Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda-szövetség elnöksége szombati ülésén Skaliczki Lászlót választotta a férfi felnőtt válogatott szövetségi kapitányának. A negyvenhat éves edző az elmúlt öt évben bajnokságot nyert a Szeged és a Dunaferr csapatával is, de mostantól nem magyar ellenfeleket kell legyőznie. Illetve részben azokat is - és mint az alábbiakból kiderül, ezt ő is pontosan tudja.

- Amikor szombaton kora délután megcsörrent a telefonja, és meghallotta Sinka László főtitkár hangját, aki az elnökség döntéséről tájékoztatta, mit gondolt: gratuláció vagy sajnálkozás következik?
- Ötven-ötven százalékra adtam az esélyeimet, de természetesen reménykedtem. Egyébként épp az újkígyósi csapat kispadján ültem egy lajosmizsei felkészülési tornán, de nem kapcsoltam ki a telefonomat, mert vártam a hívást, ami a hajrában érkezett. Úgyhogy kimentem a csarnokból, de a meccs légköréből azonnal nem tudtam kilépni, ezért elsőre szinte fel sem fogtam, hogy én vagyok a kapitány.

- Azóta viszont felfoghatta, mint ahogy azt is, hogy a magyar férfi kézilabdázás hanyatlása valószínűleg nem kapitánykérdés. Az 1997-es világbajnoki negyedik helyezéstől eltekintve az 1986-os vb-ezüst óta folyamatos a visszaesés, a legutóbbi vb-re, olimpiára és két Eb-re már kijutni sem sikerült. Ebben a helyzetben mit vállalhat fel józan ésszel?
- Először is a generációváltást, amelybe már elődöm, Hajdu János is belekezdett...
- ...ez azt jelenti, hogy a Szathmári, Sótonyi, Zsigmond - ide kell sorolnunk a balesete miatt egy évet kihagyott Élest is - féle korosztály tagjait már be se hívja a keretbe?
- Sok függ attól, a junior válogatott milyen lendületet kap a most zajló világbajnokságon, a játékosok mekkora szerephez jutnak a klubjaikban, és az idősebbekben lesz-e igény a megújulásra. Keretet persze ma még nem hirdethetek.

- Annyit azonban elárulhat, honosításuk után számít-e a kubaiakra, elsősorban Perezre?
- Perez klasszisa megkérdőjelezhetetlen, olyasmit tud, amit nagyon kevesen. Ne feledjük, a lányok is milyen jól jártak Raduloviccsal, én is várom Perezt.
- Általános a vélemény, hogy a mai férfi válogatottal csak kemény kezű, diktátorszerű kapitány érhet el eredményt. Egyetért ezzel?
- Egyrészt tarthatatlan, hogy a klubokkal szemben törvényszerűen mindig a válogatott húzza a rövidebb gyufát, másrészt a csapat belső tartásának megerősítéséhez cölöpökre van szükségem, de ezeket a cölöpöket csak a kluboktól kaphatom meg, máshonnan nem. Keménynek kell lennem, de a totális diktatúrát ma már se a társadalomba, se a sportba nem lehet visszahozni.

- Felvetődött, hogy az a Buday Ferenc lehet a segítője a válogatottnál, akit a kapitányválasztáskor megelőzött. Szívesen dolgozna vele?
- Nemzetközi szinten szükség van másodedzőre, de a hajlandóság mindig kétoldalú, tehát az a kérdés, Buday Feri milyen szerepet, feladatot vállalna.
- Ha tökéletesen levezényli a generációváltást, megregulázza a klubokat és a válogatott játékosait, remek stábot alakít ki, de nem viszi ki a csapatot a 2003-as vb-re, biztosan nem lesz sikerkapitány...
- Világos. A törökök, olaszok és belgák elleni januári előselejtezőt meg kell nyernünk, a júniusi oda-visszavágón azonban kifoghatunk az Eb első három helyezettjén kívül bárkit, a negyediket is, ha úgy adódik, akár a svédeket. Ezért azt nem ígérhetem meg, hogy kijutunk a világbajnokságra.

- Hibájául róják fel, hogy kezdetben keményen meghajtja a csapatát, megfegyelmezi a játékosait, de idővel közel kerül hozzájuk, kicsit "megpuhul". Jogos a kritika?
- Lehet. Minden bírálaton érdemes elgondolkodni, ami nem hátulról érkezik, kés formájában. Elképzelhető, hogy a közösen elért siker később oldottabbá tesz.
- A válogatottban ez a tekintetben nem lenne baj, hogy legalább végre sikerről beszélhetnénk, kijutna a csapat a világbajnokságra.
- Így van, tartsunk itt, és akkor majd figyelünk a továbbiakra.

Ballai Attila

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!