Vágólapra másolva!
A Magyarország-Fülöp-szigetek női kosárlabda vb-előselejtezőn szemernyi kétség sem volt abban, melyik a jobb csapat. Bár a mérkőzésen az első kosarat az ázsiaiak dobták, onnantól kezdve a magyar lányok nem kegyelmeztek meg az ellenfélnek és magabiztos teljesítménnyel nyertek 97-60-ra.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Kigaliból, Ruandából.

Elég nehéz, de nem megoldhatatlan helyzetbe sodorta magát a magyar női kosárlabda-válogatott azzal, hogy hétfőn 63-61-re kikapott Szenegáltól a női kosárlabda világbajnoki előselejtező első napján a ruandai fővárosban. Sok sápítozásra azonban nem maradt idő, mert kedden már a Fülöp-szigetek női csapata várt Völgyi Péter együttesére.

Mielőtt az ázsiai országot és annak női kosárlabda-válogatottját egy kézlegyintéssel elintéznénk, emítsük meg, hogy a Fülöp-szigeteken az első számú csapatsportág a kosárlabda. Az is figyelemre méltó volt, hogy az első napon 74 pontot dobtak a csoportfavorit braziloknak, igaz, 77-et kaptak, de szó nem volt arról, hogy a délamerikai csapat lemészárolta volna őket. A játékosok kis termetűek, ezzel együtt villámgyors játékot játszanak, amire a mieinknek alaposan fel kellett készülniük.

kosárlabda, Magyarország, Fülöp-szigetek, női kosárlabda-vb
Jól kezdte a meccset a magyar válogatott
Fotó: fiba.basketball/

Sokkal jobban kezdett a magyar csapat az első negyedben. Bár az első kosarat az ellenfél dobta, utána Dubej egy hármassal, Kiss Virág egy duplával köszönt be. Az ázsiai csapat taktikája nem volt túl változatos: megpróbáltak mindent kintről bedobni. Ám ezek nem jöttek nekik össze. 12-2-es magyar vezetésnél a Fülöp-szigetek időt kért. Az időkérés után is tetszés szerint szerezte a magyar csapat a pontokat. A 6. percben 21-5-re vezettünk. Jogos volt a kérdés, hogy ez a Fülöp-szigetek hogyan tudott az első nap 77-74-es meccset játszani a brazilokkal? Az első félidő utolsó perce nem sikerült jól, ekkor úgy kaptunk 5 pontot, hogy egyet sem dobtunk. Benézett 10 pont alá az ellenfél, 10 perc játék után 23-14-re vezetett a magyar csapat.

Határ Bernadett kosarával indult el a második negyed. Szerencsére a kék-fehérek továbbra is borzalmasan dobtak távolról. A lepattanókat jól szereztük meg, a palánk alatt pedig Határ Bernadett volt a korlátlan úr. 

A magyar csapat játszi könnyedséggel jutott túl a 20 pontos különbségen, ez a meccs egy kellemes edzésnek felelt meg, csak azon kellett izgulni, hogy ne sérüljön meg senki. 

A félidőben a magyarok 51-24-re vezettek.

kosárlabda, Magyarország, Fülöp-szigetek, női kosárlabda-vb
Magabiztosan vezetett a félidőben a magyar csapat
Fotó: fiba.basketball/

Ennek az előnynek a tudatában tényleg nem volt miért izgulnia a magyar csapatnak. Török Ágnes nagy meccse volt ez, mert a magyar játékos már 25 pontnál járt a harmadik negyed közepén. A harmadik negyed második felére az ellenfél is megérkezett, mert szép sorban estek be a Fülöp-szigetek játékosainak dobásai. Nagyon nem kellett tartani semmitől, mert a magyarok pontelőnye behozhatatlan volt. Viszont lehetett örvendezni Dombai Réka szép hárompontosainak, a remek összjátékoknak és annak, hogy ezen a meccsen az önbizalom visszaszerzése sem lehetett nehéz feladat. 

Magabiztosan nyert Völgyi Péter csapata a Fülöp-szigetek ellen
Fotó: fiba.basketball/

Az utolsó szünetben 75-44 volt az állás a magyar csapat javára. 

Innentől kezdve nem voltak már kérdések, a magyar csapat ezt a meccset 97-60-ra megnyerte és életben tartotta a reményeit a továbbjutásra. 

A szerdai szünnap után csütörtökön 14.00-kor Brazília ellen kell győzni és akkor ott lehet a négy között Völgyi Péter csapata.

Női világbajnoki előselejtező, Kigali (Ruanda), C csoport, 2. forduló:
Magyarország - Fülöp-szigetek 97-60 (23-14, 28-10, 24-20, 22-16)
a magyar csapat legjobb dobói: Török 25 pont, Dubei, Lelik 13-13

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!