A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNKésely Ajna
11:52ÚszásSzabad 800m
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A lausanne-i műkorcsolya és jégtánc-Eb-n a férfiverseny csütörtök éjszakába nyúló szabad programja után az orosz Jagugyin kapta az aranyérmet - amit honfitársa, Abt érdemelt volna meg.

A rövid program után vezető háromszoros világbajnok Alekszej Jagugyin a Vasálarcos film zenéjére előadott kűrje elején rögtön elhibázta a négyfordulatos toe-loop ugrást, s bár ezt nem sokkal később sikeresen bemutatta, a folytatásban is sokat bizonytalankodott.

Két háromfordulatos ugrása például csupán duplára sikerült. Az elmúlt években a Pljusenko (ő az Eb-n sérülés miatt nem indult) és Jagugyin árnyékában szereplő Eb-bronzérmes Alekszander Abt - aki a második helyen állt - viszont a későbbiek során hiba nélkül korcsolyázott, s Jagugyin kűrjénél jóval anyagerősebbet mutatott be.

Amikor Abt a záró póz után a közönség ovációjától övezve diadalmasan a levegőbe csapott, Jagugyin sápadtan álldogált a palánk mellett. S akkor sem tudott örülni, amikor pár perc elteltével a pontszámok felvillantak az eredményjelzőn, és kiderült, hogy Abtot a pontozók mögéje sorolták. Alighanem érezte, hogy igazságtalan döntés született.

A 9 bíró 6:3 arányban Jagugyin javára döntött, pedig a pontszámokból kitűnt, hogy a tartalmat illetően nyolcan Abt kűrjét látták jobbnak. A roppant szubjektív megítélésű kivitel tekintetében viszont három "döntetlen" mellett hatan Jagugyint tették az első helyre, ráadásul olyan jelentős különbséggel, ami joggal váltotta ki a közönség felzúdulását.

A pénteki orosz híradások is elismerik, hogy az Eb-nek Abt volt a hőse, aki azonban első nyilatkozatában nem kárhoztatta a pontozókat.

"Örülök, hogy jól ment a korcsolyázás, s egyáltalán nem vagyok csalódott, hogy nem nyertem" - mondta el Abt.

A pontozásról Jagugyin sem beszélt, a győztes elmondta, hogy a kűr elején elkövetett hibája megzavarta, de úgy érzi, a programja többi része elég jól sikerült.

Az viszont biztos, hogy ez Salt Lake Cityben az első helyhez kevés lesz.

Végeredmény:
1. Jagugyin (orosz) 2,0
2. Abt (orosz) 3,6
3. Joubert (francia) 8,6
4. Lambiel (svájci) 9,2
5. Dambier (francia) 10,6
6. Klimkin (orosz) 11,2

Korábban:

Sebestyén a 7-8. helyen áll a műkorcsolya-Eb-n

Fábik Tibor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!