Bejelentették az új Európai Bizottság összetételét

UrsulavonderLeyen, Ursula, von, der, Leyen,
Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatón mutatta be az általa javasolt új Európai Bizottságot.
Vágólapra másolva!

A bizottság tagjainak listáját tízhetes tárgyalások eredményeként állították össze, az EB-nek hat alelnöke van - írta összefoglaló cikkében a Világgazdaság a Politico cikke alapján. 

A testület főbb céljai közé tartozik az Európai Unió versenyképességének javítása, a jólét megőrzése, a demokrácia megerősítése, a digitalizáció és az innováció, egy szénmentes gazdaság létrehozás

-  fogalmazott a bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság alelnökeinek személyét is bejelentették:

a francia Stéphane Séjourné (jóléti és ipari stratégia), a finn Henna Virkkunen (technológiai függetlenség, biztonság és demokrácia), a román Roxana Minzatu (emberi jogok, oktatás, képességek, felkészülés), a spanyol Teresa Ribera (tiszta, igazságos és versenyképes átmenet), az észt Kaja Kallas (az EU külügyi főképviselője) és az olasz Raffaele Fitto (kohézió és reformok)

lesznek az EB alelnökei a következő ciklusban. Séjourné az utolsó pillanatban került a listára, miután lemondott Thierry Breton belső piacért felelős biztos, akinek eredetileg fontos szerepet szántak az új bizottságban is.

A biztosok közül a szlovák Maros Sefcovic felel a kereskedelemért és gazdaságbiztonságért, hozzá tartozik majd a vámpolitika is, valamint az intézményi kapcsolatok és az átláthatóság, és a biztos személyesen Ursula von de Leyennek jelent majd.

A litván Valdis Dombrovskis a gazdaságért és termelékenységért, a szabályozások egyszerűsítésért, a bolgár Dubravka Suica a Mediterráneumért és a népesedésügyekért felel. A portugál Maria Luís Albuquerque lett a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Várhelyi Olivér az egészségügyi és állatjóléti biztosi posztot kapta.

Ő az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős. A költségvetési biztosi poszt Lengyelországnak jutott. Számítani lehetett rá, hogy Piotr Serafin kapja ezt a megbízást - írta a lap.  A luxembourgi Chirsophe Hansen lett az agráriumért felelős biztos és először lesz biztos a gazdája a lakhatási ügyeknek, ezt a posztot a dán Dan Jorgensen kapta. A környezetvédelem a svéd Jessika Roswall hatásköre lesz, a szintén fontos belügyekért és migrációért az osztrák Magnus Brünner felel majd.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!