A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Veszprém BL-kiesése nem veszélyezteti Vranjes kapitányi posztját

Horizontal
Hungary's coach Ljubomir Vranjes during high-fives his players during a friendly handball match between Sweden and Hungary at Kinnarp Arena, Jonkoping, Sweden, on January 6, 2018. / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY AND TT News Agency / Mikael FRITZON / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára a Sport TV Mai helyzet című műsorában leszögezte, a Telekom Veszprém Bajnokok Ligájából történő kiesése nincs hatással a férfi válogatottat is irányító Ljubomir Vranjes szövetségi kapitányi pozíciójára. A főtitkár beszélt arró is, hogy a szövetség törekszik rá, hogy a jövőben is a Papp László Arénában legyen a női Magyar Kupa négyesdöntője, emellett mindent megtesz majd azért, hogy a jövőben is két magyar férficsapat indulhasson a Bajnokok Ligájában. Az MKSZ szeretné, hogy a magyar legyen a legerősebb bajnokság, ugyanakkor fontos, hogy megfelelő számban versenyezzenek magyar sportolók.

„Elképesztő igény volt erre a nézők részéről" – nyilatkozta Novák András, a női Magyar Kupa múlt heti négyes döntőjéről, amelynek lebonyolítását egyhangúan sikerként könyvelte el a szövetség. A döntőre első ízben került sor az ország legnagyobb sportcsarnokában, a Papp László Arénában, de szinte bizonyos, hogy nem utoljára. "Szeretnénk ezek után mindig oda vinni (a négyes döntőt)" – tette hozzá.

A műsorban szóba került a Szlovénia elleni júniusi világbajnoki selejtezőre készülő férfiválogatott is. A csapat péntektől vasárnapig felkészülési tornán vesz részt Siófokon.

Ljubomir Vranjes (középen) nyugodtan készülhet a vb-selejtezőre Forrás: AFP/Mikael Fritzon

A szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes kérése volt ez, mert egy erős tornával szeretne belemenni a létfontosságú vb-selejtezőbe. A magyar A- és B-válogatott, Brazília, Lengyelország B-válogatottja és az osztrák A- és B-válogatott lesz látható a Kiss Szilárd Sportcsarnokban. A főtitkár válaszolt arra a kérdésre is, hogy a kapitány pozíciójára hatással van-e az, hogy a Veszprém korán, a nyolcaddöntőben búcsúzott a BL-től: „Bár csalódottak vagyunk, minket is meglepett, hogy most a hosszú évek óta BL Final4-résztvevő Veszprém nem jutott tovább a negyeddöntőbe,

és készülünk a vb-selejtező főpróbára."

Mivel a Veszprém és a Szeged is búcsúzott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a következő szezonban nem lesz automatikusan főtáblás két magyar csapat a sorozatban, de a szövetség bízik benne, hogy szabadkártyát kap majd az ezüstérmes.

„A korábbiakban már volt erre példa, de őszintén megmondom,

Novák úgy véli, hogy a nőknél gyakorlatilag biztosra vehető a két főtáblás BL-hely. Ahogy a BL-ben, úgy az EHF-kupában is van egy plusz kreditünk, így mind a nőknél, mind a férfiaknál megvan a lehetőség, hogy három plusz egy csapatot indítsunk. "Bízom benne, hogy elérjük a tavalyi állapotot, hogy 12 csapatunk ott lesz nemzetközi porondon."

A győri Nicke Kornelia Groothoz (k) hasonló világklasszis légiósokra szüksége van egy BL-győzelemre törő csapatnak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A főtitkár szerint folyamatos szakmai vitát generál a kérdés, hogy mind a magyar női, illetve férfi bajnokság a világ legerősebbje legyen, mindezt úgy, hogy a magyar játékosok ne szoruljanak háttérbe. "Most évek óta azt tapasztaljuk, hogy ez az arány egyre inkább tolódik el a magyarok felé az előbb említett (Novák itt a két-két férfi és női BL-csapatra gondol) csapatokban is."

Üdvözítő megoldásnak tartja, amit a Győr csinál: a BL-címvédő rendre kölcsönadja fiatal tehetségeit, akik aztán

az NB I-ben szerzett rutinnal kerülhetnek vissza adott esetben az ETO-hoz.

A külföldi vs. magyar játékosok számának szabályozásán dolgoznak, de éppen a sportág sajátosságai nehezítik meg a helyezetet. "Könnyű ott, ahol meg lehet határozni, hogy egyszerre hány légiós lehet a pályán. A kézilabdában viszont akár egy másodperc alatt történhet öt csere is.

de egy picit nehezebb helyzetben vagyunk, mint azok a sportágak, akik ezt mind jogilag, mind a versenyrendszerükből adódóan meg tudják tenni."

A főtitkár örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyre több kézilabdára is alkalmas létesítményt adnak át az országban, valamint a közeljövőben is több világversenynek - U19-es női világbajnokság, ifjúsági Európa-bajnokság - ad otthont hazánk. "Ide tudunk hozni minden olyan világversenyt most már, amit megpályázunk. Örülünk annak, hogy nem csak Európa, hanem világszerte elterjedt, hogy Magyarország jó rendező, és szívesen adnak nekünk rendezvényt."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!