintheti a magas vérnyomással és szívproblémákkal. Fotó: Christin Klose / dpa-tmn / dpa Picture-Alliance via AFP

Mindkét tünet jelentkezése esetén ajánlott haladéktalanul orvosi segítséget kérni!

Hidegfront esetén a vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken keresztül a vért keringetni tudja. Statisztikák szerint ilyenkor akár 40 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma.

Ingerlékenységet is okozhat a hidegfront

Bár főleg az idősebb korosztály tagjai viselik nehezebben a frontokat, napjaink szélsőséges időjárása miatt a fiatalok is megsínylik ezeket az időszakokat - mondta dr. Kapocsi Judit. Sokan tapasztalják azt, hogy egy hidegfront érkezésekor ingerlékenyebbek és feszültebbek lesznek. Érdemes fokozott figyelemmel lenni a közlekedés során, mivel az ingerültebb sofőrök nagyobb veszélyt jelenthetnek.

Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

Kutatások szerint a stresszes életmódot élő, egészségtelenül táplálkozó, keveset mozgó emberekre fokozottan igaz frontérzékenység. 

A szakértő a következő tanácsokat adta:

  • Igyunk elegendő, legalább 2-3 liter vizet naponta,
  • Mozogjunk - lehetőleg a szabadban - fél órát minden nap,
  • Fogyasszunk minél több egészséges ételt (együnk sok zöldséget, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket ... stb),
  • Aludjunk minimum 7-8 órát éjszakánként,
  • Szánjunk időt a pihenésre és feltöltődésre (meditáljunk, jógázzunk),
  • Vegyünk naponta váltott vizes zuhanyt. Korábban mi is írtunk arról, hogy a hidegvíz terápia a modern wellness sarokkövévé vált.

További érdekes cikkeink az egészség témájában

A hosszú és egészséges élet titkát a kék zónák rejthetik, ahol nem ritka, hogy valaki akár a 110 évet is megéli. Egy cikkben összeszedtük mit csinálnak másként az ott élő emberek.

Arról is írtunk, hogy a hosszú életet megélt emberek vérében van valami igazán különleges.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!