Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Élő:
Vágólapra másolva!
Az ötödik helyen végzett a magyar nőivízilabda-válogatott a barcelonai világbajnokságon, miután 8-7-re győzött Hollandia ellen.

Az 5. helyért:
Magyarország - Hollandia 8-7 (2-2, 3-1, 3-2, 0-2)
góldobók: Drávucz, Kisteleki, Primász 2-2, Valkay Á., Szremkó 1-1, illetve Kuipers 4, van den Berg 2, de Bruin 1

Ebéd utáni szieszta helyett a forró katalán nyárban kora délutáni mérkőzés várt a magyar női pólósokra Barcelonában, a félig fedett tengerparti uszodában a hollandok ellen. Néhány éve még Európa-, vagy akár világbajnoki döntőnek is beillett volna egy ilyen összecsapás, most szerényebb tétért, a vb 5. helyéért küzdött meg a nemzetközi élvonalhoz tartozó két gárda.

A csatának annyiból nem volt jelentősége, hogy ez a vb a nők számára nem olimpiai selejtező, tehát nem lehetett lemaradni az athéni nyári ötkarikás játékokra induló repülőről gyengébb szereplés esetén sem, viszont a presztízsen túl a nemzetközi sportszakmai megítélés, no és a játékosok önbecsülése miatt is elvárható volt a magyar diadal. Amelyhez a férfi kollégák csütörtöki, késő esti sikere, a görögök legyőzésével kiharcolt vb-döntő csak növelte a nyerésvágyat, túl azon az örömteli tényen, hogy a férfiválogatott elődöntős győzelmével biztosította a helyét a 2004-es olimpián.

"Most már nem kétséges, hogy ott leszünk Athénban!" - lelkendezett a magyar-holland előtt Jakab Zoltán, a honi szövetség főtitkára. "A bizonytalanságot az okozta eddig, hogy mi van, ha a görögök jutnak be a négy közé, hiszen ők házigazdaként eleve ötkarikás szereplők, tehát a vb-ről továbbjutó harmadik csapat kiléte okozhatott volna főfájást. Azzal viszont, hogy megvertük a őket, s a vb-döntőbe jutottunk, ez a probléma is megoldódott."

Gondmentesnek látszott a női meccs is, ahol zökkenő sokáig csak a legelején akadt, amikor Drávucz gólja után 2-1-re fordítottak a hollandok. Utána viszont helyreálltak az erőviszonyok, s a legutóbbi Világkupa-győztes, vb- és Eb-második magyarok alaposan megszórták a korábbi sokszoros kontinensgyőztes, majd átmeneti visszaesés után most ismét a sportági világelitbe visszakapaszkodó németalföldi együttest. 2-2 után Drávucz és a kétszer is eredményes vb-újonc Kisteleki révén 5-2-re elhúzott a magyar gárda.

A harmadik játékrészben 7-3 is volt már, amikor két holland találat született, Primász "mérföldes" bombája viszont visszaállította a megnyugtató előnyt. A negyedik hét percben azonban megint közel került az ellenfél, 8-6-ra, sőt 8-7-re szépítve, s már-már kezdett veszélyessé válni a helyzet, amikor a kölcsönös hibázások közepette lejárt a mérkőzésidő.

"Nem az ötödik helyért utaztunk ide, de az legalább meglett, miközben megint hullámzó teljesítményt nyújtott a csapat" - mondta gyorsértékelésében Faragó Tamás szövetségi kapitány.

A 7. helyért:
Ausztrália - Spanyolország 7-3

Mindent egy helyen az Eb-ről