Röpiszenzáció: az UTE kiütötte az ötszörös címvédő Békéscsabát

Békescsaba BRSF - UTE röplabda meccs 2018 október 6-án Békescsaba BRSF - UTE röplabda meccs 2018 október 6-án
Békescsaba BRSF - UTE röplabda meccs 2018 október 6-án
Vágólapra másolva!
Óriási szenzációt hozott a női röplabda Extraliga első fordulója. A tavalyi bronzérmes UTE 3-0-ra legyőzte az ötszörös címvédő Békéscsaba együttesét az újpesti Tungsram Csarnokban, amely úgy tűnik, elátkozott helyszín lett az utóbbi időben a BRSE számára.

Igazi rangadót is tartogatott a női röplabda Extraliga első fordulója, ugyanis az ötszörös címvédő Békéscsaba a tavalyi bronzérmes Újpesthez látogatott. A vendégek szerdán előrehozott mérkőzésen 3-1-es győzelemmel kezdték a bajnokságot Szombathelyen. Az Újpest viszont szombat este mutatkozott be a Tungsram Csarnokban, ennél jobb erőfelmérő nem is kellhetett az új vezetőedzőnek, Kántor Sándornak és csapatának.

A BRSE nem őriz túl szép emlékeket az újpesti katlanról, 2017. december 9-én egy ötszettes maratoni csatában alulmaradt az UTÉ-vel szemben,

ami a Békéscsaba 88 mérkőzéses veretlenségi sorozatának végét jelentette a magyar bajnokságban.

Mindkét együttesnek mozgalmas nyara volt, az UTE és a BRSE is válogatott feladóval erősített Bagyinka Fanni és Tálas Zsuzsanna személyében, igaz, Újpesten már ott volt a szintén válogatott Bleicher Réka is. Az UTE ráadásul közvetlen riválisát, a Nyíregyházát is gyengítette azzal, hogy elcsábította a venezuelai átlót, Nelmaira Valdezt.

A meccs előtti utolsó eligazítás a BRSE-nél Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem meglepő módon fergeteges hangulatot varázsoltak az újpesti szurkolók a Tungsram Csarnokba, néhányan ünnepi hangulatban sétáltak át a szomszédos Szusza Ferenc Stadionból. Persze Békéscsabáról is érkeztek drukkerek, akik nem szerettek volna lemaradni a fanatikusok különversenyében.

A mérkőzést az UTE kezdte jobban, hamar ellépett négy ponttal, amelyet a BRSE pontatlan támadásainak és gyenge nyitásfogadásának köszönhetően őrzött is.

Majd 11-9-re jött fel a Békéscsaba, amikor Kántor Sándor időt kért, hogy megállítson egy hosszabb csabai rohamot.

A magyar mezőny egyik legjobb nyitójának számító Bodnár Dorottya szerváival azonban először egyenlített, majd a vezetést is átvette a címvédő, 14-13 volt ekkor az állás. De a hazai csapat nem tört meg, sikerült fordítania, majd ismét ellépett három ponttal, ekkor Kormos Mihály kért időt. Ez sem zavarta meg az UTÉ-t, amely 21-16-nál már öttel vezetett. De a BRSE sem adta fel, Nikoleta Perovics bombáival és blokkjával visszajött egy pontra, remek első szettet játszott a két csapat.

24-22-nél játszmalabdákhoz jutott az UTE, amelyet azonnal ki is használt, ezzel 1-0-ra vezetett.

A félelmetes hangulatról az újpesti szurkolók ezúttal is gondoskodtak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A második felvonás is rendkívül szorosan indult, egyik csapat sem tudott egy pontnál nagyobb előnyt kiépíteni, 5-5-nél káprázatos labdamenetet nyert meg a címvédő. Azonban továbbra is hadilábon állt a nyitásfogadással, így az UTE 11-9-nél először lépett el két ponttal. Folyamatosan tartotta az előnyét Kántor Sándor együttese, a BRSE egyszer sem tudta átvenni a vezetést. 19-16-nál először volt közte három ebben a játszmában, a közönség katarzis közeli állapotba került. 24-18-nál meg pláne, amikor ismét szettlabdákhoz jutott az UTE, amelyek közül a negyediket ki is használta a csapat,

2-0-ra vezetett, érett a bombameglepetés!

Az kevésbé volt szokatlan, hogy a harmadik játszma elején is fej-fej mellett haladtak a csapatok. Majd a BRSE sebességet váltott és ellépett 8-4-re. Kántor jó érzékkel kért időt, az UTE 10-10-nél utolérte ellenfelét, majd a vezetést is átvette. Folyamatosan egy pont volt a különbség, hol ide, hol oda, a kérdés az volt, hogy a végjátékot ezúttal is jobban bírja-e az újpesti csapat.

Az újpesti Bleicher Réka (labdával) parádésan játszott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Remek centertámadásokat láthattunk mindkét oldalon, de legalább ennyi rontott nyitást is. 20-18-nál ismét az UTE járt előrébb a hajrában, Kormos Mihály pedig időt is kért. De 24-21-nél így is három meccslabdához jutott az UTE, amelyből az utolsót be is ütötte, ezzel hatalmas meglepetésre három szettben legyőzte az ötszörös címvédőt. Mondani sem kell, a Tungsramban kitört a karnevál, a játékosok és a szurkolók joggal ünnepeltek.

A BRSE számára talán még időben jött a pofon, ami felrázhatja a bajnokot az október 25-i haza, Lodz elleni Bajnokok Ligája selejtező előtt.

Örömtáncot lejt az újpesti csapat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Végeredmény, női röplabda Extraliga:
UTE – BRSE 3-0 (22, 21, 23)

A mérkőzés után a Békéscsaba szakmai igazgatója, Kormos Mihály értékelte a látottakat az Origónak:

Kiegyenlített a mezőny, sokat fog számítani a hazai pálya. Szoros szetteket játszottunk, azért vagyok dühös, mert kidolgoztuk a lehetőségeinket, de egyszerűen nem ütöttük be ezeket és felőröltük magunkat. Kulcsszituációkban hibáztunk, magunk alatt vágtuk a fát, rontottunk rengeteg nyitást és fogadást is. Sajnos a szettek végjátékait sem bírtuk."

A hazaiak válogatott feladója, Bleicher Réka érthetően boldogan nyilatkozott:

"Idén rengeteget tanultam és fejlődtem, köszönhetően Kántor Sándornak és a csapattársaknak is. Mindenkiben ugyanannyira bízom, ez egy feladónál nagyon fontos. A meccsen végig ott voltunk fejben, mindenki tudta a dolgát, taktikusan játszottunk, de az is sokat számított, hogy kielemeztük őket és mindent meg tudtunk valósítani abból, amit terveztünk. Minden összejött szerencsére, és a szettek végjátékait is jól bírtuk, mert arra is volt stratégiánk. Azt nem mondom, hogy innentől minden meccset megnyerünk, de döntőbe szeretnénk jutni, és ha ez sikerül, ott nyilván győzni szeretnénk."

Mindent egy helyen az Eb-ről