A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!

Kettős győzelemmel jutott tovább a BSE

Pénteken este a BSE-FCSM győzelmével ért véget a Vasas Opus-Via Óbuda elleni nőiröplabda Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágója. Jóllehet, a BSE 3:0-s előnnyel érkezett a rangadóra, a vérmesebb Vasas szurkolók bizakodva hangoztatták: kelt már fel a tetszhalálból a piros-kék gárda! A mérkőzés végére kiderült, majdnem igazuk lett.

Magyar Kupa, nők, negyeddöntő, visszavágó:
Vasas Opus-Via Óbuda - BSE-FCSM 2:3 (-18, 19, 19, -18, -14)
Folyondár utca, 130 néző.
vezette: Adler, Mezőffy
Vasas: Akimova (1), Papizsanszkaja (15), Kovács (12), Józsa (14), Dégi (12), Nyári (11). Csere: Vatai (libero), Kriegel O., Kriegel É., Takács (6). Edző: Ratimorszky Károly.
BSE: Pethő (19), Adriyanenko (5), Horváth (18), Várhegyi (18), Jáka (4), Mester (10). Csere: Tóth (libero), Czakó (6), Danada (7), Liliom (3). Edző: Kasziba István
továbbjutott: a BSE, kettős győzelemmel

Hogy mégis a városmajori lányok jutottak be a Magyar Kupa négyes döntőjébe, annak elsősorban lélektani okai lehettek. "Az utolsó másodpercekben higgadtabbak voltak a lányaim, mint a Vasas játékosai. Ez hozta meg a győzelmet számunkra" - nyilatkozta a BSE mestere. És tegyük rögtön hozzá, a mérkőzést valójában már korábban megnyerték Czakó és társai. Nevezetesen, a negyedik játszmában, mikor is 4:4 után először 6:8, majd 12:18 volt az állás. Czakó (sérülten is!) és Horváth kiváló formában, hátukon vitték a csapatot: egymás után gyártották a pontokat, 13:20, 15:21, 18:22 után alakult ki a játszma végeredménye.

Ugorjunk kicsit vissza az időben! Már csak azért is, hogy világosan lássunk egy jó taktikát. Az első játékban Várhegyi centerben, Pethő a négyes ütő pozícióban hengerelt, s úgy ért el pontot, ahogyan akart. Még kiszorított helyzetből is eredményesek voltak. És ha nem jött be a tempó Várhegyinek, hát ejtett, és így hozott pontot csapatának. A második játékban Pethő mellé az ifjúsági válogatott Horváth zárkózott fel, s bizonyította tehetségét.

A másik oldalon Papizsanszkaja és a center poszton egyre magabiztosabbá váló másik ifjúsági válogatott, Kovács Tímea osztotta az "áldást." Egyenletes és jó játékkal segítette csapatát Nyári Virág és a felnőtt válogatott-keret tagja, Dégi Barbara. Az átmeneti piros-kék vezetéshez a látványosan feljavult Akimova is sokat tett hozzá.

A döntő játszmára meglepetést tartogatott Kasziba mester. Lehozta Czakót, s lehetőséget adott a sérülés miatt hosszabb ideje pihenni kényszerülő Liliom Ritának. Liliom mellesleg szintén ifjúsági válogatott, s emellett 2003 legjobb utánpótlás röplabdása cím birtokosa is! Egy vonalon túlra ütött labda, majd egy jó feladás volt az első pillanatok egyenlege. 10:9-nél egy pompás sánc Mester Orsolya oldalán, majd további két pont gyarapította Liliom végső mérlegét.

A rendkívül színvonalas, néhol férfias erejű játék, a hosszú labdamenetek nyílt tapsra késztették a nézőket. Egy jó Akimova-sánc után 14:13 a Vasasnak, majd Pethő igazított az eredményen (14:14).

Ekkor még nyitott volt a mérkőzés, ám Takács outra ütött egy labdát, majd Papizsanszkaját sáncolták a BSE lányai: 14:16. A döntőnek is beillő visszavágót a BSE-FCSM nyerte, s ezzel bekerült a négy közé.

A nap másik mérkőzésén az Architekton Gödöllö RC (ahol két kulcsjátékos, Kurucz és Szendrői is megsérült) 3:0 arányban kikapott a Phoenix-Mecano Kecskeméti RC csapatától, így a Titász-NRK Nyíregyháza, az MVSC-MISI és a BSE-FCSM csapatai mellett a kecskemétiek a négyes döntő résztvevői.

Oszvald György

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!