A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Letartóztatták a mexikói Sinaloa drogkartell vezetőjét Texasban

Vágólapra másolva!
A világ egyik leghatalmasabb drogbáróját, Ismael "El Mayo" Zambadát, a mexikói Sinaloa kartell vezetőjét letartóztatták amerikai szövetségi ügynökök a texasi El Pasóban.
Vágólapra másolva!

A 76 éves Zambada Joaquin "El Chapo" Guzmannal alapította a bűnszervezetet, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban. Zambadával együtt csütörtökön letartóztatták Guzman fiát, Joaquin Guzman Lopezt is– közölte az amerikai Igazságügyi Minisztérium.

Februárban az amerikai ügyészség vádat emelt Zambada ellen a fentanil, a heroinnál erősebb kábítószer előállítására és terjesztésére irányuló összeesküvés miatt, amelyet az Egyesült Államok opioidválságáért okolnak, olvasható a BBC-n megjelent cikkben. 

A két férfi letartóztatásának részletei egyelőre tisztázatlanok, de úgy tűnik, az Egyesült Államokba repültek. A Wall Street Journal mexikói és amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról számol be, hogy Zambadát egy magas rangú Sinaloa-tag csalta fel a gépre, amivel a Nemzetbiztonsági Szolgálat és az FBI hónapokig tartó műveletét hajtotta végre. A lap hozzátette, hogy Zambada azt hitte, hogy titkos repülőtereket fog ellenőrizni Mexikóban.

A tisztviselők állítása alapján Zambadát Guzman Lopez  invitálta fel egy magánrepülőre - írta meg a New York Times. Zambada azt hitte, hogy a gép délre repül Mexikóban, de ehelyett észak felé vette az irányt, és El Pasóban szállt le – mondta Bryan Llenas, a Fox News tudósítója rendészeti forrásokra hivatkozva.

Guzman Lopez megadta magát az amerikai hatóságoknak, és Zambada ellen fordult, mert őt hibáztatta apja elfogásáért – tette hozzá Llenas. Merrick Garland amerikai főügyész csütörtök esti írásos nyilatkozatában kijelentette, hogy:

A két férfi a világ egyik legerőszakosabb és legnagyobb kábítószer-kereskedő szervezetét vezeti. A fentanil a leghalálosabb drogfenyegetés, amellyel országunk valaha is szembesült, és az igazságügyi minisztérium addig nem nyugszik, amíg a kartell minden egyes vezetőjét, tagját és munkatársát felelősségre nem vonják, aki felelős a közösségeink megmérgezéséért.

Az amerikai ügyészek szerint a Sinaloa kartell az Egyesült Államok legnagyobb drogszállítója. Az amerikai hatóságok korábban megjegyezték, hogy a fentanil a vezető halálok a 18 és 45 év közötti amerikaiak körében.

MEXICO-DRUGS-ISMAEL ZAMBADA GARCIA
Ismael "El Mayo" Zambada - Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) 15 millió dollár, azaz több mint 5,420 milliárd forint jutalmat ajánlott fel Zambada elfogásáért. Joaquin "El Chapo" Guzman 2019-es perében ügyvédei azzal vádolták Zambadát, hogy megvesztegette a mexikói kormányt, cserébe azért, hogy nyugodtan éljen anélkül, hogy félnie kellene a vádemeléstől.

Valójában Guzman semmit sem irányított. Mayo Zambada igen 

- mondta Guzman ügyvédje, Jeffrey Lichtman az esküdteknek.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint Zambada több törvényes vállalkozása van Mexikóban, többek között egy nagy tejipari vállalat, egy buszjárat és egy szálloda, valamint jelentős ingatlanvagyon tulajdonosa.

A fentanil vádja mellett az Egyesült Államokban vádat emeltek ellene kábítószer-kereskedelem, gyilkosság, emberrablás, pénzmosás és szervezett bűnözés miatt.

Zambada vitathatatlanul az egyik legnagyobb drogbáró a világon, és minden bizonnyal a legbefolyásosabb Amerikában. Évtizedeken át elkerülte a hatóságokat, emiatt letartóztatása sokkoló volt Mexikóban. Alejandro Mayorkas, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere nyilatkozatában kijelentette, hogy:

A Sinaloa kartell úttörő szerepet játszott a fentanil előállításában, és évek óta csempészi azt hazánkba, amerikaiak százezreit öltve meg, és számtalan közösséget pusztított el.

Chris Wray, az FBI igazgatója kijelentette, hogy a letartóztatások megmutatják az FBI és partnereink azon elkötelezettségét, hogy felszámolják az erőszakos transznacionális bűnszervezeteket, mint például a Sinaloa Cartel.

Ahogy egyre több információ derül ki az amerikai kormány kétségtelenül a DEA elmúlt évek egyik legjelentősebb akciójaként fogja beharangozni a történteket. Zambada társalapítója volt a Sinaloa kartellnek, miután a guadalajarai kartell az 1980-as évek végén összeomlott. Míg Joaquin "El Chapo" Guzman volt a szervezet nyilvános arca, kettejük közül a hírhedtebb, sokan mégis úgy vélik, hogy valójában El Mayo volt az igazi vezető. Nemcsak könyörtelen, de innovatív is volt, létrehozta és fenntartotta a korábbi kapcsolatokat a kolumbiai kartellekkel, hogy kokainnal és heroinnal árassza el az Egyesült Államokat. És később jött a fentanil is.

El Chapo felesége Emma Coronel Aispuro, egykori szépségkirálynő 3 év után, tavaly szabadult egy kaliforniai börtönből.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!