A magyar kézilabda-válogatott másodszor is legyőzte Szlovákiát az Eurokupában

Vajda Huba magyar férfi kézilabda válogatott
Győr, 2021. március 14. Vajda Huba, a magyar (k) és Martin Slaninka, a szlovák (j) csapat játékosa a kézilabda férfi Eurokupa 4. fordulójában játszott Magyarország-Szlovákia mérkőzésen az Audi Aréna Győr sportcsarnokban 2021. március 14-én. A magyar férfi válogatott 36-26-ra legyőzte Szlovákia csapatát. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott a győri Audi Arénában 36-26-ra legyőzte Szlovákiát a férfi kézilabda Eurokupa vasárnap délutáni mérkőzésén.

A pénteki magabiztos, 30-15-ös győzelem után történt néhány változtatás a magyar csapatban. Kikerült a válogatottból Mikler Roland, a helyére bekerült a keretbe a balatonfüredi Bősz Dániel, továbbá a Veszprémi KKFT fiatal beállója, Vajda Huba is lehetőséget kapott.

A Pozsonyban tíz gólt szerző Máthé Dominik kihagyott hétméteresével kezdődött az összecsapás, de ennek ellenére Ancsin Gábor, Győri Mátyás és Nagy Bence góljaival a mieink hamar elléptek: 6-4 után 13-4-re módosult az eredmény. Patrik Hruscak büntetőből elért találatait leszámítva ekkor még nem sok jó dolog történt az ellenféllel.

Az első 17 percben alig kilenc szlovák lövés ment a magyar kapura, amiből Székely Márton négyet is kivédett. Északi szomszédunk nyolc és fél perces gól nélküli időszakát Tomas Recicar törte meg. A jól támadó magyar csapat a gólerősen játszó Győri vezérletével jól őrizte a megszerzett vezető pozícióját, és a tavaly őszi Eurokupa-fordulókban már a nemzeti csapatban bemutatkozó Vajda is gólt tudott szerezni.

A szlovákok a második tizenöt percben már jobban játszottak, mint a pénteki pozsonyi mérkőzésen, Oliver Rabek mellé Hruscak és Tomas Bogar is fel tudott nőni. (17-13) Stefan Sunajko kiválóan lőtt a szélről, Michal Konecny négyszer sem tudta, milyen lövést választ a magyar szélső.

A mieink végig kézben tartották a találkozó alakulását, Gulyás István vezette szakmai stáb az első harminc percben kevés játékost forgatott. Ennek ellenére pályára került Vajda Huba is, aki góllal bizonyította tehetségeit. A szünetig Szlovákia kicsit feljebb jött, de a 19-15-ös vezetés birtokában nyugodtan várhattuk a második játékrészt.

Simon Machác gólja zárta az első, és nyitotta a második félidőt is, a 37. percre már csak kettő volt a mieink előnye. Gulyás István és Nagy László időkéréssel próbálták megfordítani a tendenciát. Máthé azonban kihagyta a helyzetet, majd hiába védett Székely kettőt is, Hruscak találatával a szlovákok 22-21-ra feljöttek.

Előbb Hanusz Egon, majd Máthé találta meg remek passzal Topic Petart, aki nem hibázott, így az ellenfél nem tudta utolérni a magyar válogatottat. A 29 éves beálló sorozatban négy magyar gólt szerzett, aminek a feljavuló védekezés mellett fontos szerepe volt egy megnyugtató különbség visszaállításában. (27-22)

Máthé góljai mellett egy kiállítással vétette észre magát a találkozó utolsó "negyedére" fordulva. Tíz perccel a vége előtt, 29-23-as állásnál Bősz is lehetőséget kapott, aki rögtön védéssel kezdett, ahogyan Szita Zoltán is megszerezte első góljait. Vajda kapus fölött átpöckölt találata a hétvége legszebb megmozdulása volt.

Vajda Huba szerezte a Szlovákia elleni mérkőzés legszebb gólját Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az utolsó percekben ismét megnőtt a különbség a két együttes között, ez nem véletlen, a mieink bármilyen összeállításban jobb erőkből állnak, mint az ellenfél.

A magyar válogatott 36-26-ra legyőzte Szlovákiát.

Gulyás István csapata ezzel két napon belül másodszor is jobbnak bizonyult, mint ellenfele.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a meccs után elsőként azt emelte ki, hogy mindkét csapat megúszta sérülés nélkül ezt a feszített hetet.

A saját oldalunkról azt nagyon fontosnak tartottuk, hogy a sikeres világbajnoki szereplés után folytassuk az elkezdett utat, és úgy teljesítsünk, ahogy a szurkolók és mi is elvárjuk azt magunktól" - magyarázta az edző.

A két válogatott eltérő célokkal fog nekivágni társházigazdaként a 2022 januárjában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságnak. Míg a magyar csapat helye egyértelműen a felsőházban van, addig Szlovákiától az is csoda lenne, ha akár csak egy döntetlent el tudna érni, és nem az utolsó, 24. helyen zárná a kontinenstornát.

Férfi kézilabda Eurokupa, 4. forduló
Magyarország - Szlovákia 36-26 (17-13)
a magyar gólszerzők: Máthé 7 gól, Győri, Topic 6-6, Ancsin, Sunajko 5-5, Nagy Bence, Szita, Vajda 2-2, Hornyák 1

Mindent egy helyen az Eb-ről