A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
6
Bronzérem
5
HUNCsipes Tamara | Gazsó Alida Dóra
13:00Kajak-kenuKajak 500m döntő A
HUNMuszukajev Iszmail
13:00BirkózásIszmail Muszukajev-Haji Aliyev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A francia közönség végig hangosan fütyülte az amerikai kosárlabda-válogatott centerét, Joel Embiidet a szerbek elleni elődöntőben. A 213 centis óriás pontosan tudta, hogy miért kapja folyamatosan a szidalmakat, de azért, amit a meccs végén művelt, az valóban nem sportpályára illő.

A Philadelphia 76ers és az amerikai válogatott kameruni centere 19 ponttal, 4 lepattanóval és 2 assziszttal zárta a Szerbia ellen fantasztikus olimpiai elődöntőt. Csakhogy végig el kellett viselnie a hazai közönség megállás nélküli pfújolását, ahányszor csak hozzá került a labda. 

A közönség gyűlölete valahol érthető. A kameruni születésű sportoló 2022 júliusában némi huzavona után, mint "kiemelt nemzeti érdeket képviselő" személy megkapta a francia állampolgárságot. 

A "kiemelt nemzeti érdek" pedig nem más volt, mint hogy Embiid a kameruni helyett a francia válogatottat válassza a párizsi olimpián.

Ennek érdekében Emanuel Macron államfő is igyekezett a lelkére beszélni. Csakhogy Embiid, ahogy a kameruni, úgy a francia válogatottban sem lépett pályára egyetlen egyszer sem. Pedig alkalma lett volna rá bőven, de hogy az NBA-ben akadt dolga, hol sérülés tartotta távol a válogatottól.

Leginkább azonban az esetleges amerikai meghívó tartotta távol. 2022 végén meg is kapta az állampolgárságot, majd egy évre rá a meghívót is a Team USA-be. 

Ahogy a 2023-as világbajnokság előtt az olaszok orra elől elhalászták Paolo Bancherót, úgy most Embiidet szipkázták el a franciák elől.

A 30 éves, 213 centi magas, a 2022-23-as NBA-alapszakasz legértékesebb játékosa az elődöntőben egy darabig bírta a füttykoncertet, a harmadik negyedtől viszont már egyre gyakrabban mutogatott a lelátók felé. A hatalmas küzdelemben megnyert meccs végén pedig meg is mutatta a véleményét: mintha csak táncolt volna, de már az élőképen is egyértelmű volt, hogy Embiid azt mutatja, "mindenki sz*pjon le". 

A sztorinak lesz még egy igazán pikáns felvonása, ugyanis szombat (ma) este 21.30-tól Franciaország - Egyesült Államok-döntőt rendeznek.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!