A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott drámai, hosszabbításos meccset játszott a svédek ellen az olimpia negyeddöntőjében. A rendes játékidő végén 15 másodpercre voltunk a győzelemtől, de a svédek egyenlítettek, így hosszabbítás döntött, amit 6-3-ra elveszítettünk, így végül 35-32-re kikaptunk és kiestünk.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Lille-ből.

A magyar női kézilabda-válogatott elhagyta Párizst, a svédek elleni összecsapást már Lille-ben rendezték meg a helyi futballstadion felében, azaz leválasztották a hatalmas létesítmény felét, s ide tették be a kézialbdapályát. Biztos, ami biztos, a termet 20 fok alá hűtötték, így aztán a lelátón ott kucorogtak a nézők, áldás volt egy meleg felső vagy egy melegítőnadrág.

A magyar válogatott bizakodva vérta a meccset
Fotó: AFP 

Összejött tehát a magyar-svéd negyeddöntő, s titokban valahol mindenki ebben reménykedett. A másik csoportból a kék-sárgák bizonyultak a legkellemesebb ellenfélnek, de csak azért, mert idén áprilisban a debreceni olimpiai selejtezőn legyőztük őket. Ez adott tehát alapot némi bizakodásra.

A játékot a magyar csapat kezdte el, de hiába. Az első két svéd támadás két gólt hozott, az első két magyar egyet sem. Ebből Klujber kapufája nagyon peches megoldás volt. 0-2 után jött az első magyar gól (Klujber) és az első Böde-Bíró Blanka védés. A svédek nagyon jól megszervezték a védekezésüket, ezt az elején nem tudta feltörni a magyar csapat.

Győri-Lukács Viktória dob gólt a svédeknek
Fotó: AFP 

Sajnos a svédek kapusa, Bundsen nagyon elkapta a fonalat az elején, de Böde-Bíró Blanka sem maradt le sokkal mögötte. A 7. perc végén 2-3-as állásnál büntetőt dobhatott Klujber és ezzel egyenlített. 6-6-ig az maradt a sorminta, hogy a svédek vezettek, a magyarok egyenlítettek, Kuczora Csenge két hatalmas góllal jelentkezett. 6-6-nál hosszú perceken át nem esett gól, még egy Vámos-kiállítást is megúsztunk. Ám ezek után elég volt két gyermeteg magyar hiba és megint kettővel mentek el a svédek. A magyar kapitánynak,Vlagyimir Golovinnak muszáj volt időt kérnie.

Nagyon oda kellett figyelni, mert a svédek lendületbe jöttek és 9-6-ra elléptek. Az időkérés sem hatott, továbbra is eladtuk a labdát, a svédek minden hibát könyörtelenül kihasználtak. A 18. percben pedig már négy góllal vezettek. 

Ezt aztán tartották is. Mégpedig elég könnyedén. Papp Nikolett kiállítása miatt megint hátrányban kellet játszani. A csereként bejövő Albek lövését Bundsen védte. A túloldalon ekkor már elmaradtak a nagy magyar védések. 

Az első félidő utolsó percei nagy magyar feltámadást hoztak. Egy gólra visszajöttünk és arra is lett volna lehetőségünk, hogy még az első félidőben átvegyük a vezetést, de Bundsen mindent védett. Igaz, olykor sajnos mi tettük őt királynővé. A szünetben tehát 15-16 volt az állás.

A magyar kapuban Böde-Bíró Blanka hatalmasakat védett
Fotó: AFP 

A svéd csapat egyáltalán nem volt félelmetes ellenfél, egy kicsit pontosabb játékkal simán le lehetett volna győzni őket. Csak vaahogy Bundsen eszén kellett túljárni. A 35. percen 18-18 lett az állás. De minden hiába. A svéd kapus teljesen megbabonázott minket. Egyszerűen érthetetlen, hogy védhetett valaki ilyen jól.

De minden csoda három napig tart. Győri-Lukács a 39. percben először juttatta vezetéshez a magyarokat (20-19.) Meg lehetett nyerni ezt a meccset, de ehhez tényleg 100 százalékos teljesítmény kellett ezen a délutánon. 

Pásztor Noémi gólöröme a svédek ellen
Fotó: AFP 

A 43. percben sajnos már megint a svédek vezettek, egyszerűen nem bírtuk megtartani a nagyon nehezen megszerzett előnyt. Pásztor noémi hetesből egyenlített, emberelőnybe is került a magyar csapat. Nagyon nagy szívvel játszottunk, Klujber újab, immár 10. góljával ismét Magyarország vezetett.

Böde-Bíró Blanka hetest fogott, sajnos, a kipattanót már nem tudta kivédeni. Emberelőnyből Füzi-Tóvízi járt túl a svéd csodakapus eszén. 10 és fél perccel a vége előtt Magyarország újra vezetett, igaz, csak egy góllal. De ez is csodás volt. A svédek pedig időt kértek.

Az elmúlt időszak legjobban játszó magyar csapata küzdött a világ egyik legjobbja ellen. Komolyan megható volt látni ezt a hihetetlen akaratot és küzdelmet, amit a lányok leraktak erre a meccsre. A svédek a 7 a 6 elleni játékot vették elő, ebből tudtak egyenlíteni. 7 és fél perccel a vége előtt 26-26 volt az állás.

Böde-Bíró Blanka hatalmas védése után Simon Petra szépen tört be és újra itt volt az előny. Már csak öt perc volt hátra, de a svédek mindig képesek voltak az egyenlítésre. 

Négy perccel a befejezés előtt a magyarok emberhátrányba kerültek. A svédek hetest kaptak, amivel visszavették a vezetést. Megint nem sokáig vezettek a svédek, Simon szerzett gólt, majd labdát szereztünk, támadhattunk a vezetésért 28-28-nál, két perccel a vége előtt, de mi is eladtuk a labdát.

A svédek megint eladták a labdát, megint mehettünk a vezetésért és a győzelemért, Golovin nem véletlenül időt is kért. Az időkérés után sikerült befejeznünk az akciót, Vámos pedig gólt szerzett, a svédeknek 15 másodpercük maradt hosszabbításra menteni a meccset, ők is időt kértek és gólt is szereztek, Koppang bombázott a kapuba, jöhetett a hosszabbítás.

Hihetetlen, meddig lehetett fokozni az izgalmakat.

GYÕRI-LUKÁCS Viktória
Gyõri-Lukács Viktória (j) és a svéd Johanna Bundsen a  Magyarország-Svédország mérkõzésen Lille-ben, a Pierre Mauroy Stadionban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szabályok szerint 2x5 perc hosszabbítás következett tehát 29-29-es állásról. A ráadás két kihagyott magyar helyzettel és két svéd góllal indult. Nagyon rosszul jöttünk tehát vissza a rövid szünet után. 31-29-re vezetett Svédország. Bundsen megint mindent védett, szinte hihetetlen, mennyire leblokkolt a magyar csapat. Gyorsan le is telt az első 5 perc, Svédország két gólos előnyben volt.

Ráadásul a hosszabbítás második félidejét a svédek kezdték és újabb gólt lőttek, mi pedig sajnos későn ébredtünk a hosszabbítás végén, amikor három gólt is szereztünk, de addigra eldőlt a meccs, a svédek 36-32-re nyertek, bejutottak a legjobb négy közé, ahol a franciák várnak majd rájuk.

Svédország-Magyarország 36-32 (16-15, 29-29, 31-29) - hosszabbítás után
Pierre Mauroy Stadion, Lille, v.: A. Konjicanin, D. Konjicanin (bosnyákok)
lövések/gólok: 55/36, illetve 57/32
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 5/5
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Böde-Bíró - Győri-Lukács 4, Klujber 11, Vámos 6, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 4, Szöllősi-Schatzl 3, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi, Pásztor, Albek, Simon 3, Márton

a svéd gólszerzők: Koppang 7, Hansson, Blohm, Hagman 6-6, Roberts 5, Carlson 2, Thorleifsdóttir, Löfqvist, Axnér, Lindqvist 1-1
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!