A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Dánia
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Jó hajrával fordította meg a találkozót, s döntötte el a maga javára a szerb-montenegrói férfikosárlabda-csapat a svédországi Európa-bajnokságon. A címvédő a negyeddöntőbe jutásért vívott találkozón négy ponttal győzte le a két évvel korábbi ezüstérmes Törökországot. A horvátok három negyeden keresztül vezettek az oroszok ellen, végül mégis a Kirilenko vezette keleti együttes lépett a legjobb nyolc közé.

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, 2001. szeptember 9-én a kosárlabda Európa-bajnokság isztambuli fináléjában két remek formában lévő együttes lépett pályára, s végül Jugoszlávia 78-69-re verte Törökországot. Akkor Scepanovic 19, Bodiroga 18 pontot szórt, a másik oldalon Kutluay 16 találatig jutott.

Eltelt két év, s ismét szembe került egymással a két együttes, ám ezúttal nem a fináléban. Sőt, az Eb lebonyolításnak köszönhetően egy egyenes kieséses középdöntő szakaszban, ahol a tét a legjobb nyolc közé kerülés volt. A törökök csapata nem sokban változott, az ellenfélé azonban igen: Jugoszlávia már Szerbia-Montenegró néven lépett pályára, s az isztambuli keretből nyolcan nem is voltak ott Svédországban.

A mérkőzést a szerbek kezdték ponttal, Drobnjak dupláját követően aztán a Seattle játékosa még egy triplát is elhelyezett a török kosárban. A szerbek teljesen kitolták védekezésüket, nagyon nagy területen próbáltak ellenállást tanúsítani, ezt Okür, illetve a csereként beálló Peker bátor betörésekkel gyakran feltörte.

Negyeddöntők
(Stockholm Globe Arena)
szeptember 10., szerda:
18.00: Franciaország - Oroszország
21.00: Litvánia - Szerbia-Montenegró

szeptember 11., csütörtök:
18.00: Spanyolország - Izrael
21.00: Görögország - Olaszország



A második negyed elején újabb 4-0-s török szériát követően egy Jaric-prádé következett, a horvátok "kisembere" két triplát is hintett, s ezzel 25-21-re hozta fel együttesét. 29-22-nél visszajött a pályára Stojakovic is, a három személyinél tartó Koturovic megszerezte első pontjait, ám a palánk alatt borzasztó védekezési hibákat követtek el, így a különbség csak nem akart csökkenni. Egészen a 17. percig, ekkor Drobnjak, majd Stojakovic is beköszönt, Jaric bedobta tizenkettedik pontját, s máris felzárkózott 33-32-re a szerb csapat.

Ezt csak a helyi eredményjelző-kezelő nem érzékelte, ő kategorikusan kitartott a 33-33-as eredmény mellett. A heves vitát végül a szerb szövetségi kapitány oldotta meg, aki jelezte, valóban duplát ér csak a közeli dobás... Az utolsó percekben kétszer is adódott egyenlítési lehetőség, de előbb Gurovic, majd Drobnjak is triplakísérletet rontott, amit Tunceri a másik oldalon nem tett meg. A félidő így 38-34-es török előnyel zárult.

A szünet után ismét álmosan kezdtek a szerbek, pillanatok alatt 43-34-re elhúztak Kutluayék, s semmi nem mutatott arra, hogy bármivel meg lehetne őket zavarni. Ekkor jött a titkos fegyver, az, amiben az első 20 percben is jobbnak bizonyult a szerb csapat: Gurovic, majd Jaric is triplát szórt, majd Okür távoli kísérletének blokkolása után Drobnjak egy az egyben verte meg védőjét (43-42). 46-45-nél átvette a vezetést a címvédő, ezzel áttört egyfajta lelki gátat, s a zárónegyedre már előnnyel érkezett a gárda (53-52).

Az előny felváltva egyik, illetve másik csapatnál volt, a véghajrában Stojakovic egy szép nagy jeges tömlővel a bokáján csak a kispadról figyelte az eseményeket. A 37. percben Vujanic egy triplával 69-65-ös vezetéshez jutatta Szerbiát, majd Ostojic 2+1 dobásával 72-67-re nőtt az előny. Kulcsszituációban Kutluay eladta a labdát, ezzel eldőlni látszott a mérkőzés.

Az utolsó percre fordulva Türkoglu négy pontot szórt zsinórban, az EB-ezüstérmes együttes feljött 74-73-ra, ám Jaric betalált, s ezzel gyakorlatilag el is döntötte a találkozót. A szerbek végül 80-76-ra nyertek, s a negyeddöntőben Litvánia ellen folytathatják.

A másik nyolc órakor kezdődött találkozón a fiatal horvátok nagyon meglepték az oroszokat, s a nyolcpontos Zizic és a hétpontos Mulaomerovic révén 21-15-re nyerték az első negyedet. A második tíz percben aztán feléledt az orosz gárda, a Utah óriása, Kirilenko magára vállalta a vezéregyén szerepét, s bár egyszer egy pontra is feljött az együttes (33-32), a félidei nagyszünetre megmaradt a horvátok hétpontos előnye (41-34).

A harmadik negyedet aztán 24-20-ra nyerte Oroszország, így nagy hajrára volt kilátás. Felrémlett a horvátok számára a görögök elleni csoportmeccs, ahol úgy kaptak ki, hogy négy perccel a játékidő letelte előtt még 9 pontos előnnyel bírtak Mamicék. Karasszev két büntetőjét, majd Monia dupláját követően a 77 másodperccel a találkozó vége előtt át is vette a vezetést az orosz együttes (77-76).

Az utolsó perc őrült izgalmakat hozott, előbb Karasszev triplát hibázott, majd tíz másodperccel a találkozó vége előtt két büntetőt is értékesített. A horvátok időt kértek, de már ez sem segített. Déli szomszédunk nagy csatában nyert mérkőzést engedett ki a kezéből, míg az oroszok a negyeddöntőben Franciaországgal találkoznak.

A negyeddöntőbe jutásért:
Szerbia-Montenegró - Törökország 80-76
legjobb dobók:
Jaric 18/9, Gurovic 16/12, Drobnjak 12/3, illetve Okür 20, Kutluay 15/6, Türkoglu 11

Oroszország - Horvátország 81-77
legjobb dobók:
Kirilenko 29/6, Karasszev 13/3, Kriapa 12/9, illetve Mulaomerovic 26/9, Bagaric 13, Mamic 11/6

Olaszország - Németország 86-84
legjobb dobók:
Bulleri 17/3, Galanda 16/9, Radulovic 14/6, illetve Demirel 23/12, Nowitzki 22/3, Okulaja 13/3

Izrael - Szlovénia 78-76
legjobb dobók:
Yakov-Green 14, Burstein 13/3, Kozikaro 12, illetve Gorenc 21/6, Nachbar 14/3, Jurkovic 10/3, Tusek 10/3

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!