A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fertőző vírus tört ki Indiában, meghalt egy tinédzser

Vágólapra másolva!
Az indiai Kerala állam egészségügyi hatóságai riasztást adtak ki, miután egy 14 éves fiú meghalt a Nipah-vírusban.
Vágólapra másolva!

Az állam egészségügyi minisztere szerint további 60 embert soroltak a betegség magas kockázati kategóriájába.
Veena George keralai egészségügyi miniszter elmondta, hogy a fiú Pandikkad városából származott, és azokat, akik kapcsolatba kerültek vele, elkülönítették és tesztelték. 

A fiú mindössze egy nappal azután halt bele a vírusba, hogy megerősítették nála a fertőzést.

A környéken élő embereket arra kérték, hogy tegyenek óvintézkedéseket, például viseljenek maszkot a nyilvános helyeken, és ne látogassák hozzátartozóikat a kórházakban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Nipah-vírus állatokról, például sertésekről és gyümölcsdenevérekről terjed az emberre. A vírus fertőzött élelmiszerrel és fertőzött személlyel való érintkezés útján is terjedhet.

A vírus több tucat halálesethez kapcsolódik Kerala államban azóta, hogy 2018-ban először jelentették ott. Kerala egyes részei globálisan a legveszélyeztetettebbek a fertőzés szempontjából. A Reuters által tavaly közzétett vizsgálat megállapította, hogy Kerala, amely trópusi állam, és ahol 

gyors az urbanizáció és jelentős mértékű fakivágás tapasztalható, ideális feltételeket teremtett egy olyan vírus kialakulásához, mint a Nipah.

A szakértők szerint az élőhelyek csökkenése miatt az állatok az emberekhez közelebb élnek, és ez segíti a vírus terjedését az állatokról az emberekre. Az állami kormány nemrég bejelentette, hogy cselekvési tervet készít a Nipah-járvány kitörésének megelőzésére. Tavaly Kerala államban a hatóságok bezárták az iskolákat és az irodákat, miután öt esetet igazoltak - írja a BBC.

Az Origo korábban arról számolt be, hogy Amerikában pedig Listeria-járvány tört ki. Több tucat jégkrémet hívtak vissza, miután összefüggésbe hozták az élelmiszert a járvány kitörésével az USA-ban. New Yorkban korábban is felütötte a fejét a járvány, akkor két ember halt meg, mert fertőzött sajtot fogyasztottak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!