Vágólapra másolva!
Meglepetéssel indult a Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa négyes döntője, miután az első szombati elődöntőben a kiválóan játszó Soproni KC hat ponttal legyőzte a címvédő Szolnoki Olajbányász csapatát, és készülhet a vasárnapi döntőre.

A negyeddöntőben mindkét csapat alaposan megdolgozott azért, hogy a budapesti négyes döntő résztvevője lehessen. A Sopron hazai pályán a harmadik negyedben már 14 ponttal is vezetett az OSE Lions ellen, az oroszlányiak azonban nem adták föl, és az utolsó negyedben kétszer is egy pontra csökkentették a hátrányukat, de fordítani nem tudtak, és végül 86-80-ra nyertek a hazaiak.

A címvédő Olaj még ennél is keményebb meccset vívott az ősi rivális ZTE-vel: a második negyedben összeszedett 12 pontos hátrányt nem csak ledolgozták a zalaiak, de fordítottak is a Tiszaligetben, olyannyira, hogy a harmadik negyed közepén már ők vezettek 11 ponttal! Az utolsó tíz percre egypontos vendég előnnyel jöttek ki a csapatok, a végén pedig az Olaj koncentrált jobban, és nyert 89-88-ra.

Az előzmények alapján tehát egyrészt fordulatos, harcos és izgalmas meccsre számíthattunk, az Olaj által megnyert idei két bajnoki (78-76 idegenben, 90-57 otthon) mégiscsak jelezte az erőviszonyokat.

Négyes döntő, azaz négy csapat szurkolóit várták a fővárosi tüskecsarnokba, amelyek közül a szolnoki és a szombathelyi tábor viszonya a két csapat rivalizálásának megfelelően eléggé feszült, így annyira nem volt meglepő, hogy jelentős rendőri készültséggel fogadták a táborokat.

Létszámban fölényben volt a szolnoki tábor, hangerőben viszont nem mindig Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapatok bemutatását nagyjából három- négyszáz szolnoki és mintegy kétszáz soproni drukker hangpárbaja vezette fel.

Első negyed

Kihagyott ziccerek után a soproniak egyik amerikai légiósa, Juwan Durham zsákolása hozta meg az első pontokat. Ez meg is adta a lendületet a kék-fehéreknek, Jones betörése után jött egy újabb Durham-, majd egy Valerio-zsákolás, 8-0-nál pedig Gasper Potocnik már a harmadik percben időt kért.

Összekapta magát a címvédő, és előbb Jabril Durham, majd a válogatott Lukács Norbert is bevágott egy triplát, és máris oda lett a soproni előny, sőt, Andre Williamson horogodbása után már egyenlő volt az állás. Kettő perc húsz másodperccel a játékrész vége előtt Jimmy Gavin triplájával pedig először vezetett az Olaj.

Fehér mezes Sopron kezdte lendületesebben a mérkőzést Fotó: Csudai Sándor - Origo

De nem sokáig, mert két rontott támadás után két viszonylag könnyű kosarat szerzett az SKC. Csakhogy jött egy újabb Lukács-tripla, majd egy Auston Barnes dupla, így az utolsó percben Kosztasz Flevarakisznak is ki kellett kérnie az első idejét. A játékrészt egy háromnegyed pályás soproni kísérlet zárta le, a csapatok pedig kétpontos szolnoki előnnyel mehettek az első kisszünetre.

Második negyed

A második játérészt Lukács Norbert kezdte a legjobban: egy dupla után a harmadik tripláját is bevágta, így hirtelen 21-14-re vezetett az Olaj. Csakhogy soproni oldalon is megszólalt a vészcsengő: előbb Yaslin Joseph csinált három pontot egy gól jó plusz faultból, majd Andre Williamson süllyesztett el egy triplát. Volt előny, nincs előny...

Ahogy feljavult a piros mezes szolnokiak védekezése, mindjárt szorosabb lett a meccs Fotó: Csudai Sándor - Origo

De aztán Jabril Durham rákapcsolt, előbb bevágott egy triplát, majd két véleményes fault mellett végigvitt egy labdaszerzés utáni leindulást, így megint hízott egy kicsit a szolnoki előny (29-24),

de Yaslin Joseph triplájával már megint egyenlő volt az állás.

Lukács Norbert pöccintett vissza egy ziccert, de a megítélt büntetőt kihagyta, ami viszont nem változtatott azon, hogy Juwan Durham már három személyi hibánál tartott.

Lukács Norbert ponterős játéka különösen az első két negyedben volt látványos Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jordan Barnett zsákolása ugrasztotta talpra a soproni tábort, majd az amerikai játékos újabb duplája után Potocnik időt kért, hogy ezzel is megtörje a kék-fehérek lendületét. Ami annyiban sikerült, hogy kosarat már nem dobtak, igaz a Szolnok sem, így 35-33-as soproni vezetéssel mehettek a nagyszünetre a csapatok.

Harmadik negyed

Yaslin Joseph triplájával indult a játékrész, amire szolnoki oldalról Williamson válaszolt egy duplával. Joseph aztán 2+1-es kombinációval újabb három pontot szerzett, és ismét hat ponttal vezetett az SKC (41-35). Wiliamson újabb duplájára válaszul Jones is bevágott egy hármast, nem csoda, hogy a soproni drukkerek hangja ekkor elnyomta az igencsak elcsendesülő szolnokiak hangját. Az újabb soproni dupla után pedig már azt kellett hallgatniuk, ahogy a kék-fehér tábor tízet számol rájuk.

Remekül játszottak a soproni légiósok Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed első négy percében szolnoki oldalról csak Williamson tudott betalálni, de ez a szerény hat pont vajmi kevés volt a soproniak olajozott támadójátékával szemben.

Pongó Máté aztán bevágott két triplát egy kis reményt adva a piros-feketéknek.

Subotic és Gavin is bedobott egy-egy triplát szolnoki oldalról, a különbség azonban nem csökkent látványosan, mert a Sopronnak szinte mindenre volt válasza, hol egy büntető, hol egy dupla, hol egy tripla formájában.

Minden szolnoki kosárra volt válasz az SKC-nak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sőt, ekkor a kék-fehérek magyar center, Molnár Márton is bekapcsolódott a pontgyártásba, egy percen belül két szép centermegoldással jelentkezett, míg az Olajból Révész Ádám szállt be egy 2+1-el. Az utolsó szó Auston Barnesé volt, a triplájával hét pontra csökkentette az SKC előnyét (64-57) a záró tízperc előtt.

Negyedik negyed

Egy soproni duplára Jabril Durham válaszolt egy triplával, majd kiharcolt egy támadó hibát is, ami után nem kímélték a játékvezetőket a soproni drukkerek. Egy szolnoki dupla, majd Williamson triplája után egyetlen pontra olvadt az SKC előnye, amire Flevarakisz mester rögtön egy időkéréssel reagált.

Kosztasz Flevarakisznak volt dolga bőven a soproni kispad mellett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szorosabb eredmény jót tett a hangulatnak is, mindkét tábor becsülettel kitett magáért. Jabril Durham triplájával hosszú idő után először vezetett újra az Olaj (68-66), de Yassin Joseph triplájával, majd Barnett óriási zsákolásával gyorsan visszavette az előnyt a Sopron (71-68), amit Juwan Durham zsákolásával gyorsan újra öt pontra hízlalt.

Lukács Norbert a negyedik triplát is elsüllyesztette, de Yassin Joseph sem maradt el mögötte, aki elsőként érte el a 20 pontot. Bojan Szubotics triplája azt jelentette, hogy az utolsó perc 78-76-os soproni vezetéssel kezdődhetett.

Yassin Joseph (1) a mezőny legjobbja volt a Szolnok elleni elődöntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csakhogy 40 másodoperccel a vége előtt éppen Szubotics vétett támadóhibát, amivel úgymond a soproniak kezébe adta a meccslabdát.

Soproni időkérés után Szubotics vállalt egy triplát, és nem elég, hogy rossz volt a dobás, a szerb játékos még szabálytalankodott is visszafutva, így kipontozódott.

Yassin Joseph mindkét büntetőt bedobta, így az Olajnak 15,2 másodperce maradt, hogy ledolgozza négypontos hátrányát. Nem jártak sikerrel, így győzelmével a Sopron 1969 és 2014 után harmadszor jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, amit 54 év után nyerhet meg újra.

A lefújás után boldogan ünnepeltek együtt a szurkolókkal a soproni kosarasok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eredmény, Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa, elődöntő:
Soproni KC - Szolnoki Olajbányás 82-76 (14-16, 217, 29-24, 16-19)
legjobb dobók:
Jabril Durham 16, Lukács N. 16, A. Williamson 11, Barnes 10, A. Williamson 8, ill. Y. Joseph 22, A. Jones 15, Juwan Durham 12, Barnett 11

A 20 órakor kezdődő második elődöntőben a Falco a Kecskeméttel mérkőzik meg a döntőbe jutásért.

Mindent egy helyen az Eb-ről