A német kormány óriási hibái miatt gyilkolhatott a muszlim terrorista

Stabbing in Solingen
Nyomozók dolgoznak a támadás helyszínén.
Fotó: Christoph Reichwein / DPA / AFP
Vágólapra másolva!
Egyre újabb és újabb részletek derülnek ki arról, milyen óriási hibákat követtek el a német hatóságok a solingeni terrortámadás előtt. A Die Welt most azt írja, hogy a támadót, Issa Al H.-t Bulgáriába kellett volna visszatoloncolni, de mégsem tették. A lap azt is írja, hogy a solingeni késes támadóról Josefine Paul, Észak-Rajna-Vesztfália menekültügyi minisztere azt mondta, hogy a helyi hatóságok mulasztásai és a repülőjáratok hiánya akadályozta meg az időben történő kitoloncolását.
Vágólapra másolva!

Arról az Origo is beszámolt, hogy a múlt pénteki terrortámadás elkövetője egy 26 éves szíriai férfi, aki 2022-ben érkezett Németországba, ahol menedékjogot kért.

Bulgárián keresztül érkezett Németországba

A Die Welt szerint a feltételezetten iszlamista támadásban a szír támadó múlt péntek este egy városi fesztiválon késsel megölt három embert, nyolc másikat pedig megsebesített. A feltételezett elkövető, a 26 éves szíriai Issa Al H., aki őrizetben van. A férfi Bulgárián keresztül érkezett Németországba, és az uniós menekültügyi szabályok értelmében vissza kellett volna küldeni.

After the knife attack at the Solingen city festival - Josefine Paul
Josefine Paul. Fotó: ROLF VENNENBERND / DPA / AFP

Issa Al H. kitoloncolási kísérletének két legfontosabb hibája

A portál is emlékeztet, hogy a kitoloncolás nem történt meg, mert a férfit nem találták meg a paderborni központi befogadóközpontban a tervezett napon, 2023 júniusában. A gyanúsított azonban nem sokkal előtte és nem sokkal utána is megjelent ott, vagyis nem bujkált. 

A paderborni központ vezetősége azonban elmulasztotta értesíteni a bielefeldi központi bevándorlási hivatalt arról, hogy a férfi visszatért. Az első mulasztás ez volt. 

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
A merénylet helyszíne. Fotó: Thomas Banneyer / Northfoto/ Thomas Banneyer

A második mulasztás pedig az volt, hogy az illetékes bevándorlási hivatal nem jelentett be új hazaszállítási repülőjáratot a szíriaiak számára. A visszatoloncolás határideje hat hónap volt. Ezek csak légi úton lehetségesek, három meghatározott légitársasággal, hétfőtől csütörtökig 9 és 14 óra között, valamint a szófiai repülőtéren keresztül. Ez elméletileg azt jelenti, hogy naponta csak tíz kitoloncolás lehetséges az összes szövetségi államban. Egy új járatot csak a határidő lejárta után tizenegy-tizenhárom hét múlva lehetett volna indítani,  a szárazföldi szállítás pedig nem volt megoldható.

Szigorítani akarnak a szabályokon

A jövőben az önkormányzati befogadóközpontoknak mindig jelenteniük kell, ha a menedékkérők sikertelen kitoloncolások után újra felbukkannak - mondta a miniszter. A bevándorlási hatóságoknak is azonnal új járatot kellene foglalniuk. A jövőben hozzáférést kellene biztosítani számukra a szálláshelyek központi nyilvántartási rendszeréhez is. Ez lehetővé tenné részükre, hogy maguk ellenőrizzék a kitoloncolásra váró személyek jelenlétét. 

A kitoloncolások mindössze 10-15 százaléka sikeres. A feltételezett solingeni elkövető sikertelen kitoloncolásával kapcsolatban a miniszter azt is mondta: 

a péntek este előtti eset minden bizonnyal egyike volt annak a több száznak, akik ebben az országban élnek.

 

merénylő, solingen, migráns
Issa al-Hassan Karlsruhéban: a szíriai migráns állítólag több embert is megölt egy késsel Solingenben
Fotó: Heiko Becker / Reuters

Elegük van a németeknek a muszlim terrorból: Scholzra és Merkelre is dühösek

Az Origo megírta, hogy a kitoloncolások felgyorsítását ígérte Olaf Scholz kancellár solingeni látogatása során. Az ellenzéki pártok ötpontos tervvel lépnének fel az egyre áldatlanabb állapotokkal szemben. A németek nem hisznek Scholz kancellár szavainak, de a CDU-nak sem. Solingenben olyan tábla is megjelent a terrortámadás helyszínén, amelyen Angela Merkelt hibáztatják a 2015-ös Willkommenskultur miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!