Elegük van a németeknek a muszlim terrorból: Scholzra és Merkelre is dühösek

Vágólapra másolva!
A kitoloncolások felgyorsítását ígérte Olaf Scholz kancellár solingeni látogatása során. Az ellenzéki pártok ötpontos tervvel lépnének fel az egyre áldatlanabb állapotok szemben. A pénteki terrortámadás elkövetője egy 26 éves szíriai férfi, aki 2022-ben érkezett Németországba, ahol menedékjogot kért. Sajtóhírek szerint tavaly már ki kellett volna toloncolni, ő azonban eltűnt. Később megtalálták ugyan, de ekkor sem utasították ki, hanem a solingeni menekültotthonba költöztették. A németek nem hisznek Scholz kancellár szavainak, de a CDU-nak sem. Solingenben olyan tábla is megjelent a terrortámadás helyszínén, amelyen Angela Merkelt hibáztatják a 2015-ös Willkommenskultur miatt.
Vágólapra másolva!

Három nappal a solingeni terrortámadás után Olaf Scholz német kancellár először látogatott el a városba. A kancellár nyilatkozatában közölte, „ez terrorizmus volt, terrorizmus mindannyiunk ellen" - írta a Die Welt. Azok, akik ilyen támadásokat terveznek és hajtanak végre, a nyugati életmódot akarják megtámadni. 

terrortámadás
Olaf Scholcz kancellár is ellátogatott a solingeni terrortámadás helyszínére
 INA FASSBENDER / AFP)

Németországnak hatékonyabbá kell válnia a kitoloncolások terén - mondta Scholz. A fegyverekre vonatkozó szabályokat mostantól szigorítani kell, különösen a késhasználatot illetően - tette hozzá. Az illegális migrációt is csökkenteni kell. Már most 30 százalékkal nőtt a kitoloncolások száma a tavalyi évhez képest, sőt 2021-hez képest kétharmadával - közölte a kancellár. 

A kancellár magyarázkodását azonban a németek egyre haragosabban fogadják.

Ötpontos terv a terrortámadás ellen

Társadalmunk biztonsági érdekeinek kell a legfőbb prioritásnak lennie, nem pedig a bűnözők és veszélyes személyek védelmének - minderről már Alexander Dobrindt, az ellenzéki Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióvezetője beszélt. „Kemény kurzusra van szükség következetes kitoloncolásokkal, tartózkodási tilalommal, útlevélmegvonással és kiutasítási őrizetbe vétellel kapcsolatban”. Hozzátette: a migrációval kapcsolatos közlekedési lámpás (a kormányzó baloldali-liberális kormánykoalíció közkeletű elnevezése) kifogások ideje végre lejárt”. Ötpontos tervet javasolt, amely a következőket tartalmazza

  1. A Szíriába és Afganisztánba történő kitoloncolások azonnali végrehajtása, 
  2. a kettős útlevéllel rendelkező terroristatámogatók okmányának visszavonása, 
  3. a tartózkodási jog elvesztése a menekültek esetében hazautazáskor, 
  4. kitoloncolásig tartó őrizetbe vétel az ország elhagyására kötelezett elkövetők esetében, 
  5. a „gyors honosítás” leállítása három év tartózkodás után.

Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a német kormány migrációs politikáját bírálta támogatóinak küldött e-mailjében. A kormánypártok ugyanis a fegyvertartást akarják szabályozni a migrációs politika érdemi megváltoztatása helyett.

Nem a kések jelentik a problémát, hanem a velük mászkáló emberek. Ezek az esetek többségében nem menekültek, és a bűncselekmények többségét iszlamista indíttatásból követik el

- mondta. Merz emellett az Afganisztánból és Szíriából érkező migránsok befogadásának leállítását sürgette.
 

Elege van a németeknek a terrorból
Fotó: INA FASSBENDER / AFP)


 

Még vasárnap vették őrizetbe azt a szíriai férfit Németországban a Solingen városában elkövetett késeléses támadással összefüggésben, aki korábban önként adta fel magát a hatóságoknak, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást. A karlsruhei szövetségi bíróság határozata szerint a 26 éves férfit őrizetben tartják, amíg el nem dől, hogy vádat emelnek-e ellene. A szövetségi ügyészség álláspontja szerint 

a gyanúsított osztja az Iszlám Állam ideológiáját, és a terrorszervezet radikális nézetei vezérelték, amikor késével több embert megölt és megsebesített péntek este. 

Az ügyészség közleménye szerint a férfi "a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni" a solingeni fesztiválon.

Vasárnap az Iszlám Állam videót tett közzé, amelyen állítása szerint a szíriai elkövető látható a támadás előtt. A felvételen a férfi arca el van takarva, egy hosszú pengéjű kést tart a kezében, és arab nyelven hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének. Saját magára Szamarkand A. néven utal, ami feltehetően harci álnév lehet, és azt állítja, hogy a kelet-szíriai Deir-ez-Zórból származik, ahol a terrorcsoport sejtjei máig aktívak, és tagjai támadásokat hajtanak végre. A felvételen a férfi azt mondja, a solingeni támadást megtorlásnak szánja a muszlimok ellen Szíriában, Irakban és Boszniában elkövetett gyilkosságokért. A szüleinek címezve azt is állítja, hogy tettével a "palesztinai emberekért" is bosszút akar állni, akik a "cionisták" támogatásával elkövetett vérengzéseket kénytelenek elszenvedni.  

Solingen a pénteki városi fesztiválon elkövetett késes támadás áldozatait gyászolja: három nappal azután, hogy egy iszlamista migráns megölt három embert a városi fesztiválon és megsebesített nyolc másikat, a solingeniek támogatást és vigaszt keresnek. Sokan plüssállatokat, leveleket és egyéb tárgyakat helyeztek el a bűncselekmény helyszínének közelében. Csak ünnepelni akartunk, aztán jött a halál – olvasható az egyik kartonpapírból készült táblán. Miért? – tette fel a kérdést egy másik felirat. A gyászba azonban a migrációs politikával kapcsolatos düh is vegyül, mivel az elkövető egy szíriai, akit Bulgáriába kellett volna kitoloncolni, de bujkálni kezdett.

Köszönjük, Angela Merkel és zöldpártiak

- olvasható az emlékhelyen elhelyezett táblán. Emlékezetes, a 2015-ös nagy migrációs hullám idején Angela Merkel migránspárti politikája miatt áramlottak százezrek Németországba. Azóta számos terrortámadás történt országszerte, a késes támadások pedig mindennapossá váltak. A gyászolók a Zöldek pártnak is üzentek, a képviselőik ugyanis a migráció további fokozása mellett kardoskodnak a kormánykoalíción belül.

Fotó  INA FASSBENDER / AFP

Késes támadások

A solingenihez hasonló, migránshátterű támadások az utóbbi csaknem egy évtizedben jelentősen megszaporodtak Németországban. 

  • 2016 februárjában egy marokkói származású férfi egy rendőrnőt szurkált meg, júliusban egy 17 éves afgán migráns egy német vonat utasaira támadt, néhány napra rá egy német–iráni fiatalember lőtt halálra kilenc ember egy egy müncheni bevásárlóközpontban.
  • Július 24-én egy szíriai migráns Ansbachban a hétvégi vásáron felrobbantotta magát, és még ugyanazon a napon egy szintén szíriai migráns Stuttgart külvárosában machetével egy terhes nőt kaszabolt összevissza. 
  • Október végén Hamburgban egy iszlamista halálra szúrt egy tizenhat éves fiút, majd december 19-én egy tunéziai migráns kamionnal belehajtott a berlini karácsonyi vásár tömegébe, amikor is tizenkét ember a helyszínen meghalt, negyvenkilenc megsebesült. 
  • 2017 júliusában az ugyancsak egy migránshátterű Ahmed A. követett el késes terrortámadást Hamburgban. A 26 éves muszlim férfi, aki többször nyilvánosan hangoztatta, hogy gyűlöli a németeket, az Egyesült Arab Emírségekben született, és annak ellenére élt egy hamburgi menekültszállón, hogy a menedékkérelmét elutasították. A város Barmbek negyedében működő Edeka szupermarketben figyelmeztetés nélkül előrántott egy machetét,

 és „Allahu Akbar!” kiáltással szurkálni kezdte a vásárlókat; 

a támadásban egy 50 éves férfi azonnal meghalt, egy 50 éves nő és öt férfi megsérült, közülük ketten életveszélyesen. 

  • 2019 októberében a Hessen tartományi Limburgban egy teherautó belehajtott több autóba, az ütközésben nyolc ember megsérült, köztük a teherautó vezetője. A sofőr egy 30 év körüli szíriai férfi volt, aki lopta a járművet. 
  • 2021-ben egy 24 éves szomáliai migráns férfi három embert megölt, legalább 15-öt megsebesített Würzburgban, miután késsel támadt rájuk. A férfi 2015 óta élt Würzburgban, az első nagy migránsáradattal érkezett.
  • 2023 januárjában a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton egy férfi rontott rá utasokra, mielőtt a szerelvény beérkezett volna a brokstedti vasútállomására. A támadásnak két halálos áldozata volt, hárman súlyosan, négyen könnyebben megsérültek. A harminchárom éves támadóról kiderült, hogy palesztin származású volt, bejelentett lakcím nélkül, és nem sokkal előtte szabadult a börtönből súlyos testi sértés miatt.
  • 2024 márciusában több ember megsérült a mannheimi piactéren, miután egy ámokfutó a tömegben emberekre támadt. Az iszlamista terrortámadás egy jobboldali tüntetésen történt, az afgán származású merénylő a helyszíni beszámolók szerint kifejezetten az 59 éves Michael Stürzenberger iszlámkritikus aktivistát próbálta megtámadni, aki a rendezvényen szólalt volna fel.
  • Áprilisban a baden-württembergi Wangen im Allgäu egyik szupermarketében egy férfi minden előzmény nélkül odalépett egy édesanyjával vásárló négyéves kislányhoz, és a nála lévő konyhakéssel kétszer is megszúrta. A támadóról utóbb kiderült, hogy szíriai származású holland állampolgár, aki korábban szintén a bevásárlóközpont előtt és a helyi vasútállomáson folyamatosan azt kiabálta: „sátán, sátán, haram, haram!"
  • Június 22-én este az észak-rajna–vesztfáliai Bad Oeynhausen fürdőparkban, egy tízfős társaság megtámadott egy húszéves fiút, aki három nappal később belehalt súlyos sérüléseibe.

Az ok a gyanú szerint a fiatalember nyakában lógó kereszt volt.

  • Néhány héttel ezelőtt a német rendőrség letartóztatott egy 17 éves, menekültstátusszal rendelkező szíriait, aki Stuttgartban, két csoport összeszólalkozása során megkéselt három embert, egy 37 éves férfi súlyosan megsérült, de túl van az életveszélyen, a két másik férfi könnyű sérüléseket szenvedett.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!