Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott alacsony színvonalú, tét nélküli mérkőzésen egyetlen góllal győzött Románia ellen az olaszországi világbajnokság B-csoportjának ötödik, záró fordulójában, s a keddi nyolcaddöntőben Kínával találkozik.

Fotó: SZTÁR Sport
A magyar csapat legeredmé-nyesebb játékosa ezúttal a hétgólos Siti Eszter volt
B csoport, 5. forduló:
Magyarország - Románia 27-26 (12-15)


Magyarország:
Románia:
Hétméteresek:
Kiállítások:

Csoportdöntőnek vártuk, edzőmérkőzés lett belőle - jellemezhetnénk a Magyarország-Románia nőikézilabda-mérkőzést. Az olaszországi világbajnokság utolsó csoportmérkőzésén a magyar lányok vért izzadva, egy góllal nyertek keleti szomszédunk ellen, és csoportmásodikként kerültek a nyolcaddöntőbe.

A találkozó két újdonsággal is szolgált. Egyrészt kiderült, a román válogatott átlövője, a csapat leggólerősebb játékosa (mellesleg a tavalyi Eb gólkirálynője) Simona Gogirla megsérült, így nem játszhatott. Másrészt délelőtt Mocsai Lajos benevezte az eddig a lelátón üldögélő Pálffy Zsuzsát is, teljessé téve a tizenhatos keretet.

A találkozót a magyar válogatott kezdte, de alig fél perc után Amariei egy ellopott labdát követően megszerezte a román vezetést, ezt Deli hetesből egalizálta. Úgy tűnt, a román válogatott beletörődve a megváltoztathatatlanba - miszerint már nem juthat tovább - nem fejt ki kellő ellenállást, így az első félidő első fele izgalommentesen alakult. A tizennyolcadik percben aztán kis "földrajz leckét" kaptunk: előbb Luca a kapunak háttal állva svédcsavarból szerzett gólt (8-8), majd Amariei kínai figurából vette be Farkas kapuját (8-9). Mocsai Lajos azonnal kapust is cserélt, Sugár révén a huszonharmadik percben sikerült is regisztrálni az első magyar védést. A játék képe azonban váratlan fordulatot vett, csak rohantunk az eredmény után, így a lehető legjobbkor jött a félidő (12-15).

A második játékrészre beállt Farkas Ágnes, aki pillanatok alatt háromszor is szétbombázta a bal felső sarkot, így alig öt perc alatt 17-17-re módosult az eredmény. Pálffy góljával 20-19-nél sikerült is visszavenni a vezetést, ám az ezt követő "flúgos futam" mindenre emlékeztetett, csak kézilabdára nem. Ziccerek tömkelegét hagyta ki a magyar együttes (pontosabban néha Kerekes védett szenzációsan), de a találkozó utolsó öt percére helyén volt Borókék esze, és ha kissé görcsös játékkal is, de sikerült kiharcolni a győzelmet (27-26).

Siti Eszter, a csapat legeredményesebb játékosa: "Reméltem, hogy menni fog a játék, hiszen most kaptam először komolyabb szerepet. Kicsit izgultam, de hál' Istennek minden jól sikerült."

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "A védőjátékban részben megfelelő teljesítményt nyújtottunk, de sajnos a hármas pozícióban vannak gondjaink. Az első félidőben Deli Rita, a másikban Farkas Ágnes játszott ezen a helyen, de továbbra is úgy érzem, több ütközéssel még jobb lehetne a teljesítmény. A folytatásban Kína, majd remélhetőleg Oroszország következik - ahogy számítottunk is rá."

Domitru Musi, a román válogatott szövetségi kapitánya: "Bíztam benne, hogy a keserű világbajnoki szereplést sikerül kicsit megédesíteni egy esetleges győzelemmel. Ellenfelünk sem játszott jól, de amennyi hibát most vétettünk, az négy-öt mérkőzésre is elegendő lenne. Szégyen, hogy a csoportból csak Kongót tudtuk megverni."

A magyar együttes a keddi nyolcaddöntőben 18 órától Trentóban Kínával méri össze erejét.

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

Tét nélkül a becsületért Románia ellen

Mindent egy helyen az Eb-ről