Vietnamban tovább emelkedett a Jagi tájfun áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Észak-Vietnamban tovább emelkedett a Jagi tájfun okozta árvizek és földcsuszamlások áldozatainak száma, a hétfői előzetes kormányzati becslések szerint 35-en meghaltak és 24 ember eltűnt.
Vágólapra másolva!

Ahogy tegnap írtunk róla, lecsapott Vietnámra a Jagi néven ismert tájfun, amely idén a világ második, és Ázsia legpusztítóbb tájfunja. 

A rendkívül heves vihar szombaton érte el Vietnám északkeleti partvidékét. A helyi meteorológiai szolgálat vasárnap trópusi depresszióvá minősítette vissza. A Jagi miatt 

háztartások és vállalatok millióinál szűnt meg az áramszolgáltatás, autópályákat árasztott el a víz, megzavarta a távközlési hálózatokat, elmosott egy közepes méretű hidat és több ezer fát, és számos ipari központban leállt a termelés. 

A kétmilliós tengerparti kikötőváros, Haiphong ipari parkjainak és gyárainak vezetői és dolgozói hétfőn arról számoltak be, hogy nincs áram, és igyekeznek megmenteni a berendezéseket az esőtől az üzemekben, amelyeknek a fémlemezekből készült tetőszerkezetét elsodorta a heves szél. "Mindenki igyekszik biztonságossá tenni a telephelyeket és szárazon tartani a készleteket" - mondta Bruno Jaspaert, a DEEP C ipari övezetek vezetője, amely több mint 150 befektető üzemeinek ad otthont Haiphongban és a szomszédos Quang Ninh tartományban. 

tájfun, Jagi, Vietnam
Az összeomlott Phong Chau híd a Vörös-folyó felett 2024. szeptember 9-én
Fotó: STR / AFP

A térségbeli képek tanúsága és a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú szerint a dél-koreai LG Electronics egyik haiphongi gyárának falai leomlottak. A háztartási gépek és szórakoztató elektronikai cikkek egyik legnagyobb gyártója azt közölte, hogy alkalmazottai között nincsenek áldozatok. 

Phu Tho tartományban hétfőn összeomlott egy híd 

- közölték a hatóságok. 

Ez általában egy forgalmas híd, a tartomány egyik legfontosabb hídja

 - mondta a tartomány közlekedési osztályának egyik magas rangú tisztviselője, hozzátéve, hogy áldozatokról még nincs hivatalos jelentés. A meteorológiai hivatal további árvizekre és földcsuszamlásokra figyelmeztetett, megjegyezve, hogy az elmúlt 24 órában 208 milliméter és 433 milliméter közötti csapadékmennyiség hullott az északi régió több részén. 

Az állami áramszolgáltató, az EVN közölte, hogy 

több mint 5,7 millió fogyasztónál nem volt áram a hétvégén, 

mivel több tucatnyi távvezeték elszakadt, de hétfőn az érintettek csaknem 75 százalékánál helyreállt a szolgáltatás.

A Jagi tájfun napokkal korábban Hongkongban és Kínában pusztított, Hongkongban riasztást adtak ki miután  a tájfun 230 kilométer/órás sebességgel söpört végig Kína déli részén. 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!