Andreas Jakobsson (Svédország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Andreas Jakobsson, a svédek középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Andreas Jakobsson (Svédország)
Poszt: középhátvéd
Klub: Bröndby IF
Születési idő: 1972. október 6., Helsingborg
Testsúly, magasság: 189 cm/82 kg
Válogatottság: 22 mérkőzés

Első egyesülete a Landskrona volt, a gárda színeiben már 18 esztendősen bemutatkozhatott a svéd másodosztályban, és a következő években stabil kezdő emberré nőtte ki magát. Az 1993-as esztendő két szempontból is igen fontos volt pályafutása szempontjából: ebben az esztendőben szerezte meg első bajnoki gólját, a csapat pedig feljutott az élvonalba, az Allsvenskanba.

Jakobsson ott is remek teljesítményt nyújtott, és bár a Landskrona csak egy évet tölthetett el a legjobbak között, mivel kiesett az első osztályból, az időközben utánpótlás-válogatottá vált védőre a Helsingborgs figyelt fel, és le is igazolta.

Jakobssonra ott sem lehetett panasz, első évében rögtön kétszer volt eredményes, ami egy védőtől nem rossz teljesítmény. Olyannyira, hogy a nagyválogatottnál is értékelték, és Jakobsson 1996 februárjában az ausztrálok elleni barátságos mérkőzésen bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben.

Később is tagja volt a háromkoronások bővebb keretének, a Helsingborgsban pedig tovább remekelt. 1998-ban kupagyőzelmet ünnepelhetett a klubbal, és csak idő kérdése volt, hogy mikor csap le rá egy külföldi klub.

Nos, ez az idő 2000 nyarán jött el, amikor a remek svéd kapcsolatokkal rendelkező Hansa Rostock 2,5 millió márkáért megvette a Helsingborgstól. A rostockiak jó vásárt csináltak vele, hiszen Jakobsson kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a Bundesligában is, első idényében például egyetlen meccset sem hagyott ki. 2003 nyarán aztán otthagyta a német klubot, és a dán Bröndbyhez szerződött.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről