Vágólapra másolva!
Piros Zsombor sikere után Valkusz Máté kikapott, így a magyar válogatott a pénteki nyitónap után 1-1-re áll Egyiptomban a tenisz Davis Kupa osztályozójában- adta hírül az MTI.

A világranglistán 402. Valkusz az afrikaiak legjobbjával, Mohamed Szafvattal csapott össze, aki jelenleg csak 415. a világranglistán, de 2020-ban 130. is volt, a DK-ban pedig 2009 óta 32-18-as mérlegnél tartott. A túloldalon a 26 éves Valkusz negyedik egyéni mérkőzését vívta a csapatversenyben, előzőleg februárban a németek ellen, valamint 2018-ban két meccsen szerepelt, de az első győzelme még váratott magára.

Az első szettben nem úgy tűnt, hogy meglesz az első siker, mivel a 33 éves Szafvat korát meghazudtoló tempóban játszott, és szűk egy óra elteltével szettelőnybe került 6:3-mal. A folytatásban 3:3-ig fej fej mellett haladtak, közben egyszer Valkusz semmi-negyvenről hozta a szerváját, a szünetekben pedig Nagy Zoltán szövetségi kapitány jeges törölközővel próbálta hűteni játékosát. 

A magyar teniszező ekkor egy remek röptével elvette riválisa adogatását, csakhogy amikor 5:4-nél a szettért szervált, az egyiptomi semmire visszabrékelt. Valkusz azonban nem roppant össze, ismét elvette Szafvat adogatását, majd két ásszal lezárta a játszmát. 

Valkusz Máté nagyot harcolt. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Az utolsó felvonásban egy elrontott Valkusz-ejtés után Szafvat került 3:1-es, majd 4:1-es előnybe, de két kettős hibával leadta a saját szerváját, és 4:4-nél ismét nyílt lett a csata. Valkusz adogatóként 5:4-nél meccslabdát hárított, majd ellenfele hozta semmi-negyvenről a szerváját, és lépett el 6:5-re. 

A mindent eldöntő rövidítésben a fáradhatatlan egyiptomi 5-1-re elhúzott, majd 6-5 után, egy nagy szervát követően boldogan terült el a salakon. 

A párharc így 1-1-re áll, folytatás szombaton a párossal, magyar idő szerint 9 órakor. 

Eredmény, Davis Kupa, osztályozó: Egyiptom-Magyarország 1-1 - állás az első nap után

Mohamed Szafvat-Valkusz Máté 6:3, 5:7, 7:6 (7-5) korábban: Amr el-Szajed - Piros Zsombor 7:5, 3:6, 4:6 

Szombat, 9.00: Karim Mohamed Mamun, Mohamed Szafvat - Fajta Péter, Madarász Gergő Mohamed Szafvat-Piros Zsombor Amr el-Szajed - Valkusz Máté

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!