A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpia csoportkörének utolsó fordulójában négygólos vereséget szenvedett Hollandia ellen, így eldőlt, hogy Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a csoportja harmadik vagy negyedik helyén jut tovább a legjobb nyolc közé. Az olimpia kézilabdatornájának egyenes kieséses szakaszát Lille-ben rendezik, a magyar válogatott ott léphet pályára a keddi negyeddöntőben.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A B jelű hatos második helye volt a tét a Magyarország-Hollandia találkozónak az olimpiai női kézilabdatorna csoportkörének utolsó fordulójában. A holland és a magyar válogatott is csupán a házigazda franciáktól kapott ki az első négy körben, így biztos továbbjutóként várhatták a szombat reggeli találkozót a délpárizsi 6-os számú arénában. A hangulat nagyszerű volt, ugyanis a magyarok meccsét követően a délelőtti blokkban rendezték meg a címvédő Franciaország utolsó csoportmérkőzését is Spanyolország ellen, így a korai kezdés ellenére majdnem telt ház volt. Ugyanakkor a szurkolás több száz holland és magyar torokból érkezett inkább. Az összecsapás előtt Golovin Vlagyimir két helyen is változtatott a magyar keretben: Janurik Kinga helyére Szemerey Zsófi, míg Debreczeni-Klivinyi Kinga helyére Kácsor Gréta került.

kézilabda, női kézilabda-válogatott, magyar, holland, olimpia, Párizs, szurkolók
Kiváló hangulatot teremtettek a szurkolók a szombat reggeli Magyarország-Hollandia női kézilabda-mérkőzésen, a párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rendkívül kiegyenlítetten indult a mérkőzés, sokáig egyik csapat sem tudott ellépni két góllal, tulajdonképpen felváltva születtek a gólok a két oldalon. Ez egészen a 17. percig így zajlott, amikor először alakult ki kétgólos különbség – 10-8-as holland vezetésnél Golovin időt is kért. Ez azonban ezúttal nem hatott, és a hollandok előbb három-, majd négygólos előnyre tettek szert. Klujber Katrin gólja zárta le a 0-4-es sorozatot, de a védekezés továbbra sem állt össze, így Böde-Bíró Blankát Szemerey váltotta a kapuban.

kézilabda, női kézilabda-válogatott, magyar, holland, olimpia, Párizs, Klujber Katrin
Klujber Katrin négy gólig jutott az első félidőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez megtette a hatását, az ellenfél több technikai hibát is elkövetett, két magyar lerohanásgól után, 12-13-nál pedig a hollandok (Győrt is irányító) svéd szövetségi kapitánya, Per Johansson kért időt. A következő percekben végig egy-két gól maradt a különbség, 

a félidő hajrájában viszont megint elléptek a hollandok. 

Ziccerük volt a közte öthöz is, ám a kapuba visszaálló Böde-Bíró bravúrt mutatott be, így erre nem került sor. Az első 25 percben összesen egy védése volt a magyar kapusoknak, a félidő végére azonban a Fradi kapusa már négynél járt – szünetben így is 19-16-ra Hollandia vezetett.

kézilabda, női kézilabda-válogatott, magyar, holland, olimpia, Párizs, Böde-Bíró Blanka, Győri-Lukács Viktória
Böde-Bíró Blanka védései tartották meccsben a magyar válogatottat az első félidő végén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második játékrész elején mindkét csapat támadójátéka visszaesett, a kapusok viszont mindkét oldalon sorra mutatták be a védéseket: kilenc perc elteltével egy-egy gól született. Nagy küzdelem folyt a pályán, a kapusok mellett a védelmek is kiválóan tették a dolgukat, és a 43. percre még mindig csak két-két gól esett a második félidőben. A hollandok ezután egy üres kapus góllal növelték négygólosra az előnyüket, de Kuczora Csenge gyorsan válaszolt, így a játékrész felénél 22-19-re vezetett az ellenfél.

kézilabda, női kézilabda-válogatott, magyar, holland, olimpia, Párizs, Vámos Petra
Mindkét védelem kiválóan tette a dolgát a második félidő elején
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A hajrához közeledve beindult a gólgyártás mindkét oldalon, és Rinka Duijndam ijesztő sérülése sem vetette vissza a hollandok játékát. 22-26 után még visszazárkózott két gólra a magyar csapat, ám ekkor a hollandok kihasználták az emberelőnyüket, és négygólos előnyből várhatták az utolsó két percet. Innen pedig már nem volt visszaút, Hollandia 30-26-ra győzött, és megszerezte a csoport második helyét.

kézilabda, női kézilabda-válogatott, magyar, holland, olimpia, Párizs, Győri-Lukács Viktória
Győri-Lukács Viktória öt góllal zárta a hollandok elleni csoportmeccset
Fotó: Csudai Sándor - Origo 

A 2019-es világbajnok hollandokat tehát 2005 óta továbbra sem tudja legyőzni a magyar női válogatott nagy tornán.

A Tokióban hetedik magyar női kézilabda-válogatott a vereségével matematikailag még végezhet a harmadik hely helyett a csoport negyedik pozíciójában is, de ehhez Angolának kiütéses győzelmet kéne aratnia Brazília ellen. Az, hogy a Norvégia-Svédország-Dánia trióból ki lesz Golovin Vlagyimir együttesének ellenfele a keddi, lille-i negyeddöntőben, a másik csoport eredményeinek függvényében szombaton estére derül csak ki.

Eredmény, nők, olimpiai kézilabdatorna, csoportkör, 5. forduló:

  • Magyarország–Hollandia 26-30 (16-19)

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!