Vágólapra másolva!
A Killik László női kosárlabda Magyar Kupa bronzmeccsén a DVTK-Hun-Therm vívott meg a SERCO UNI Győr csapatával a soproni Novomatic Arénában. Az első félidőben a sokkal koncentráltabban játszó miskolciak szerezték meg a vezetést, majd az utolsó negyedben végleg eldöntötték a bronzérem sorsát.

A csütörtöki elődöntőben a PEAC nagy csatában legyőzte a címvédő DVTK-t. Az Euroligától már búcsúzott miskolci együttes legjobbja a tizenkilenc pontos Kányási Veronika volt. A pécsiek válogatott centere, Kiss Virág húsz ponttal a meccs legjobb teljesítményét hozta. A másik elődöntőben az Euroliga-győztes és magyar bajnok Sopron Basket könnyedén győzte le a SERCO UNI Győr csapatát. A találkozó legjobbja ennek ellenére egy győri játékos, Dubei Debóra lett 24 ponttal. A pénteki délutáni helyosztón a győriek a DVTK-val csaptak össze a harmadik helyért.

A szűk számú diósgyőri szurkolók buzdítása közepette Cheridene Green két gyors kosarával indult a bronzmeccs. A miskolciak már az első percekben aggresszívan támadták a győriek gyűrűjét,

és a rossz dobásaikat is vissza tudták szerezni az álmosan kezdő győri játékosoktól.

Sabina Oroszova duplájával még mindig három ponttal vezetett a Diósgyőr az első negyed felénél (7-4).

Aaryn Ellenberg jól játszott az első negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A győriek főleg Aaryn Ellenberg egyéni megoldásaira támaszkodva és Bach Boglárka büntetőinek köszönhetően egyenlítettek, de nem tudtak mit kezdeni a borsodiak angol centerével:

Cheridene Green már a tizenegyedik pontját szerezte kettő perccel az első negyed vége előtt (13-11).

Az elődöntőben villogó Kányási Veronika is megszerezte az első pontjait egy szép középtávoli tempó után, majd a győri Dubei Debóra mutatott be egy gyönyörű horogdobást (17-15).

A diósgyőri szurkolók remek hangulatot teremtettek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aho Nina és Aaryn Ellenberg kosaraival indult a második negyed, majd Arella Guirantes volt eredményes a büntetővonalról, és egy szép palánk alatt akció után.

A győriek amerikai irányítója Ellenberg sokkal jobban játszott, mint a Sopron elleni elődöntőben,

remekül diktálta a Győr támadásainak ritmusát. A negyed feléhez érve Aho Nina passza után Darce Garbin dobott be egy ziccert, ez volt az első gyorsindításos támadás a mérkőzésen (27-21).

A győriek sokat szenvedtek a palánkok alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Győr nagyon szenvedett a miskolciak aggresszív védekezése ellen, három perccel a második negyed vége előtt időt is kért a győriek mestere, Cziczás László (31-23). Egyedül a tizenöt pontos Aaryn Ellenberg tartotta a lelket a Győrben, de hiába, mivel a zöldek védekezésében továbbra is óriási lyukak voltak: Arella Guirantes teljesen tisztán kapta meg a labdát Aho Ninától a palánk alatt,

és már tíz pontra nőtt a különbség a két csapat között.

A negyedet Ellenberg triplája zárta (35-38).

Az első két negyedben a miskolciak (16) kétszer annyi pontot szereztek a büntetőterületen belül, mint a győriek (8). A lepattanókból is jóval többet szereztek Völgyi Péter tanítványai (22 ill. 15).

A miskolciak hatékonyabb játékstílusáról árulkodott az is, hogy húsz perc alatt öt szerzett labdánál jártak csapatszinten.

A borsodiak legeredményesebb játékosa a center Cheridene Green (13 pont) és a dobóhátvéd Arella Guirantes (10 pont) volt. A győriek közül Aaryn Ellenberg tizennyolc pontnál járt a félidőben, az amerikai irányitó négyből három triplát süllyesztett el az első félidőben a miskolciak gyűrűjébe.

A diósgyőriek sokkal koncentráltabbak voltak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyed Bach Boglárka remek kosarával indult, majd Cheridene Green dobott be egy szép ívű tempódobást a védőjéről (37-30). Aho Nina, bár csak három pontnál járt, remekül hozta helyzetbe a csapattársait: a Garbinnak adott passza után Arella Guirantes talált be távolról a diósgyőriek irányítójának átadásából. Sőt, a harmadik negyed feléhez érve Aho távolról is betalált,

így először volt a meccsen tíz pont felett a különbség a két csapat között (45-34).

Az utolsó három percben feltámadt a Győr, zsinórban hét pontot szereztek a zöldek.

A tizenhat pontos Arella Guirantes azonban egy hárompontossal lelohasztotta a győri reményeket,

akik Dombai Réka büntetőivel hat pontra jöttek fel az utolsó negyed előtt (50-44).

Cziczás László sokat kiabált a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindkét csapat több hibát vétett támadásban az utolsó negyed kezdetén, de a miskolciak Cheridene Green büntetőivel és a támadóidő lejárta előtti kosarával tovább tudták növelni az előnyüket (57-44).

A Győr egyre türelmetlenebb lett, és Cziczás László csapata sokat kapkodott támadásban.

Az utolsó öt perchez érve Aho Nina kosarával és Darcee Garbin triplájával már több mint húsz ponttal vezetett Völgyi Péter csapata (65-44). A győriek mindent megpróbáltak, de az utolsó másodpercekre már közel harminc pont volt a két csapat között, a bronzérmet így teljesen megérdemelten a Diósgyőr nyerte.

Killik László női Magyar Kupa, bronzmérkőzés
DVTK-Hun-Therm - SERCO UNI Győr 74-51 (17-15, 18-13, 15-16, 24-7)
Legjobb dobók: Green 19, Guirantes 19, Aho Nina 11 illetve Ellenberg 18, Bach 11

Mindent egy helyen az Eb-ről