Vágólapra másolva!
A szezonbeli leggyengébb játékával is nyerni tudott a Sopron Basket Miskolcon a DVTK ellen a női kosárlabda NB I-ben, és ezzel a bajnokcsapat továbbra is 100 százalékos. A DVTK az első három negyedet megnyerte, de a negyedikben csak 5 pontot dobott, és ez mindent eldöntött.

A DVTK együttese egy hete borzalmas szerencsétlen körülmények között kapott ki Szekszárdon egy ponttal, majd a hét közben megszerezte a csoportelsőséget az Európa-kupában. A Sopron pedig csütörtökön nagyszerű játékkal verte meg a francia bajnokot az Euroligában.

Nemcsak ezért volt a miskolci meccs esélyese a Sopron, hanem azért is, mert a játékosállománya egyértelműen jobb volt, mint a DVTK-é.

Ehhez képest teljes meglepetést hozott a miskolci meccs első félideje. A DVTK lelkesen és pontosabban játszva - 13 másodperc kivételével - végig vezetett az első két negyedben, a Sopron pedig nagyon rossz napot fogott ki.

Volt olyan, amikor a miskolci csapat már 11 ponttal is vezetett (31-20),

ez volt a két együttes közötti legnagyobb különbség. A Sopron az első félidő végére összekapta magát, és a nagyszünetben 35-30 volt az állás. Azaz még mindig Völgyi Péter csapata vezetett, de már csak 5 ponttal. A soproniaknak az első félidőben 8 eladott labdája volt, ebből a DVTK 8 pontot szerzett. A bajnokcsapat kulcsembereinek rossz játéka szembetűnő volt,

sem January, sem Brooks, sem Williams nem volt képes olyan teljesítményre, amire a képességei predesztinálják.

Ezzel együtt a Sopronnak sokkal jobb teljesítményre volt szüksége a második félidőben, ha ezt a meccset meg akarta nyerni. A DVTK néhány héttel ezelőtt még a Vasastól is kikapott hazai pályán, azok után menesztették Földi Attila edzőt a miskolci csapatnál. Az edzőváltás maximálisan bejött, Völgyi Péter nagyon összekapta a miskolci együttest.

A zöld mezes Sopron nehezen nyert Miskolcon Forrás: DVTK

Nagy kérdés volt tehát, hogy a második félidőre össze tudja-e magát kapni a bajnokcsapat. A 24. percben már csak egy ponttal vezettek a hazaiak, 39-38 volt az állás, de Williams továbbra is rosszul dobott, csak Jelena Brooks javult fel kissé. A DVTK nem tudta stabilizálni vagy növelni az előnyét.

A Sopron védekezésében Határ Bernadett volt a legjobb, aki rengeteg blokkot osztott ki, s ebből tudott építkezni a bajnokcsapat.

A 26. percben már döntetlen. 41-41 volt az állás. Majd 43-43-nál megint, ami után a hazaiak részéről Bernáth Réka dobott egy hármast. 49-43-nál megint 6 pont volt a DVTK előnye, azaz 8-2-es rohanásban volt a hazai csapat. Majd Aho Nina is dobott egy kosarat, ezzel már 8 pont volt az előnye a miskolciaknak, miközben Januarynak 6/0 állt a neve mellett, ami a kosarakat illeti. A negyedik negyed előtti utolsó szünetben 51-45 volt az állás a hazaiaknak,

azaz születőben volt a bajnokság legnagyobb szenzációja.

Arról nem is beszélve, hogy az összes eddig lejátszott negyedet a DVTK nyerte meg. Félreértés ne essék: van olyan nap, amikor egy-egy játékosnak nem megy a játék. De az, hogy a Sopronban sem Williamsnek, sem Brooksnak, sem Januarynak ne menjen, az egészen elképesztő volt. A Sopronban csak Határ Bernadett nyújtott értékelhető játékot. A színvonal sem volt már az egekben, s néha az volt az ember érzése, hogy

a DVTK mindent megtett, hogy a Sopron nyerjen.

Egyszer a bedobást nem végezték el 5 másodperc alatt, másszor Hayes a saját palánkja alól indította egy eladott labdával az ellenfelet. A 34. percben már csak 2 pont volt a hazaiak előnye, majd Határ Bernadett újra egyenlített.

Ezzel a negyedik negyedben 6-0-s rohanásban volt a soproni csapat. 51-51-nél mindkét csapat teljesen megállt, sorozatos hibák következtek. Érezhető volt, hogy amelyik csapat innen elmozdul, nyer. Viszont a DVTK hat perc alatt egy pontot sem dobott. Majd Fegyverneky tempójával már a Sopron vezetett 53-51-re. 51-55 után a DVTK Green révén dobta meg a negyedik negyed első hazai kosarát. Ezzel együtt teljesen nyílt volt a meccs. 1.37 volt hátra, a Sopron kért időt. Ekkor 4 ponttal vezettek a vendégek.

Majd 55-57-nél Határ Bernadett kosarát időn túlinak minősítették, de a videózás után ezt a döntést - helyesen - megváltoztatták, mert Határ kosara 0,1 másodperccel a támadóidő lejárta előtt esett.

34 másodperccel a vége előtt Jelena Brooks ellen sportszerűtlent fújtak. Aho Nina dobott két büntetőt, ekkor 4 ponttal vezetett a Sopron. Aho Nina azonban képtelen volt bedobni az egyiket, a második bement. A DVTK oldalról jöhetett, Green nem merte eldobni, Bernáth elrontotta, ezzel nyert a Sopron egy olyan meccsen, amelyen rég nem látott rossz játékot mutatott be a bajnokcsapat. A DVTK a negyedik negyedben 5 pontot dobott, ez mindent eldöntött.

Drámai meccs volt, ahol sokáig ingott a Sopron trónja, de végül az nem dőlt le.

A Sopron csütörtökön az Euroliga 8. fordulójában a spanyol Girona ellen folytatja a decemberi erőltetett menetelését.

Női kosárlabda NB I: DVTK-Sopron Basket 56-61 (13-11, 22-19, 16-15, 5-16)
A DVTK legjobb dobói: Green 12, Hayes 11.
A Sopron legjobb dobói: Határ 21, Brooks, Jovanovics 9-9.

Mindent egy helyen az Eb-ről