Tanárait és dolgozóit sem tudta kifizetni Iványi Gábor szegedi iskolája

Vágólapra másolva!
A fenntartó a mai napig tartozik a saját pedagógusainak, és esély sincs arra, hogy az egész tanévben biztosítsa a tanításhoz szükséges anyagi feltételeket - írta meg a Delmagyar.
Vágólapra másolva!

A lap a cikkében emlékeztet, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törölte a nyilvántartásból Iványi Gábor szegedi iskoláját, ezért megkérdezték a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kommunikációs vezetőjét, hogy hogyan lett volna biztonságos a tanévkezdésük az iskolában. 

Iványi Gábor szegedi iskolája
Iványi Gábor szegedi iskolája a saját tanárainak is tartozik. Fotó: DELMAGYAR

Vajay Zsófia a következőt válaszolta: 

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) valamennyi dolgozóját, nemcsak a tanárokat érinti, hogy az inkasszók miatt, minden bevételtől megfosztva, csak a civil adományokból tudtunk fizetést utalni. Az elmúlt két hónapban, júliusban és augusztusban részfizetéseket utaltunk, de mára már a tanárok megkapták a teljes júliusban esedékes fizetésüket és az augusztusban esedékes bér 30 százalékát. Szeptemberben újabb részfizetést utalunk.

A lap arról ír, hogy miközben az alacsony bérek és az elmaradások miatt korábban már több panasz is érkezett a helyi pedagógusoktól, addig az iskola vezetősége azt kommunikálta, hogy minden rendben van. Arról nincs információ, hogy közölték-e már a tanárokkal, hogy szeptemberben is minimális pénzt fognak kapni. 

A lap közölte, a Wesley 

összesen csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel, 

emiatt veszélybe került a gyermekek nevelése. 

Mint korábban megírtuk, augusztus elején Budapest Főváros Kormányhivatala hatósági ellenőrzést folytat a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott oktatási és szociális intézményekben, mivel a közműszolgáltató értesítése alapján a MET mint fenntartó huzamosabb ideje nem egyenlíti ki a közműszolgáltatások számláit, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzése szerint jelentős köztartozást halmozott fel.

Kiderült, hogy 

amivel az egyház maga lehetetlenítette el az oktatási intézményei működését, veszélybe sodorta saját dolgozóit és az iskoláiban tanuló gyerekeket. Lapunk információja szerint az Iványi Gábor metodista lelkész által alapított kisegyháznak a NAV felé 2 milliárd forint, az MVM irányába pedig 1 milliárd forint az adóssága. Előbbi miatt idén februárban a gazdasági vezetőjét a hatóság bilincsben vitte el pénzügyi visszaélések gyanújával.

A Békés Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt kezdeményezte a letartóztatását annak a több egyházért is felelős gazdasági vezetőnek, aki 

több mint 6,5 milliárd forint közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!