Vágólapra másolva!
Az ember megérkezik a Hudson folyó nyugati partján épült newarki repülőtérre, ahonnan remekül látni Manhattant. Minden olyan, mint régen, eltekintve egy nem elhanyagolható apróságtól: a sziget déli csücskében nincs ott a két torony. Amúgy tényleg minden olyan, mint régen: a kedden este megrendezendő NBA-nyitányon ott lesz, és játszani fog Michael Jordan. Megállt az idő. Vagy éppen ellenkezőleg: kizökkent tengelyéből?

Jordan a tőzsdét már meghódította
Sports IllustratedSporting News

New York egyetlen hatalmas, tátongó, sajgó seb, még akkor is, ha a sebek lassan, nagyon lassan kezdenek behegedni. Hétfőn, megérkezésem napján indították be hét hét után először a metrójáratot a Downtown alatt, vagyis a földig rombolt World Trade Center környékén. A hatalmas kráterből még most, csaknem két hónappal a szeptember 11-i öngyilkos terrortámadás után is emelnek ki izzó acélgerendákat; a föld gyomrában még mindig zajlik a borzalmas dráma utóélete, úgy tűnik, az a tizenegy tonna arany és csaknem ezer tonna ezüst, ami az ikertornyok alagsori trezorjaiban pihent, örökre az enyészeté lesz, vélhetően szétfolyott a pokoli hőségben.

Már a reptér hatalmas várócsarnoka is csillagos-sávos zászlóerdőben pompázik, a hatalmas metropolis utcáin fellobogózott autók, a tereken mécsesek égnek, egész New York gyászol, egyszersmind tüntetőleg hirdeti elpusztíthatatlanságát.

A Washington Wizards hétfőn már New Yorkban edzett, Jordan pedig ellátogatott a Tőzsde épületébe, pár saroknyira a Tornyok romjaitól. Délután ő rekesztette be ünnepélyesen a kereskedést, a tradicionális kalapáccsal jó nagyot csapott a pulpitusra - kérdés, kedden este mekkora csapást mér a Knicksre?

Jó nagyot szokott, szó se róla. 1995. március 28-án például, első visszatérésének ötödik mérkőzésén 55 pontot dobott a Madison Square Gardenben, majd a lefújás előtti pillanatban ő adta a gólpasszt Bill Wenningtonnak a meccset eldöntő zsákoláshoz.

Még rágondolni is hátborzongató: három hónappal 39. születésnapja előtt is benne van az 55 pont lehetősége, Pat Riley, a Knicks akkori edzője legalábbis ezt nyilatkozta a minap.

Persze a Wizards csapatát nem lehet a hat évvel ezelőtti Bullshoz hasonlítani. Még akkor sem, ha Richard Hamilton, a fővárosiak második legjobb kosarasa, ez a 23 éves, egyszálbélű hátvéd-bedobó sietett kijelenteni magáról: ő lesz Jordan Pippenje Washingtonban, azaz a hűséges fegyverhordozó, támadásban a második opció, aki tehermentesítheti majd az öregedő nagyágyút.

Ami azt illeti, a Knicks sem az a csapat, ami 1995-ben volt. A még Jordannél is egy évvel idősebb Patrick Ewing messze jár, már a Seattle-nél is kitelt a becsülete, most Orlandóban próbálja bizonyítani, van még benne annyi, hogy bajnokcsapat részese legyen. Larry Johnson - feladva a hátfájással folytatott reménytelen küzdelmet - a nyáron visszavonult, Chris Childs Torontóban irányít, s most Marcus Camby, a rugólábú, 211 centis center is sérült. Maradt Latrell Sprewell és Allan Houston, mindketten Jordan posztjan, a többiek - töltelékemberek.

A Garden parkettjét hétfőn este még jég borította, a Rangers 4-2-re verte az 1999-es bajnok Dallas Stars hokicsapatát, egy kábítószer-függőségéből kiszabadult (?) 32 éves, 170 centis New York-i férfi, Theoren Fleury adott két gólpasszt, és ezzel karrierje egészét tekintve elérte az 1000 pontos határt.

Figyelembe véve az elfüstölt marihuána, a felszippantott kokain mennyiségét, a maga nemében ez is van akkora csoda, mint Jordan második visszatérése...

Ch. Gáll András (New York)

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről