Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Miközben Finnországban már több mint egy hete zajlik az A-csoportos jégkorong-világbajnokság, csak négy csapat maradt talpon az NHL rájátszásában. Ráadásul a finnországi vb-t is alaposan befolyásolja a tengerentúli hokiliga, mert az ott kieső csapatok egyes játékosai azonnal repülőre ülnek, hogy a világbajnokságra utazzanak.

A Toronto Maple Leafs és a legendás 99-es, Wayne Gretzky egykori csapatának, az Edmonton Oilersnek a búcsújával az is eldőlt, hogy idén sem nyerheti meg a világ egyik legnagyobb eszmei értékkel rendelkező trófeáját kanadai gárda.

Legutóbb 30 évvel ezelőtt került olyan klubhoz, melynek székhelye a hoki őshazájában található.

Ez önmagában meglepő, bár azt mindenki tudja, hogy az Egyesült Államok csapatai jobb (pénzügyi) kondíciókkal rendelkeznek, mint Kanada klubjai.

Persze a pénz, meg

a jó feltételek önmagukban nem szereznek gólt,

és nem nyernek kupát. Erről sok nagy csapat tudna közeli emléket felidézni, mert már az előző kör befejezése után is szóba került, hogy micsoda meglepetések voltak áprilisban az NHL-ben. Az ún. főcsoport elődöntőkben már nem folytatódott a csillaghullás, rossz szóviccel élve, a Dallas Stars is túlélte azt a kört.

A Dallas Stars szabadságra küldte a Seattle Krakent Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Richard Rodriguez

A főcsoport elődöntők (amelyek gyakorlatilag a Stanley-kupa negyeddöntői, csak éppen senki nem nevezi így) közül először a Carolina Hurricans párharca ért véget a New Jersey Devils ellen. Ez egy gólgazdag, de az eredményeket tekintve

az utolsó találkozóig izgalommentes csata volt.

A hurrikánok kétszer nyertek 6-1-re, egyszer 5-1-re, de az ördögök diadala is nagy különbségűre sikeredett: 8-4-esre. Ezt követően jött egy feszült mérkőzés. A Devils kétszer is vezetett, a Hurricans kétszer egyenlített, majd jött a mindig drámai hosszabbítás az első gólig.

Az ördögök „hirtelen haltak",

nemcsak a meccsen, hanem a sorozatban is. Méghozzá egy hatalmas butaság következményeként. Jonas Siegenthaler felesleges kiállítása miatt emberhátrányba került a Devils, a fórt pedig Jesper Fast gólra, és elődöntőbe jutásra váltotta. A svédek nagy bánatára, és a svájciak nagy örömére.

Két svájci „ördög", Nico Hischier és Jonas Siegenthaler szomorú volt a héten Amerikában, de a jövő héten ünnepelhet Finnországban Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Bruce Bennett

Miért örül egy európai kis ország annak, ha az NHL-ben valaki kiállíttatja magát?

Akik évek-évtizedek óta követik az NHL rájátszás- világbajnokság versenyfutást, azok számára ez könnyen megválaszolható kérdés, ám az elmúlt napokban válogatottunk tamperei vitézkedése miatt talán sokan olyanok is érdeklődnek a sportág iránt, akik kevésbé ismerik az itt uralkodó viszonyokat.
Ugyanis a vb-n szereplő a válogatottak egy része az esemény első másfél hetében nem nevez annyi játékost, amennyit lehetne.

Gyakran a szereplését az NHL-ben befejező játékos azonnal gépre ül, és repül Európába.

Jonas Siegenthaler sem bujdokolt el a tengerentúli fiaskó után, hanem csapat- és honfitársával Nico Hischier-rel azonnal megcélozta Rigát, ahol a svájci válogatott remekül kezdett. A két „ördög" nélkül az első három találkozóját úgy nyerte meg, hogy 3 óra alatt még gólt sem kapott, ami óriási tett. Már ekkor biztosította a helyét az egyenes kieséses szakaszban, ami csütörtökön kezdődik.

A svédek pedig amiatt kesereghetnek, hogy

a párharcot eldöntő Jesper Fast így nem lehet jelen a vb-n,

pedig beférne a vb-győzelemre is esélyes válogatottba. Igaz, a svédek így sem „állnak rosszul", Magyarország ellen csütörtökön 10 NHL-sztár játszott.

Jonas Siegenthaler megérkezett a világbajnokságra Forrás: AFP/Gints Ivuskans

Túlzás azt állítani, hogy a nagy válogatottak kapitányai a világbajnokságok során képesek tervszerű csapatépítésre, de ezt vállalniuk kell azoknak, akik elfogadják a felkérést.

Még mindig jobb helyzetben vannak, mint volt a 2002-es téli olimpián a lettek kapitánya, Curt Lindström.

Ugyanis Salt Lake Cityben a legjobb hat válogatott automatikusan tagja volt az olimpia nyolcfős mezőnyének, míg további nyolc két csoportban vívott a maradék két helyért. Az olimpia idején, és helyszínén. Ám az NHL csak a „nyolccsapatos szakaszra" állt le,

az előcsatározások idején ott vígan zajlottak a mérkőzések.

Így fordulhatott elő, hogy a lettek legendája, a kapus Arturs Irbe egyik nap klubcsapatával, a Carolina-val vívott meccset az NHL-ben, másnap a válogatottjával az olimpián, majd újra a Hurrikánok mezében szerepelt.

Arturs Irbe annyit repült a 2002-es olimpia idején, mint egy légi utaskísérő Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Ő nem egyirányú utat járt be, mint most néhány Stanley-kupáról lemondani kényszerülő sztár, hanem teljes lelkesedéssel gyűjtötte a kilométereket a légitársaságoknál, és közben talán azt sem tudta, este milyen csapatban, milyen tétért lép jégre. Ő csak beöltözött, melegített, védett, zuhanyzott és utazott – ahogy a P. Box együttes frontembereként énekelte anno Vikidál Gyula—„oda-vissza, nap nap után".

Arturs Irbe, a lett leganda tudna mesélni az NHL és a világszervezet egymáshoz való viszonyáról Forrás: AFP/Markus Leodolter

Irbe akkori klubja a Carolina Hurricans – mint már szóba került – most a végső győzelemre is esélyes az NHL-ben, és egy nappal a továbbjutása után megismerhette ellenfelét a keleti főcsoport döntőjében.

A Florida Panthers szintén egy meccset engedélyezett ellenfelének,

a Toronto Maple Leafs-nek. Azt követően, hogy az első három találkozón győzött a négy nyert meccsig való párharcban. Ez nem volt gólgazdag csata, de szoros találkozókat vívtak a felek. Négy meccs is egygólos különbséget hozott, ezek közül kettő csak hosszabbításban dőlt el.
Itt is „hirtelen halálba" torkollt az utolsó mérkőzés.

A ráadás 16 és fél percig tartott,

és a rosszabb kiemelési számmal rendelkező Florida diadalával ért véget. A Panthers az NHL harmadik olyan csapata, amelyik három egymás utáni győztes párharcát egyaránt hosszabbításban zárta le. A keleti főcsoport döntőjében tehát Carolina Hurricans- Florida Panthers párharc dúl jelenleg. Ez nem is akármilyen meccsel kezdődött, de erről majd később.

Sebastian Aho a Carolina Hurricanes csapatát erősíti a finn válogatott helyett Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Elsa

Nyugaton a helyzet sokkal élesebb volt, mindkét párharcban.

A Vegas Golden Knights-Edmonton Oilers párharcban egy ideig a páratlan számú meccseket (első, harmadik, ötödik) a lovagok nyerték, a párosokat ( második, negyedik) az olajosok, aztán ezt a sormintát megtörte a kaszinóváros gárdája,

5-2-re nyerte a végső harcot, és 4-2-re a párharcot.

A másik párharc a Dallas Stars- Seattle Kraken olyan végeláthatatlannak tűnt, mint annak idején a Dallas című filmsorozat. És mint a Ewingek fordulatos életét bemutató szappanopera, ez is drámaira sikeredett. Ám ezt az élet, és nem egy felpörgetett agyú forgatókönyvíró produkálta.
A Seattle Kraken 1-0-ra, majd 2-1-re is vezetett, ám a Dallas Stars az ötödik találkozó után meccslabdához jutott, de 6-3-ra kikapott Seattle-ben.

Philipp Grubauer idén nem nyer Stanley-kupát Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Steph Chambers

A hetedik ütközet sokáig a két kapusról, Jake Oettingerről és Philipp Grubauerről szólt, ugyanis több mint félórán át nem esett gólt. Aztán a dallasiak már nemcsak csillogtak, hanem eredményesek is lettek, így a meccset 2-1-re, a párharcot 4-3-ra nyerték. A Coloradoval már korábban Stanley-kupát nyerő, jelenleg Seattle-ban védő

német Grubauer pedig akár utazhat is Tamperebe,

a magyarok elleni vasárnapi meccset éppen eléri.
Mi, magyarok reméljük, hogy nem jön!
Mert válogatottunknak nyilván kevesebb esélye van Németország ellen a vb-n, ha Grubauer áll az ellenfél kapujában, de ez egy másik történet. Míg mi erre figyelünk, addig az amerikai álom folytatódik ott, messze távol.

Philipp Grubauer veszi a sisakját, de még nem tudjuk, hogy Tamperébe, vagy Münchenbe veszi a repülőjegyét Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Steph Chambers

A Carolina–Florida keleti finálé csütörtökön egy szenzációs meccsel el is kezdődött. A találkozóra valóban az a pontos kifejezés, hogy

csütörtökön kezdődött, ám amikor befejeződött akkor már péntek volt a helyszínen.

Nálunk, Európában pedig már péntek délelőtt.

A meccs ugyanis minden idők hatodik leghosszabb NHL találkozója lett. Csak a hosszabbítás 79 perc 47 másodpercig tartott az alap 60 perc után.

A csapatok „ismerkedésként" egyhuzamban lenyomtak két teljes mérkőzést, és még egy harmadot. Végül a Florida nyert 3-2-re.

Ez a párharc is jól kezdődik, és vélhetően jól is folytatódik majd! A hoki rajongói ezt pontosan tudják, és a Zorán slágerrel ellentétben, mely szerint „ne várd a májust", ők pontosan erre a hónapra készülnek egész évben. Meg az azt követő két hétre, mikor eldől a Stanley-kupa sorsa.

Mindent egy helyen az Eb-ről