Leonardo és Michelangelo rajzai inspirálták a népligeti kézilabda-arénát

Kocsis Máté bemutatta a 2022-es kézilabda Európa-bajnokságra épülő népligeti multifunkcionális csarnok részletes látványterveit
Vágólapra másolva!
A Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége volt hétfőn Skardelli György, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a népligeti multifunkcionális csarnok főtervezője, aki a 2022-es férfi kézilabda-Eb-re elkészülő új aréna tervezéséről és kivitelezéséről beszélt.

Jelenleg Magyarországon még a Papp László Aréna a legnagyobb fedett rendezvényhelyszín, a Népligetben épülő aréna közel kétszer annyi, egészen pontosan 20 028 néző befogadására lesz majd alkalmas, és ez csak az ülőhelyeket elfoglaló nézők. Ha a küzdőteret is megtöltik nézőkkel (pl. egy koncerten), akkor Európa egyik legnagyobb befogadóképességű csarnoka lesz a budapesti aréna.

Skardelli György kifejtette azt is, mik azok a legfőbb szempontok, amik meghatározzák a tervezést:

Illetve ki kell szolgálni azt a több mint 20 ezer nézőt, aki oda ellátogat. Ez az alap, enélkül ez nem tud értékes lenni."

Persze a tervezés során azért a funkció mellett az esztétikum is fontos szerepet kapott. Ennek érdekében pedig a tervezők a lehető legjobb forráshoz, a reneszánsz legnagyobb mestereinek rajzaihoz nyúltak.

"Azt hiszem, az épület külseje önmagában is megér néhány szót.

sugallva a benne folyó eseményeket, legyen az sportesemény vagy koncert, ami mutatja ezt. Ez például egy érdekesség, és ezt az a fajta díszvilágítás, amit az épület magán fog viselni, remélem, hogy megfelelő módon ki tudja hangsúlyozni az esti órákban is" – mondta Skardelli György.

"Egy ilyen épületnek, mint a Puskás Aréna, a Budapest Aréna vagy ez az aréna

Azért, hogy ha meglátja ezt bárhol, folyóiratban, filmben, akkor pontosan tudja, hogy ez Budapesten van, volt, amikor ott volt, és megjegyezze. Ez egy nagyon fontos dolog" – árulta el a tervező.

Mindent egy helyen az Eb-ről