Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-válogatott bravúros győzelmet aratott Oroszország felett a franciaországi  Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek első fordulójában. Rátgéber mester ezzel a legjobb választ adta az őt kritizáló francia sajtónak.

B csoport, első forduló:
Magyarország - Oroszország 65-61 (17-11, 10-26, 22-15, 16-9)

Rátgéber
Rátgéber és csapata pazarul kezdett

Szerencsére a magyarok első meccséről nem kellett azt mondani, hogy mindent eldöntő: noha Oroszország utoljára - Szovjetunió néven - 1991-ben nyert kontinensbajnokságot, a rendező franciákkal együtt a torna toronymagas esélyese. Mi több, a mieink nem a legjobb körülmények között készültek, már ami az elszállásolást illeti. A Welcome Hotel kétágyas szobái ugyancsak szűkek, nem beszélve a világítás hiányosságairól. Ám nagyobb visszhangot váltott ki, hogy Rátgéber László neve bekerült a francia sportnapilap, a L'Équipe Európa-bajnokságot beharangozó tudósításába, s nem éppen pozitív előjellel. Történt, hogy válogatottunk szövetségi kapitánya - a sportlap leírása szerint - korábban érkezett a magyarok edzésére, s kihasználva az alkalmat az oroszok csütörtöki tréningjének a végére be akart menni a terembe. Ám az a szokás, hogy öt perc szünet követi két együttes gyakorlását, így Rátgébert a rendezők nem engedték be. Szó szót követett, Rátgéber mégis bemehetett, de az éles vita tárgya felől érdeklôdô francia újságírókat elzavarta. A L'Equipe a B csoportról szóló pénteki cikkét a következő mondatokkal zárta: "Az edző sem olimpián, sem világbajnokságon, sem Eb-n nem ért még el eredményt. Ismerjük Önt egyáltalán, Rátgéber László? Vagy, ha úgy jobban tetszik: kicsoda Ön Rátgéber László?"

Ez a francia változat, amihez az érintett nekünk annyit tett hozzá: rendkívül pökhendi módon viselkedtek vele a rendezők és az újságírók egyaránt. Ami a kérdést illeti, valóban ez az első olyan világverseny, ahol Rátgéber nevét igazán megismerhetik a válogatott kapcsán, igaz - ahogyan ezt már említettem -, az oroszok elleni meccset követően erre nem sok esély volt, főleg annak ismeretében, hogy az ellenfél a lehető legjobb összeállításában vette fel a küzdelmet.

Ezzel szemben remekül kezdett az Iványi, Seres, Csák, Béres, Hagara kezdő ötös, 6-0-ás szériát produkált a csapat. Rátgéber ennek ellenére keverte lapjait, sűrűn cserélt, aminek következtében nem fáradtak el a lányok a rendkívül szívós védekezésben. A megszerzett lepattanó labdák aránya 17:10, az állás 17-11 volt az első negyed után a javunkra. Aztán az oroszok két triplával közel kerültek, majd Baranováék el is húztak a mieinktől (21-27, 23-31). Az ellenfél centerei továbbra sem csilloghattak, de a támadásokba sok hiba csúszott, s a büntetők is kimaradtak. A negyed utolsó percében Sztyepanova dobásával 10 pontra növelte előnyét az ellenfél (27-37), ez a különbség maradt a játékrész végén is.

A 10 pontos mínusz ellenére válogatottunk jól játszott, sőt a harmadik negyedben Csák kosaraival kétszer is egy számjegyűre zsugorodott a különbség. Mi több, Kalmár Nagy Dóra kosara, Kosjár büntetője valamint Károlyi triplája és Béres büntetője szoros végjátékot ígért (49-49)! Az oroszok végül Arhipova triplájával fordultak vezetéssel (49-52). Az utolsó szakaszban több ziccert hibáztunk, de Iványi triplája és Papp kosara négy pontos előnyt hozott (56-52)! Az oroszok azonban fordítottak (56-59), úgy látszott, mindennek vége, de Iványi és Ujvári szenzációs tripláival újra megfordítottuk az előnyt (65-61), s ezt a lányok már nem is adták ki a kezükből.

Rátgéber László szövetségi kapitány így értékelt: "Edzői pályafutásom legnagyobb diadala ez a siker; ám ennek csak akkor lesz igazan értéke, ha a szlovakokat, a cseheket, a litvanokat és a görögöket is megverjük. Végig zónát 'blöfföltünk' és ennek az oroszok nem találták meg az ellenszerét. S ha 22 büntetőnkből nem csak 12-t értékesítünk, fölényesebben is győzhettünk volna. Úgy kezdtem a meccset, hogy tizenkét játékost forgattam, aztán amikor 30 perc utan láttam, van keresnivalónk, a pihent kulcsembereket - Ivanyit, Csákot, Károlyit - küldtem pályára. Szerény csapat vagyunk, mindig csak a következő meccsre merünk gondolni. Ha a jóisten is úgy akarja, bejuthatunk a vb-részvételt jelentő első öt hely valamelyikére. A legjobban annak örülünk, hogy otthon sok magyarnak örömet szerezhettunk. Bebizonyitottuk, hogy a tavalyi selejtező-győzelem az oroszok ellen nem volt véletlen. S talán már a L'Equipe olvasói is tudják, hogy ki az a Rátgéber László."

Iványi Dalma, a csapat irányítója, aki 9 pontjával, 7 gólpasszával, 5 lepattanójával és 3 labdalopásával a mezőny egyik legjobbja volt, s a hajrában dobott két triplájával - amelyikből a második a pluszbüntetővel négypontos akcióra bővült - oroszlánrésze volt a sikerben: "Kimondhatatlanul boldog vagyok, életem első négypontos akciója éppen erre a fontos meccsre esett. Szívünket-lelkünket adtuk, s ezért győztünk. Érdekes, el sem
fáradtam..."

Vagyim Kapranov, az orosz válogatott edzője: "Nincs miért szidni a csapatomat, mert a jatékvezetők borzalmasan fütyültek. Egy Európa-bajnokságra normális bírókat is küldhettek volna."

Ilona Korsztine, az oroszok Bourges-ben profiskodó legjobbja: "Már az elején éreztem, hogy baj lesz, mert nem mentek be a dobásaink. Hiba volt lebecsülni a magyar válogatottat, mert az a remek pécsi játékosokra épül. Most már elég nehéz dolgunk lesz, remélem, belelendülünk!"

További eredmények:
A csoport:
Jugoszlávia - Ukrajna 83-62
Spanyolország - Lengyelország 78-68
Franciaország - Románia 91-52

B csoport:
Szlovákia - Csehország 85-70
Litvánia - Görögország 78-75

Korábban:

Thury Gábor (Gravelines)
Ch. Gáll András