A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Az algériai férfit bokszkarrierje kezdetén nyilvánították nővé

Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6
Imane Helif szereplése nagy vihart kavart az olimpán
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Imane Khelif ökölvívó születési bizonyítványát születését követően 19 évvel később állították ki. Ezen az szerepel, hogy nő, amely alapján kibocsátották az útlevelét, és e szerint tartja nőként számon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a férfit. Azonban a születési bizonyítványát akkor állították ki, amikor elkezdte a bokszkarrierjét.
Vágólapra másolva!

Minden bizonyossággal kijelenthető, hogy az algériai Imane Khelif férfi – erről ír a Vadhajtások. A férfi a női ökölvívásban indul a párizsi olimpián, holott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) szerint XY kromoszómával rendelkezik, ezt mutatták ki egyértelműen a korábban elvégzett nemi tesztek. A lap felidézi, hogy Imane Khelif első mérkőzésén 46 másodperc után megalázóan verte az olasz Angela Carinit. A tiltakozások ellenére továbbra is  nőnek nyilvánítják Imane Khelifet. 

Imane Helif
Imane Khelif
Fotó: AFP 

Mint írják, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a férfi nő, mert az útlevelében nő szerepel. Azonban most kiderült: lehetséges, hogy az útlevelet egy hamisított születési okmány nyomán bocsáthatták ki. Nyilvánosságra hozták ugyanis Imane Khelif születési anyakönyvi kivonatát, aki állítólag 1999-ben született, a neménél pedig az szerepel, hogy nő.

A lap arról is ír, hogy a  The India Express egy csapata meglátogatta Khelif apját Algériában, ahol elemezték is a dokumentumot. Megállapítható, hogy a születési év valóban 1999, bár az arab kézírással írt születési dátumot nem lehet pontosan megfejteni. A vizsgálat alapján elmondható, hogy valószínűleg a dokumentumot nem 1999-ben, hanem sokkal később 2018-ban állíthatták ki.

A kiállítás dátuma résznél: 2018/04/01 áll, ami körülbelül 19 évvel van a születése után. Mindebből pedig az következik, hogy Imane Khelifet hivatalosan csak 2018-ban nyilvánították nővé - éppen időben az ökölvívó karrierje kezdetekor.

A dokumentumról készült képeket ide kattintva nézheti meg. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!